Ειδήσεις

Μήνυση κατά της... δακοπροστασίας από φορείς και αγρότες

Αγροτικοί φορείς και ελαιοπαραγωγοί στο Ρέθυμνο κατά παντός υπευθύνου!

Αφού δεν μπορούν να οδηγήσουν το... δάκο στη δικαιοσύνη για την τεράστια ζημιά που τους έχει κάνει, θα οδηγήσουν τους "προστάτες του", που αντί να τον καταπολεμήσουν, του πρόσφεραν άπλετο χρόνο για να κάνει ανενόχλητος το μεγάλο φαγοπότι του, σε βάρος χιλιάδων παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ρεθύμνου και οι Αγροτικοί - πρώην ελαιουργικοί - Συνεταιρισμοί Κυριάννας, Μέσης, Πηγής και Άδελε, με την υπογραφή πολλών ελαιοπαραγωγών, την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί προχωρούν στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη μεγάλη καταστροφή της χοντρολιάς, με την κορωνέικη ευτυχώς να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενόψει μάλιστα της νέας ελαιοσυγκομιδής!

«Έχουμε έρθει σε επαφή με δικηγόρο και τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθούμε μαζί του. Εκείνος θα μας καθοδηγήσει στις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την υποβολή της μήνυσης», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

«Αποφασίσαμε να κινηθούμε κατά παντός υπευθύνου, γιατί κρίναμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να βρούμε το δίκιο μας. Εμείς διεκδικούμε καταρχήν αποζημιώσεις για τον ελαιόκαρπο της χοντρολιάς και βέβαια για φέτος να μη μας κρατηθεί η εισφορά υπέρ δακοκτονίας από την έκθλιψη του ελαιοκάρπου μας, για όσους βέβαια βρουν ελιές να μαζέψουν, γιατί είναι κι αυτό ένα ζήτημα», σύμφωνα με τον αγανακτισμένο συνδικαλιστή.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, σε περιοχές του Ρεθύμνου και κυρίως στο δημοτικό διαμέρισμα Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου η κατάσταση έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα δέντρα της χοντρολιάς. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χονοτρολιάς έχει προσβληθεί από δάκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Κατσανέβα, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά προσβολής της κορωνέικης ποικιλίας.

Μάλιστα, μετά από χρόνια υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή στις τσουνάτες ελιές, χάρη στις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. Αλλά φέτος, που οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν να έβγαζαν λάδι από τις ελιές αυτές, δυστυχώς ο δάκος τούς πρόλαβε και αυτό έχει να κάνει με την αδράνεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλο αυτό το μπλέξιμο το οποίο δημιουργήθηκε με τη γραφειοκρατία στα φάρμακα από τη μια, και βέβαια με τις μειώσεις των χρηματοδοτήσεων και το πολύπλοκο σύστημα προσλήψεων από την άλλη, που αποτελούν τροχοπέδη στη σωστή και αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Εξάλλου, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, φέτος τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν δεν υπήρχαν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Μπορεί δηλαδή το κράτος να μην ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις ουσιαστικές ανάγκες της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ωστόσο ο καιρός ήταν αυτός που δεν του επέτρεψε να... αλωνίζει στα ελαιόδεντρα της Κρήτης. Όμως, το τελευταίο διάστημα οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο... "φιλικές" προς το καταστροφικό έντομο, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η μεγάλη έξαρση του δακοπληθυσμού παντού και πολύ περισσότερο στις χοντρολιές, σύμφωνα με τους αγανακτισμένους Ρεθυμνιώτες.

Εννοείται βέβαια ότι μακροπρόθεσμα οι συνδικαλιστές, οι συνεταιριστές και οι απλοί αγρότες, που θα συνυπογράψουν τη μήνυση το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ταυτόχρονα διεκδικούν και την αλλαγή, επιτέλους, του συστήματος καταπολέμησης του δάκου από του χρόνου και μετά, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά οι φετινές τραγελαφικές καταστάσεις.

Αναπόφευκτα στη μήνυση αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν η Περιφέρεια Κρήτης, η ΕΑΣ Ρεθύμνου, ως φορέας υλοποίησης της δακοκτονίας, και φυσικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απ' όπου και ξεκινάει η... χαρά του δάκου της ελιάς...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια