default-image

«Σουρωτήρι» κεντρικός αγωγός νερού της Ιεράπετρας (photos)

Κρήτη
«Σουρωτήρι» κεντρικός αγωγός νερού της Ιεράπετρας (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αέρα, κινδυνεύει να τιναχτεί ο κάμπος της Ιεράπετρας, που υποστηρίζεται με αρδευτικό νερό, από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, στον οποίο μεταφέρεται το νερό της βροχής και των πηγών, κυρίως από το φαράγγι της Σαρακήνας των Μύθων, με έναν προβληματικό σάπιο σιδερένιο αγωγό, που έχει γίνει «σουρωτήρι» από τη διάβρωση, 42 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Τις τελευταίες μέρες η Τεχνική Υπηρεσία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, τρέχει πανικόβλητη , για να προλάβει να επιδιορθώσει κολλώντας με οξυγονοκόλληση, τις  τεράστιες τρύπες που ανοίγονται στον σάπιο αγωγό, από την πίεση του νερού, σε διάφορα σημεία στην περιοχή του νέου Μύρτου, όπου προσπαθούν  οι τεχνίτες χρησιμοποιώντας εκσκαφέα, να βρουν τις ζημιές,  δέκα μέτρα μέσα στη γη, να αδειάσουν το νερό του αγωγού και να «μπαλώσουν» προσωρινά τα σπασίματα, μέχρι ο αγωγός να ξανατρυπήσει λίγα μέτρα παρακάτω, και να ξεκινήσουν την ίδια διαδικασία από την αρχή.

Αυτή η δουλειά γίνεται μέρα νύχτα, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να είναι κανείς σίγουρος ότι δεν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες τρύπες στον σάπιο αγωγό, τις οποίες δεν μπορούν να εντοπίσουν στα έγκατα της γης, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού και  να φτάνει ελάχιστο  στον ταμιευτήρα.

«Ήμουν παιδί, όταν πριν 42 χρόνια, κατασκευάστηκε αυτός ο πεπαλαιωμένος πλέον σάπιος  αγωγός. Θυμούμαι ότι τότε, οι αγροφύλακες έκαναν βάρδιες, για να τοποθετηθεί τμηματικά ο αγωγός, χωρίς να υποστεί δολιοφθορές.

Σαράντα δύο χρόνια  μετά, ο αγωγός αυτός έχει ξεπεράσει τα περιθώρια της ζωής του.

Κολλούμε με οξυγονοκόλληση μια τρύπα σε κάποιο σημείο και λίγο παρακάτω ανοίγονται  πάντα δυο - τρείς καινούργιες. Από τη σκουριά εσωτερικά, ο αγωγός έχει λεπτύνει, έχει αδυνατίσει, και η πίεση του νερού μας δημιουργεί συνεχώς καινούργια σπασίματα.

Ο αγωγός πλέον είναι «σαπούνι» και δεν επιδιορθώνεται άλλο. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι, έχουμε ξεπεράσει τις αντοχές μας σαν περιοχή, και κινδυνεύουμε αν σπάσει στα δύο ο αγωγός  να αφήσουμε χωρίς νερό τόσες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Γι΄ αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, η κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας από τους Μύθους μέχρι το Φράγμα», μας είπε ο κ Δημήτρης Πατεράκης , προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

Το έργο του Φράγματος Μπραμιανών και οι αγωγοί μεταφοράς του νερού από τους Μύθους και από την Καλαμαύκα, είναι έργα Α΄ τάξης που ανήκουν  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Εμείς σαν ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αν και δεν έχουμε παραλάβει ποτέ αυτά τα έργα και δεν έχουμε την ευθύνη της συντήρησης τους, προσπαθούμε να επιδιορθώνουμε τις ζημιές όσο μπορούμε , ενώ το κράτος που έχει την αρμοδιότητα της συντήρησης τους απουσιάζει.

Ο Αγωγός αυτός έχει ''φάει πια τα ψωμιά του''. Από τη μια μεριά μπαλώνουμε και από την άλλη ανοίγει καινούργιο σπάσιμο. Είναι σιδερένιος και έχει διάμετρο 80 πόντους, χωρίς καθοδική προστασία σε πολλά σημεία.

Το 2010 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξασφάλισε από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλντατζής 17 εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη και την κατασκευή  του έργου της αντικατάστασης του φθαρμένου κεντρικού αγωγού. Έγινε η μελέτη και έμειναν 16 εκ. ευρώ για την κατασκευή του έργου.

Το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλντατζής" τελείωσε και η νέα προσαγωγός  μας είπαν ότι χαρακτηρίστηκε έργο - γέφυρα για το ΕΣΠΑ, όπου ζητούμε να ενταχθεί άμεσα για να ξεκινήσει χωρίς χρονοτριβή η χρηματοδότηση και η κατασκευή της νέας προσαγωγού.

Αυτό ζητούμε, και η κραυγή αγωνίας μας, θέλουμε να ακουστεί επιτέλους από την κυβέρνηση, πριν τιναχθεί στον αέρα ολόκληρη η αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας με τις δυναμικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σήμερα είδατε με τα μάτια σας και καταγράψατε την πραγματική εικόνα της σάπιας προσαγωγού στο Νέο Μύρτο.

Ελπίζω να τα δουν και οι αρμόδιοι, και την ερχόμενη Παρασκευή ο Γ.  Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα είναι στην Ιεράπετρα, να έχει να ανακοινώσει κάτι για το έργο αυτό», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Οι εικόνες που πήραμε το πρωί της Δευτέρας, δείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο σκουριασμένος και άχρηστος πλέον  κεντρικός αγωγός, ο οποίος σε ορισμένα σημεία είχε κοπεί στα δύο και σε κάποια άλλα είχε διπλώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το νερό να περάσει για να φτάσει στο Φράγμα Μπραμιανών.  

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News