Ειδήσεις

Στο εδώλιο ο σεκιουριτάς για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από ΑΤΜ

Αύριο αναμένεται να εκδικαστεί τελικά η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού μεγαλύτερου του 1.300.000 ευρώ, την οποία φέρεται να διέπραξε υπάλληλος εταιρείας security στην Κρήτη πριν από λίγα χρόνια.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, με βασικό κατηγορούμενο έναν 47χρονο, ο οποίος φέρεται να είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές του νησιού, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου. Μετά την έναρξη, ωστόσο, της δίκης, η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι εκτός από τον 47χρονο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τρία ακόμη άτομα.

Ο βασικός κατηγορούμενος εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας στην εν λόγω εταιρεία security από το 2008, προβαίνοντας στον ανεφοδιασμό μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών. Η έκνομη δράση του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να διήρκεσε από τις αρχές του 2014 έως το Μάιο του 2015. Συγκεκριμένα, ο 47χρονος άνδρας κατηγορείται ότι αφαιρούσε σταδιακά από ΑΤΜ τραπεζών χρηματικά ποσά, τα οποία ιδιοποιείτο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε βρει τρόπο να ανοίγει τις ειδικές κασετίνες όπου μεταφέρονταν τα χρήματα για τα ΑΤΜ χωρίς να σπάει τις σφραγίδες ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι, ο 47χρονος φέρεται - σε περίπτωση που αναγκαζόταν να παραβιάσει τις σφραγίδες ασφαλείας - να επικολλούσε τις σφραγίδες με τρόπο που η παραβίασή τους να μη γινόταν αντιληπτή. Τέλος, σε περίπτωση που η επικόλληση των σφραγίδων δεν ήταν δυνατή, ο κατηγορούμενος φέρεται να έβαζε στην κασετίνα νέα σφραγίδα, αντικαθιστώντας τον αριθμό της πρώτης με εκείνον της τελευταίας στο ειδικό έγγραφο που τη συνόδευε.

Στο μεταξύ, οι τρεις συγκατηγορούμενοι του 47χρονου, που βαρύνονται με την πράξη της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση, κατηγορούνται - μεταξύ άλλων - ότι αφαιρούσαν από τις επίμαχες κασετίνες τα χαρτονομίσματα που ο 47χρονος τούς υποδείκνυε, βάζοντας ως σημάδι ένα σκισμένο ή τσακισμένο χαρτονόμισμα.

Με αυτή τη μέθοδο, λοιπόν, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε συνολικά 703.542 ευρώ μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο 47χρονος κατηγορείται ότι, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, είχε ξαφρίσει ΑΤΜ στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Αρκάδι, τον Πλατανιά Ρεθύμνου, τον Αδελιανό Κάμπο, τους Αρμένους, τη Σκαλέτα, αλλά και το Σίσι.

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών βρίσκονταν σε σούπερ-μάρκετ και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, χώρους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και σε αεροδρόμιο, αλλά και αγροτικό συνεταιρισμό του νησιού. Εξάλλου, το ποσό που φέρεται να υπεξαιρούσε κάθε φορά ο κατηγορούμενος δεν ήταν σταθερό. Οι... "αναλήψεις" που έκανε κυμαίνονταν από 5.000 έως και περισσότερα από 70.000 ευρώ! Άλλοτε ο 47χρονος φέρεται να έκλεβε 12.000 ευρώ, άλλοτε 32.500 και άλλοτε 52.000 ευρώ...

"Βούτηξε" 530.000 σε μία μέρα!

Και μπορεί ο 47χρονος να κατηγορείται ότι άρπαξε σταδιακά περισσότερα από 700.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο, ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, μέσα σε μία ημέρα βρέθηκε να έχει υπεξαιρέσει περίπου 530.000 ευρώ. Ειδικότερα, το Μάιο του 2015 ο κατηγορούμενος φέρεται να έκλεψε από χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο γραφείο του στην εταιρεία security το ποσό των 534.292 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ο 47χρονος, ανέρχεται στο 1.311.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια