default-image

"Φεύγουν" τα φανάρια,"έρχονται" κυκλικοί κόμβοι στο Ηράκλειο

Κρήτη
"Φεύγουν" τα φανάρια,"έρχονται" κυκλικοί κόμβοι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάνω κάτω έρχονται σε κυκλοφοριακό επίπεδο στην ανατολική είσοδο της πόλης του Ηρακλείου! Τόσο στο ύψος της σημερινής γέφυρας της εθνικής οδού επί της λεωφόρου Καζαντζίδη, όσο και στο ύψος του κόμβου του Αγίου Δημητρίου στον Κατσαμπά θα φύγουν τα φανάρια και στη θέση τους θα κατασκευαστούν κυκλικοί κόμβοι (τα γνωστά roundabout).

Τη ραγδαία κυκλοφοριακή αλλαγή επισφράγισε το χθεσινό «ναι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία άναψε επίσης το "πράσινο φως" για τη μεγάλη πολυσύνθετη τουριστική επένδυση στο χώρο του γκολφ στην περιοχή της Χερσονήσου (όπου προβλέπεται να φτιαχτεί μια νέα 5στερη ξενοδοχειακή μονάδα και βίλες), ενώ έδωσε περιβαλλοντικές εγκρίσεις για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Κυανή Ακτή στη Γεωργιούπολη και για επεκτάσεις σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού...

Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης περιλαμβανόταν μια σειρά από Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επί των οποίων η Επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Οι γνωμοδοτήσεις, όπως ανέφερε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"  ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ήταν θετικές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν προβληματισμοί, επιφυλάξεις και συζητήσεις πάνω σε επιμέρους παραμέτρους.

Στο οδικό-κυκλοφοριακό μέτωπο ξεχωρίζει μια μεγάλη αλλαγή που είναι πλέον στα σκαριά στην ανατολική είσοδο-έξοδο του Ηρακλείου από και προς το ΒΟΑΚ. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αναμόρφωση των ισόπεδων κυκλικών κόμβων του Α/Κ Κατσαμπά, στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηρακλείου.

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς; Εδώ ετοιμάζεται μια μεγάλη αλλαγή κυκλοφοριακού σκηνικού επί της λεωφόρου Καζαντζίδη σε δύο κομβικά σημεία: τόσο στη νότια μεριά της Καζαντζίδη, στον κόμβο δηλαδή της εθνικής οδού, όσο και στη βόρεια μεριά, στο ύψος του κόμβου του Κατσαμπά.

Και στα δύο κομβικά από κυκλοφοριακής άποψης σημεία σήμερα υπάρχουν φανάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η αντικατάσταση των φαναριών από roundabout.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κυκλικών ισόπεδων κόμβων, στους οποίους θα υπάρχουν παρακαμπτήριοι κλάδοι δεξιάς στροφής. Οι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι διαμορφώνονται με δύο λωρίδες κυκλοφορίας στον κυκλικό τομέα. Εκτός όμως από τους διπλούς κόμβους που προβλέπονται για την κίνηση των οχημάτων και τη διευκόλυνσή τους, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης για Ι.Χ., καθώς επίσης και για τα λεωφορεία.

Αρμόδια υπηρεσία για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη σύμβαση είναι το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Στόχος της δημιουργίας ισόπεδων κόμβων είναι να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή, όπως επίσης και η συγκοινωνιακή λειτουργία, τόσο αναφορικά με τους κεντρικούς δρόμους, όσο και αναφορικά με το γειτνιάζον οδικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής, «πράγματι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή του κυκλοφοριακού σκηνικού σε κομβικά σημεία, που θα απαιτήσει όταν πραγματοποιηθεί ένα αρχικό χρόνο προσαρμογής των οδηγών στα νέα δεδομένα. Όμως, είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο, αφού θα περιορίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Οι κυκλικοί κόμβοι, όπως έχει αποδειχτεί σε άλλα σημεία στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις που έχουν φτιαχτεί, είναι λειτουργικοί. Εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες και τη ροή της κυκλοφορίας σε σχέση με τα φανάρια. Οπότε θεωρούμε ότι θα έχουμε βελτίωση της κυκλοφοριακής εικόνας στη λεωφόρο Καζαντζίδη»...

Η επένδυση στο γκολφ

Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης πέρασε χθες μια σημαντική, όσο και πολυσύνθετη τουριστική επένδυση του Ομίλου Βασιλάκη στο χώρο του "Γκολφ Κρήτης".

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε χθες, αφορά στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και στα συνοδά αυτού έργα με την ένταξη υφιστάμενου γηπέδου γκολφ 18 οπών, σε γήπεδο 768,33 στρεμμάτων, στη θέση "Βοθώνι" και "Σώπατα" δήμου Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης, ιδιοκτησίας "Κρητικά Γκολφ Α.Ε.".

Η μελέτη περιλαμβάνει τρεις άξονες: την προσθήκη κατ' επέκταση ακαδημίας γκολφ, τη δημιουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, καθώς και τη νομιμοποίηση υφιστάμενων κτηρίων, που βρίσκονται εντός του γηπέδου στη θέση "Βοθώνι" και "Σώπατα.

Ως προς τη συγκεκριμένη επένδυση υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις από πλευράς οικολογικών οργανώσεων, που γενικώς αντιτίθενται σε επενδύσεις γκολφ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, «η επένδυση δεν αφορά ουσιαστικά σε νέες εγκαταστάσεις γκολφ, αλλά σε αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και κατά βάση σε ξενοδοχειακή προσθήκη. Προβλέπεται να φτιαχτεί μια 5άστερη μονάδα, η οποία όμως είναι μικρής κλίμακας, και ορισμένες βίλες. Θεωρούμε, όπως αποτυπώνεται και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ότι είναι μια σύνθετη μεν, αλλά ήπια τουριστική επένδυση, που μπορεί να αποφέρει οφέλη για την περιοχή, ενισχύοντας άρδην την προσέλκυση τουριστών, κυρίως Αμερικανών με υψηλό εισόδημα»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News