default-image

Μετά τις αυξήσεις-σοκ, έρχονται μειώσεις στα δημοτικά τέλη

Κρήτη
Μετά τις αυξήσεις-σοκ, έρχονται μειώσεις στα δημοτικά τέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια κρύο... μια ζέστη το πηγαίνει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη! Μετά τις αυξήσεις-σοκ που επιβλήθηκαν το 2016 στα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, η Λότζια ετοιμάζει μειώσεις για το 2018, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να μειώσει - για την ακρίβεια να επαναφέρει - από τη νέα χρονιά τα οικιακά τέλη στα επίπεδα που ήταν πριν τα αυξήσει το 2016! Τότε, μάλιστα, η δημοτική Αρχή είχε δεχτεί σφοδρά πυρά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για νέα "χαράτσια" στη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου.

Οι μειώσεις που έρχονται να αποκαταστήσουν την τάξη μετά τις προ ενάμιση έτους αυξήσεις περνούν την ερχόμενη Τρίτη προς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ μετά θα έρθουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα, μετά την οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων δημοτών του Ηρακλείου μέσω των δημοτικών τελών και το σημαντικό οικονομικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, όπου επιχειρηματίες έκαναν λόγο για μεγάλη αδικία σε βάρος τους, η Λότζια προσανατολίζεται σε μειώσεις των δημοτικών τελών από το 2018 για όλους. Την προαναγγελία έκανε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, ο οποίος και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης. Εφόσον η πρόταση με τη μείωση των δημοτικών τελών λάβει το "πράσινο φως" από την Οικονομική Επιτροπή, τότε το επίμαχο θέμα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Η εισήγηση θα έχει ως "μπούσουλα", πέρα από το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής και τις επαφές και συζητήσεις που είχε ο κ. Καραντινός με κατοίκους και φορείς όλο το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες δημότες και φορείς εξέφρασαν τις προτάσεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την ανάγκη για μείωση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, από τη μείωση των δημοτικών τελών θα έχουν όφελος όλοι οι δημότες του Ηρακλείου, τόσο εντός της πόλης όσο και στην ύπαιθρο του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το οικιακό τιμολόγιο, ο κ. Καραντινός αναμένεται να εισηγηθεί η χρέωση από 0,85 ευρώ το τετραγωνικό, που είναι σήμερα, να διαμορφωθεί στα 0,78 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ουσιαστικά δε μιλάμε για μείωση, αλλά για επαναφορά της χρέωσης των οικιακών δημοτικών τελών στα επίπεδα προ του 2016.

Θυμίζουμε ότι το 2016, εν μέσω αντιδράσεων, επικρίσεων και διαμαρτυριών και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να αυξήσει τα οικιακά τέλη από τα 0,78 ευρώ ανά τ.μ. στα 0,85 ευρώ ανά τ.μ.! Τώρα, για το 2018 ετοιμάζεται να τα επαναφέρει στα παλιά επίπεδα των 0,78 ευρώ ανά τ.μ.

Τότε βεβαίως, το 2016, ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις είχαμε στις τάξεις των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν την αύξηση-τριπλασιασμό των δημοτικών τελών στις βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕΗ από 0,30 στα 0,85 ευρώ ανά τ.μ.

Οι επιχειρηματίες της ΒΙΠΕΗ, που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τριπλασιασμό των τελών την τελευταία διετία, ζητούν επιτακτικά μείωση των χρεώσεων, κάτι που άφησε ανοιχτό χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία τους.

Ειδικότερα, συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ηρακλείου, μεταξύ αντιπροσωπίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής, η οποία απαρτιζόταν από τους κ. Ελευθέριο Αντωνακάκη, πρόεδρο του ΣΕΒΠΗ, Δημήτριο Ανυφαντάκη, γραμματέα του ΣΕΒΠΗ και Γεώργιο Βαλεργάκη, ταμία του ΣΕΒΠΗ, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου, κ. Γεώργιο Καραντινό. Η συνάντηση αφορούσε τα δημοτικά τέλη για το νέο έτος, και προκλήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του κ. Καραντινού, στο πλαίσιο μειώσεων που έχει ανακοινώσει η δημοτική Αρχή. Η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα θέματα της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε τη γενικότερη κακή κατάσταση της ΒΙ.ΠΕ. από άποψη υποδομών, την πλειάδα προβλημάτων και την αναγκαιότητα στήριξης του "επιχειρείν". Υπήρξε δέσμευση για μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν και τη Βιομηχανική Περιοχή.

10% κάτω και στα τραπεζοκαθίσματα

Και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τους αβάσταχτους φόρους και τα τέλη- "φωτιά" τα οποία προκαλούν οικονομική ασφυξία στο χώρο της εστίασης. Σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη, ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί μείωση κατά 10% στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης - Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News