default-image

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη λήξη του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται στην Κρήτη, η απουσία της Ιεράπετρας, ήταν εμφανής και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο Ν. Λασιθίου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης και ο αντιπρόεδρος της Μπάμπης Δραγασάκης (αδερφός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη), μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του να κατεβεί στην Ιεράπετρα, για να δώσει σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή  της ευρύτερης περιοχής του Λασιθιώτικου Νότου.

«Πράγματι κάναμε αυτό το αίτημα στο ΥΠΑΑΤ και μας απάντησαν ότι στις 13 Οκτωβρίου θα βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασσίμης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7:30 το βράδυ για να μας απαντήσει σε μια  σειρά ερωτημάτων που αφορούν στα έργα που καθυστερούν και που ο πρωτογενής τομέας τα έχει άμεση ανάγκη», μας είπε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Νίκος Δασκαλάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο του Υπουργείου για την αγροτική οικονομία.

O  Εγγειοβελτιωτικά έργα και έργα που αφορούν την περιοχή Δήμου Ιεράπετρας

O  Ο πρωτογενής τομέας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας

O  Επενδυτικές Δυνατότητες στο Πρωτογενή Τομέα μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

O  Στήριξη για Επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων

O  Ενθάρρυνση της Συνεργατικότητας στο νέο ΠΑΑ 2014-2020

«Έχουν κληθεί και θα είναι παρόντες όλοι οι τοπικοί φορείς , καθώς θα ζητήσουμε να μάθουμε τι σχεδιάζεται για την κατασκευή της νέας  προσαγωγού διώρυγας του  Μύρτου, που διαθέτει χρηματοδότηση και θεωρείται έργο γέφυρα. Θα ζητήσουμε να μάθουμε γιατί δεν προχωρεί το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη, που είναι σημαντικό έργο και εξασφαλίζει την ύδρευση και την άρδευση της Ανατολικής Ιεράπετρας.

Θα δούμε τι γίνεται με τα 14 συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών ,  καθώς επίσης,  για το διάφραγμα και το πρόφραγμα του Μύρτου. Σε όλα αυτά τα έργα, που όταν θα γίνουν, θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας της περιοχής μας, θέλουμε να δοθούν από τον κ. Κασσσίμη, σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα», μας λέει ο Νίκος Δασκαλάκης.

Η συζήτηση εκτός από τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στα εγγειοβελτιωτικά έργα, θα επεκταθεί και στα θέματα της παραγωγής τυποποίησης και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ δεν αποκλείεται εκτός ατζέντας να τεθούν και τα προβλήματα του αποκλεισμού της Κρήτης και της αδυναμίας μεταφοράς των ευπαθών προϊόντων στις περιπτώσεις που τα καράβια μένουν δεμένα στα λιμάνια, αλλά και στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, και της αναγκαστικής χρησιμοποίησης μεταναστών που δεν κατέχουν την πράσινη κάρτα νόμιμης παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτό το εργατικό κόστος να μην προστίθεται στα βιβλία εξόδων των αγροτών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούν τέτοιο εργατικό δυναμικό, για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε συνεχή αναζήτηση οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί κηπευτικών υπό κάλυψη της Ιεράπετρας, παρουσιάζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι τις τελευταίες μέρες , αλλάζοντας τις αρχικές τους αποφάσεις για τις καλλιέργειες τους, με αποτέλεσμα να τρέχουν στους φορείς των δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ και να αλλάζουν τις πρώτες τους δηλώσεις.

«Μετά λοιπόν και τις τελευταίες αλλαγές που είχαν γίνει  μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, το σύνολο των καλλιεργειών κηπευτικών υπό κάλυψη που έχουν δηλωθεί από την ευρύτερη Ιεράπετρα, είναι 15.883 στρέμματα. Από αυτά τα 4.500 στρέμματα αφορούν σε διπλές καλλιέργειες και συμπληρωματικές, ενώ τα 10.883 στρέμματα αφορούν σε μονοκαλλιέργειες, δηλαδή μόνο μια καλλιέργεια το χρόνο.

Από τις τελευταίες αλλαγές προκύπτει ότι το 44% των θερμοκηπιακών παραγωγών, θα καλλιεργήσει ντομάτα, το 22% κοντό και μακρύ αγγούρι, το 29% διάφορα είδη πιπεριάς, το 2,5% μελιτζάνα και το υπόλοιπο 2,5% κολοκύθια, φασόλια και  λουλούδια», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Νίκος Δασκαλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News