Ειδήσεις

Φέτος μπαίνουν οι βάσεις για χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη

Πάνω από 50 χιλιάδες τουρίστες θα θέσουν φέτος το χειμώνα τις βάσεις για το χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη, ένα στοίχημα που πολλές φορές έχει μπει για το νησί, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Έτσι η αρχή θα γίνει σε λίγες μέρες, καθώς στο νησί θα φτάσουν οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες, που ουσιαστικά και θα εγκαινιάσουν το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, με την πρώτη φάση της υλοποίησης να ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου και να επαναενεργοποιείται στις 15 Ιανουαρίου, για να φτάσει μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Ουσιαστικά δηλαδή η ροή των Γερμανών τουριστών, που θα φτάνουν στην Κρήτη με απευθείας πτήσεις της Aegean, θα σταματήσει μόλις για ένα μήνα και συγκεκριμένα την περίοδο των εορτών.

Ουσιαστικό βήμα που θέτει τις βάσεις για πρώτη φορά για το χειμερινό τουρισμό είναι το γεγονός ότι σε πρώτη φάση 8 ξενοδοχεία στην Αμμουδάρα Μαλεβιζίου, στο Ρέθυμνο, στη Γεωργιούπολη και στα Μάλια θα παραμείνουν ανοικτά και το χειμώνα. Άλλωστε, όπως λένε και οι φορείς του τουρισμού, αυτό είναι και το ζητούμενο, δηλαδή να κρατηθούν "ζωντανές" οι τουριστικές περιοχές, για να δοθούν και τα κίνητρα στους επισκέπτες για να έχουν τη δυνατότητα δραστηριοτήτων στα σημεία που θα καταλύσουν.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τα χειμερινά αυτά τουριστικά πακέτα έχουν ταυτότητα και υπογραφή γερμανική, ενώ ο βασικός τουριστικός αντιπρόσωπος στην Κρήτη είναι ο κ. Κώστας Μπαντουβάς.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εξυπηρετείται στο νησί από το πρακτορείο Cretan Holidays του Κώστα Μπαντουβά και θα αφορά σε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στις πόλεις της Κρήτης, καθώς και σε ψώνια, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι τουρίστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας.

Η διοργανώτρια εταιρεία των πακέτων έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία τριών μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, όπου οι τουρίστες θα μπορούν να ψωνίζουν διάφορα είδη, όπως δερμάτινα ενδύματα, κοσμήματα, χαλιά και υφαντά.

Το παράδειγμα άλλων χωρών

Εδώ και χρόνια δύο βασικές ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, η Τουρκία και η Κύπρος, μπορούν να καυχώνται για το χειμερινό τους τουρισμό, που βασίζεται κυρίως στα μεγάλα συνέδρια αλλά και τα λεγόμενα "τετραήμερα αστικά πακέτα".

Στην Κύπρο σημαντικό ρόλο στο χειμερινό τουρισμό παίζουν οι σχολικές και φοιτητικές εκδρομές όλο το χρόνο με μαθητές-φοιτητές από Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Αγγλία. Στο συνεδριακό τουρισμό τη μερίδα του λέοντος ακόμα και σε αυτές τις δύσκολές εποχές κρατά η Τουρκία, που μόνο στην περιοχή της Αττάλειας φαίνεται να υποδέχεται πάνω από δέκα χιλιάδες τουρίστες συνέδρους.

Το μυστικό βέβαια της επιτυχίας του χειμερινού τουρισμού για την Κύπρο και την Τουρκία δεν είναι και τόσο μυστικό, αφού οι δύο αυτές χώρες έχουν αεροπορικές συνδέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σημείο αναφοράς μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού. Βέβαια εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις εξαιρετικές αεροπορικές υποδομές που διαθέτουν οι δύο αυτές χώρες και αναφερόμαστε βέβαια στα διεθνή αεροδρόμια της Αττάλειας, του Μπόντρουμ και της Σμύρνης, αλλά και τα αντίστοιχα της Λάρνακας και της Πάφου. Με λίγα λόγια, οι δύο αυτές χώρες έχουν φροντίσει να κρατούν ζωντανές τις τουριστικές τους περιοχές, παρέχοντας κίνητρα επίσκεψης στους τουρίστες.

Αυτό λοιπόν είναι και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η Κρήτη, για να μπορεί να καθιερωθεί στο χάρτη των χειμερινών διακοπών. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ένα πρόγραμμα με 50 χιλιάδες τουρίστες είναι σημαντικό, όχι όμως και αρκετό. Πρέπει λοιπόν και εμείς να θέσουμε τις βάσεις για να επεκταθεί ακόμα περισσότερο αυτό το χειμερινό πρόγραμμα και τα επόμενα έτη, έτσι ώστε να γίνει η τουριστική υπέρβαση για το νησί μας.

Το "δυνατό χαρτί" της Κρήτης

Στο σχεδιασμό του το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και ένα δυνατό "όπλο" που διαθέτει η Κρήτη, και δεν είναι άλλο από το Ηράκλειο. Θα μπορούσε, δηλαδή, μέσω αεροπορικών συνδέσεων που θα διατηρούνταν όλο το χρόνο, το Μεγάλο Κάστρο να μπει στο χάρτη των αστικών τουριστικών πακέτων, μιας και το Ηράκλειο ως πόλη διαθέτει τη δυναμική για να αποτελέσει χειμερινό προορισμό, έχοντας ένα σημαντικό μουσείο, καθώς βεβαίως και την Κνωσό, αλλά και ένα δίκτυο χώρων επίσκεψης πλούσιο σε ενδιαφέρον (Τάφος Καζαντζάκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ιστορικό Μουσείο, αλλά και το Ενυδρείο Κρήτης).

Εδώ θα μπορούσε να μπει και η πτυχή των εξορμήσεων στην ενδοχώρα την ελαιοκομική περίοδο, ενώ και τα ρακοκάζανα αποτελούν ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο.

Επίσης, μια πόλη 200 χιλιάδων είναι από μόνη της επισκέψιμη, με σημείο αναφοράς την αγορά αλλά και τη διασκέδαση. Να λοιπόν που διαθέτουμε τη δυναμική, που... για να γίνει δυναμική ουσίας, πρέπει να καταφέρουμε να αποκτήσουμε αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη όλο το χρόνο...

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια