Ειδήσεις

Ύψιστη τιμή από τις ΗΠΑ στον ερευνητή του ΙΤΕ Αλ. Λάππα

Έλληνας ερευνητής, ο δρ Αλέξανδρος Λάππας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ στην Κρήτη.

Έλληνας ερευνητής, ο δρ Αλέξανδρος Λάππας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει διεπιστημονική βασική έρευνα στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας, με επιχορήγηση από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (U.S. Office of Naval Research Global-ONRG).

Προηγήθηκε ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του δρος Λάππα από τη Διεύθυνση Επιστημών και Τεχνολογίας του ONRG. Η επιχορήγηση είναι η μόνη μέχρι σήμερα που έχει απονεμηθεί για διάρκεια τριών ετών σε Έλληνα ερευνητή από τον συγκεκριμένο φορέα.

Με την χρηματοδότηση από το ONRG, ο έλληνας επιστήμονας θα διερευνήσει τη «συμβίωση» του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας σε κρυσταλλικά στερεά μεταλλο-χαλκογενιδίων.

Η έρευνα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εφαρμογές που θα ενισχύουν τις δυνατότητες ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας στη μεταφορά και στη χρήση της.

Η ομάδα του κ. Λάππα θα συντονίσει ένα διεπιστημονικό δίκτυο ευρωπαϊκών επιστημονικών ομάδων (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-Ελλάδα και Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Βαρσοβίας-Πολωνία), καθώς και αμερικανικών (Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και Εργαστήριο National High Magnetic Field).

Στο ινστιτούτο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, η ομάδα του κ. Λάππα επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια