default-image

Άγρια κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο για το νερό

Κρήτη
Άγρια κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο για το νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια μετωπική αντιπαράθεση γύρω από το νερό και τα τεκταινόμενα ,διαχρονικά, στη ΔΕΥΑΗ εξελίχτηκε τελικά το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου  η συζήτηση γύρω από τη γκάφα-κατά ομολογία της ίδιας της δημοτικής αρχής- με τη τιμολόγηση της κατανάλωσης νερού στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ .

Η δημοτική αρχή αναγνώρισε ευθέως πως η παράταξη των Ενεργών Πολιτών της άνοιξε τα μάτια και πως πράγματι έγινε αρχικώς σοβαρό σφάλμα με τα 2 ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά την απόφαση που πάρθηκε στο συμβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου .

Σφάλμα, το οποίο οφειλόταν σε λάθος στοιχεία ως προς τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν τα 2 ιδρύματα  και το οποίο ''διορθώθηκε'' χθες με νέα απόφαση, που εξαιρεί από  το νέο καθεστώς τιμολόγησης της ΔΕΥΑΗ για τα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα  το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

''Γκάφα'' ολκής

Σε μια μάλλον... προφανή την ίδια ώρα προσπάθεια να μετριαστούν εντυπώσεις από τη ''γκάφα'' ολκής , η οποία και αποδόθηκε εκ μέρους της Λότζια σε λανθασμένη ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΗ προς τη πολιτική διοίκηση, τα αρμόδια στελέχη του δήμου επιχείρησαν να αμυνθούν δια της...επίθεσης!

Επιχείρησαν να  επικεντρώσουν τη κουβέντα σε μια λεκτική παραπομπή του Ηλία Λυγερού περί επίπληξης των εισηγητών για τη παρουσίαση ψευδών στοιχείων στο  δημοτικό  συμβούλιο,  αφήνοντας πολιτικές αιχμές κατά του κ. Λυγερού για υπερβολική αυστηρότητα και ''κυνήγι μαγισσών'' απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα που παρασύρθηκαν σε λάθος και σε ψευδή στοιχεία α

πό τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από δική τους  σκοπιμότητα.

Μάλιστα αίσθηση καθώς ουσιαστικά προανήγγειλε εξελίξεις ως προς υπαλλήλους της ΔΕΥΑΗ προκάλεσε μια σχετική αναφορά του Βασίλη Λαμπρινού που τόνισε απευθυνόμενος προς τον Ηλία Λυγερό:

'Με ενόχλησε η κατάληξη της ερώτησης σας περί επίπληξης των εισηγητών.

Εσείς  θεωρείτε ότι εν γνώσει τους προσπάθησαν να παραπλανήσουν το δημοτικό συμβούλιο με ψευδή στοιχεία ή  θεωρείτε ότι είχαν λάθος στοιχεία όπως και αποδείχτηκε στη πράξη;

Αν πιστεύετε το δεύτερο δεν δικαιολογείται η φράση να επιπληχτούν.

Ο έλεγχος αφορά στην εσωτερική υπηρεσία και η επίπληξη θα πρέπει να γίνει στους υπηρεσιακούς!

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της δημοτικής αρχής να επιτεθεί συντονισμένα στον επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών για το κομμάτι της επίπληξης την ώρα που σε ότι αφορά στη ''ταμπακιέρα'' η Λότζια αναγνώρισε ότι η παράταξη Λυγερού της άνοιξε τα μάτια για να διορθωθεί έγκαιρα ένα μεγάλο σφάλμα,   εκλήφθηκε από πολλούς ως τακτική...αποπροσανατολισμού. Αποπροσανατολισμού για τα πολιτικά απόνερα και τις εντυπώσεις  μετά την γκάφα ολκής με την αρχική απόφαση αναθεώρησης της χρέωσης του νερού για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης.

Πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το νερό

Την ίδια ώρα, οι εκατέρωθεν αιχμές με φόντο το συγκεκριμένο θέμα της τιμολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έδωσαν το έναυσμα για να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση και να ξεσπάσει μια σφοδρή γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το νερό και τη ΔΕΥΑΗ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης , ο νυν πρόεδρος Γιάννης Ρασούλης αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, θέλησαν από το βήμα της συνεδρίασης να απαντήσουν στις αιχμές, τα ερωτήματα και τις αναφορές του Ηλία Λυγερού κατά τη προσφατη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στο δημαρχείο για το ζήτημα της ύδρευσης. Θέλοντας να αντικρούσουν τα βέλη και τη πολιτική κριτική οι  ίδιοι προχώρησαν σε ένα αναλυτικό απολογισμό έργου στη ΔΕΥΑΗ κατά την τελευταία 3ετία.

Εκαναν λόγο για πλούσιο έργο, και για σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο εξοικονόμησης δαπανών και διεκδίκησης έργων για τη πόλη.

Δεχόμενος  μάλιστα τα ''πυρά'' της αντιπολίτευσης για το εφιαλτικό, όπως χαρακτηρίστηκε καλοκαίρι, με τις συνεχείς διακοπές της υδροδότησης και τη ταλαιπωρία χιλιάδων δημοτών, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ουδέποτε είπε ο ίδιος προεκλογικά ότι θα εξασφαλιζόταν η 24ωρη υδροδότηση στο Ηράκλειο από την πρώτη 3ετία και πως ανάλογα προβλήματα διακοπών  υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος είπε ακόμα πως επι θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής η ΔΕΥΑΗ έπαιρνε δάνεια για να πληρώνει τους μισθούς εργαζομένων!

 Ο Γρηγόρης  Μακαρώνας από τη παράταξη Κουράκη ξέσπασε με οργή , λέγοντας πως δεν ειναι δυνατόν ο δήμαρχος να μηδενίζει το μεγάλο έργο , όπως είπε, που έγινε στη ΔΕΥΑΗ από τη προηγούμενη δημοτική αρχή Κουράκη. Πρόσθεσε επίσης πως ο δήμαρχος παρουσιάζει ως έργο της δημοτικής αρχής μια εξοικονόμηση δαπανών που έγινε στη ΔΕΥΑΗ όχι από σχέδιο αλλά επειδή πολύ απλά, όπως σημείωσε, μειώθηκε άρδην το προσωπικό αλλά και οι μισθοί όσων υπαλλήλων απέμειναν στη δημοτική επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News