Ειδήσεις

Κρητικές μελωδίες και μαντινάδες στον Πανάγιο Τάφο (video)

Ρίγη συγκίνησης στα Ιεροσόλυμα, όταν ήχησαν για Πρώτη φορά στα χρονικά κρητικές μελωδίες και μαντινάδες

Συγκλονιστικές στιγμές με ρίγη συγκίνησης διαδραματίστηκαν στα Ιεροσόλυμα ενώπιον του Έλληνα Πατριάρχη Θεόφιλου του Γ', τον οποίο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία από την Κρήτη, μαζί με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, π. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη.

Στην αίθουσα του θρόνου στον Πανάγιο Τάφο, ήχησαν για Πρώτη φορά στα χρονικά, κρητικές μελωδίες και μαντινάδες, με πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο να μένει με το στόμα ανοιχτό.

Ενώπιον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του Γ', νέοι ντυμένοι με κρητικές ενδυμασίες, τραγούδησαν κρητικές μαντινάδες για τον Μακαριώτατο και τα Πανάγια Προσκυνήματα, σε μία στιγμή άκρως συγκλονιστική για τους παρευρισκόμενους, αφού για πρώτη φορά ήχησαν στο Ιερό σημείο κρητικές μελωδίες.

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν δεκάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ ο Πατριάρχης έμεινε άφωνος με τις ικανότητες ενός 18χρονου, του Γιώργου Δοξαστάκη από το Αρκαλοχώρι, ο οποίος χάρι στο ταλέντο του στην βυζαντινή μουσική, του ζητήθηκε από τον Έλληνα Πατριάρχη να απαγγείλει ψαλμωδίες για τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο:

Σκοπός της επίσκεψης όπως υπογράμμισε ο πατέρας Μελχισεδέκ, ήταν να ζητηθεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να προσεύχεται για την Ελλάδα που διανύει τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Χαρακτηριστική πάντως και η στιγμή που ο κρητικός πατέρας λειτούργησε για πρώτη φορά στα δύο πιο κύρια σημεία, περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις μοναδικές στιγμές και τα συναισθήματα που έζησε στον Άγιο Τόπο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια