Ειδήσεις

Στα παραδοσιακά μαχαιράδικα χτυπά η καρδιά του Κρητικού -vid

Σύμβολο της ψυχής του Κρητικού, το κρητικό μαχαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την κουλτούρα του λαού της Κρήτης.

Σύμβολο της ψυχής του Κρητικού, μέρος της παραδοσιακής ενδυμασίας, το κρητικό μαχαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την κουλτούρα του λαού της Κρήτης.

Τα Μαχαιράδικα στα Χανιά που κάποτε ήταν τόσα πολλά ώστε να δώσουν το όνομα τους σε μια ολόκληρη περιοχή, σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο κ. Μιχάλης Παχτίκος κατασκευάζει κρητικά μαχαίρια εδώ και 37 χρόνια.

Αν και οι μαχαιροποιοί είναι πια ελάχιστοι στην Κρήτη, ο ξένοι επισκέπτες θα αναζητήσουν πάντα ένα μαχαίρι κρητικό για ενθύμιο. Για τους Κρητικούς όμως, το παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι σημαίνει και συμβολίζει πολλά περισσότερα.

Κάπως έτσι, το κρητικό μαχαίρι γίνεται μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του Κρητικού, γι' αυτό και η αξία του είναι ανεκτίμητη!

«Εκφράζει την ψυχή του μέσα από τη μαντινάδα που βάζει στο μαχαίρι. Γι' αυτό λέμε: Τη λέξη φίλος χάραξα στο κρητικό μαχαίρι κι αυτό που νιώθω έγινε με το ατσάλι ταίρι», λέει ο κ. Παχτίκος.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια