Ειδήσεις

Στην Κρήτη ο χειμώνας έχει... δρόμο ακόμα

Πότε η Ευρώπη θα νιώσει την πρώτη ψυχρή εισβολή και από που θα κατεβάσει το κρύο προς τα νότια

Αν σας έχει πιάσει μελαγχολία που στερηθήκαμε τα μπάνια στη θάλασσα, μάλλον δεν πρέπει να απελπίζεστε καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση του γνωστού αμερικανικού AccuWeather, το φθινόπωρο μέχρι να παραχωρήσει τη θέση του στο χειμώνα, κάτι το οποίο ημερολογιακά τοποθετείται στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, θα παραμείνει θερμό για την περιοχή μας.

Εκτός βεβαίως και αν ο καιρός αποφασίσει να πάρει το "πάνω χέρι" από τους επιστήμονες και να τους διαψεύσει, κάτι που... ο χρόνος θα δείξει.

Σύμφωνα πάντως με την εποχιακή πρόγνωση του AccuWeather, η τάση των υψηλών θερμοκρασιών για την Ελλάδα και το νησί μας θα συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο, το οποίο, ούτως ή άλλως, για την Κρήτη έχει πάντα φυλαγμένες στο... τσεπάκι πολλές καλοκαιρινές μέρες ακόμα και μέχρι το Νοέμβρη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν στην Ελλάδα, τα νότια Βαλκάνια και μέρος της νότιας Ιταλίας, από τη Ρώμη και κάτω, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Ειδικά για τον ευρωπαϊκό Βορρά τα νέα είναι πολύ δυσοίωνα, καθώς συνεχίζεται το... σερί μείωσης των πάγων τα τελευταία χρόνια, συνεπεία, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, της κλιματικής αλλαγής, με τον αντίκτυπο αυτής της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στον αρκτικό κύκλο αλλά και την Ανταρκτική ορατό στο κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

Για τα βόρεια Βαλκάνια, την κεντρική Ιταλία, την Κορσική και τη Σαρδηνία, η εποχική πρόγνωση του AccuWeather περιλαμβάνει καλά νέα για τους κατοίκους, καθώς δείχνει ανακούφιση από την καλοκαιρινή ξηρασία. Στον αντίποδα, για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης και του ευρωπαϊκού Βορρά προβλέπονται περίοδοι ξηρασίας ως τα τέλη του φθινοπώρου και ειδικά για την Ιβηρική χερσόνησο. Η πάντα βροχερή Βρετανία θα πρέπει να περιμένει καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους προς τα τέλη της εποχής, ενώ τότε αναμένονται και τα πρώτα κρύα στην ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα τού AccuWeather ο μετεωρολόγος Έρικ Λέιστερ, μετά από ένα εξαιρετικά βροχερό καλοκαίρι, με πολλές πλημμύρες σε πολλές χώρες, από τη Γαλλία ως την Πολωνία, το φθινόπωρο θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως μια ξηρή περίοδος, με αρκετές περιοχές μάλιστα να ζουν πιο καλοκαιρινές μέρες από εκείνες που θα έπρεπε φυσιολογικά να έχουν βιώσει στην καρδιά του θέρους. Το σκηνικό αναμένεται όμως να αλλάξει καθώς, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του AccuWeather, δε θα αργήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες στην ανατολική Γαλλία, τη Γερμανία και τη δυτική Πολωνία και μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο. Τα πρώτα κρύα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη το Νοέμβρη και κυρίως στην ανατολική Γερμανία και την Πολωνία, με την πρώτη αξιοσημείωτη χιονόπτωση να αναμένεται πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επισκεφτούν σύντομα ισχυρές καταιγίδες, με τη Σκοτία και τη βόρεια Ιρλανδία στο "κόκκινο" για ακραία καιρικά φαινόμενα με τη μορφή ενός τουλάχιστον "μετα-τροπικού συστήματος".

Όσον αφορά στα Βαλκάνια και βεβαίως την περιοχή μας, καθώς και μέρη της Ιταλίας, κυρίως το Νότο, η εικόνα κατ' εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και λίγο νερό. Η Ευρώπη θα νιώσει την πρώτη ψυχρή εισβολή από τη Βαλτική και την Ουκρανία το Νοέμβριο, που θα κατεβάσει το κρύο προς τα νότια και μένει να φανεί αν θα φτάσει ως τη δική μας... γειτονιά.

Επιμέλεια : Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια