Ειδήσεις

Αποφεύγουν το γάμο οι Ελληνίδες λόγω κρίσης

Αναβολή επ’ αόριστον στο μυστήριο του γάμου αποφασίζουν να δώσουν, λόγω κρίσης, τα νέα κορίτσια τη σημερινή εποχή.

Αναβολή επ' αόριστον στο μυστήριο του γάμου αποφασίζουν να δώσουν, λόγω κρίσης, τα νέα κορίτσια τη σημερινή εποχή.

Όπως μάλιστα προκύπτει σε έρευνα - και είναι ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά καταγράφεται - μία στις πέντε Ελληνίδες δεν παντρεύεται.

Την ίδια όμως ώρα, αν τα σημερινά κορίτσια τελικά εισέλθουν εις γάμου κοινωνίαν, όπως επίσης διαπιστώθηκε, αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών - απόφαση που όμως επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Ειδικότερα, το ποσοστό των γυναικών που δεν παντρεύονται φτάνει σχεδόν το 20% και αφορά όλη τη χώρα. Η οικονομική κρίση και η ανεργία αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Ελληνίδες οδηγούνται σε αυτή την απόφαση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο, δεδομένου ότι ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνορθόδοξη παράδοση, την κοινωνική ζωή, αλλά και την ηθική οντότητα του Έλληνα.

Ωστόσο, αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία μας επιβεβαιώνουν και οι Ηρακλειώτισσες, που απαντούν στο ερώτημά μας σχετικά με το αν πρόκειται να παντρευτούν ή όχι, οι οποίες, όπως μας είπαν, θα το ήθελαν πολύ, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες δεν τους επιτρέπουν να το πράξουν, άμεσα τουλάχιστον.

Και αυτό γιατί, ειδικά στην περίπτωση που έρθει και ένα παιδί, τα οικονομικά βάρη, όπως υποστηρίζουν, είναι μεγάλα και στην προκειμένη φάση δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Όσον αφορά τώρα στην τεκνοποίηση, τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για το μέλλον της χώρας μας. Αρκεί μόνο να πούμε πως σήμερα ο συγχρονισμός γονιμότητας ανά γυναίκα έχει μειωθεί στο 1,3 παιδί, όταν τη δεκαετία του '80 το ποσοστό αυτό ήταν 2 με 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Την ίδια ώρα, όπως επίσης έχει διαπιστωθεί, στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια τα διαζύγια έχουν εκτοξευτεί στο 34% και οι δυσοίωνες προβλέψεις αναφέρουν ότι σύντομα θα φτάσουν το 50%, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Το φθινόπωρο, όπως και η άνοιξη είναι μάλιστα από τις εποχές που "ανθίζουν" τα διαζύγια, ενώ το "ασθενές" φύλο φαίνεται να είναι εκείνο που παίρνει συνήθως την πρωτοβουλία για το χωρισμό!

Βάσει έρευνας, κατά την περίοδο των διακοπών ζούμε τους λεγόμενους "κύκλους αισιοδοξίας" στο γάμο. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή να "δουλεύουμε" τη σχέση μας.

Επιστρέφοντας όμως το φθινόπωρο στην καθημερινή ρουτίνα μετά από τις διακοπές, ανακαλύπτουμε ότι τα προβλήματα δε λύνονται μόνο και μόνο επειδή περάσαμε ωραία στις διακοπές, ήρθαμε πιο κοντά, κ.τ.λ. Αντιθέτως έρχονται στην επιφάνεια, ενίοτε και πιο "επιθετικά.

Εικονικά Διαζύγια: Της μόδας για οικονομικούς λόγους

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες, καθώς πριν από την κρίση τα ποσοστά των διαζυγίων ήταν γύρω στο 22%, έναντι του 34% που είναι σήμερα. Και τα περισσότερα φαίνεται να ξεκινούν το Σεπτέμβριο. Μεταξύ των διαζυγίων κυριαρχούν τα συναινετικά, ενώ της... μόδας είναι και τα εικονικά διαζύγια, για οικονομικούς λόγους.

Δηλαδή, όχι για να χωρίσουν στ' αλήθεια οι σύζυγοι, αλλά για να χωρίσουν... από τα χρέη στην εφορία ή στις τράπεζες. Το 2011 τα διαζύγια ήταν 12.705, ενώ το 2013 έφτασαν τα 16.717 και το 2017 φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί στις καταγραφές.

Τέλος, και αυτή η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Ελληνίδες ζουν περισσότερο από τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στη χώρα μας είναι τα 84 χρόνια και των αντρών τα 79.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια