default-image

Νέα σύμβαση φέρνει τη λύση για τη λειψυδρία στα Σφακιά

Κρήτη
Νέα σύμβαση φέρνει τη λύση για τη λειψυδρία στα Σφακιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στη μεταφορά νερού με υδροφόρες στα ορεινά χωριά των Σφακίων την περίοδο του καλοκαιριού, αναμένεται να δώσει σύντομα η δημοτική αρχή μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Την Πέμπτη στα γραφεία του Ο.Α.Κ. στην Αγυιά Χανίων υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Σφακίων και του Ο.Α.Κ. Α.Ε. για τη βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης οικισμών καθώς επίσης για τη διενέργεια έρευνας που θα δείξει τον τρόπο για πλήρη αξιοποίηση της πηγής των Γλυκών Νερών.

Ήδη, από τις αρχές του καλοκαιριού ο δήμος Σφακίων είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση ύψους εκατό ογδόντα χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης ένα ακόμη κονδύλι ύψους εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ το οποίο θα διατεθεί για αναγκαίες μελέτες με απώτερο σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής για ύδρευση και άρδευση.

Την ικανοποίηση του για τη δρομολόγηση λύσης σε ένα χρόνια πρόβλημα, εξέφρασε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός επισημαίνοντας ότι «τελικός στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που θα συμπεριλάβει όλες τις συνιστώσες. Με τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει εκτιμούμε ότι τα Σφακιά, που αναπτύσσονται και παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στον τουριστικό τομέα,θα μπορέσουν με επάρκεια να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Α.Ε. κ. Μάρκο Πατρελάκη θα εκπονηθεί μελέτη σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης για τη διασύνδεση του Οροπεδίου της Ανώπολης με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής του Ίλιγγα.

Επιπλέον θα γίνει μελέτη για την αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα που καταλήγει στα Γλυκά Νερά, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών κοντινών οικισμών αλλά και της Χώρας Σφακίων.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πατρελάκη, θα εκπονηθεί και μελέτη υδατοδεξαμενών στον Άγιο Ιωάννη και στον Καλλικράτη, ενώ θα προηγηθεί μια συνολική εκτίμηση των προβλημάτων ύδρευσης των δυσπρόσιτων οικισμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Φώτης Καζάσης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία των δύο πλευρών για το μέλλον και τόνισε: «Άμεσος στόχος η ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή των δεξαμενών στον Άγιο Ιωάννη και στον Καλλικράτη και η δημοπράτηση και ολοκλήρωση των δυο έργων για την επόμενη θερινή περίοδο, αφού θα αξιοποιηθεί η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότηση των 180.000€».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News