Ειδήσεις

Μαύρο πέπλο κάλυψε το Γιόφυρο, βρωμιά -δυσωδία -μόλυνση -vid

Με βρωμιά, μπόχα και δυσωδία έρχονται τις τελευταίες μέρες αντιμέτωποι κάτοικοι στις 3 Βαγιές Ηρακλείου.

Με βρωμιά, μπόχα και δυσωδία έρχονται τις τελευταίες μέρες αντιμέτωποι κάτοικοι στις 3 Βαγιές Ηρακλείου τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου διέρχεται ο ποταμός Γιόφυρο.

Αιτία, σύμφωνα και με καταγγελίες κατοίκων , αποτελεί η εικόνα με τα λύματα που εμφανίζει  το συγκεκριμένο ποτάμι που όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η ροή του έχει καλυφθεί από ένα μαύρο πέπλο.

«Το ποτάμι είναι κατάμαυρο, μόνο μαυρίλα αντικρίζεις, βρώμια και δυσωδία που γίνεται πιο έντονη το βράδυ κυρίως αλλά και νωρίς το πρωί,» καταγγέλλει στο neakriti.gr  ο κ. Νίκος Μαστρογιαννάκης, κάτοικος της περιοχής.

Μάλιστα ο ίδιος δεν κρύβει την αγανάκτηση του καθώς πλέον υπάρχει και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εξαιτίας μικροβίων και εστιών μόλυνσης που έχουν προκληθεί με τη εμφάνιση λυμάτων.

«Δεν ξέρω αν προέρχονται από βόθρο ή κάτι άλλο. Πάντως μυρίζει πολύ άσχημα και μάλιστα η μπόχα αυτή έχει μπει στα σπίτια και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε εδώ όλοι όσοι ζούμε και έχουμε σπίτια μία ανάσα από το ποτάμι» , υποστηρίζει επιπλέον στο neakriti.gr ο κ. Μαστρογιαννάκης.

«Πήγα και διαπίστωσα τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί  στις 3 Βαγιές, στο γεφυράκι  μεταξύ Ευαρέστου και Παμφίλου και όντως τα νερά είναι  βρώμικα, με σαπουνάδες μάλιστα στη ροή του ποταμού, αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρεις Βαγιές ,κ. Μενέλαος Καρακωνσταντάκης.

«Βγαίνει δυσοσμία προς τα πάνω και το ανησυχητικό είναι ότι  ακούμε μηχανάκια που τραβάνε νερό από το ποτάμι προκειμένου να ποτιστούν τα περιβόλια  των καλλιεργητών της περιοχή. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου ευχάριστο με δεδομένο ότι πλέον κινδυνεύει άμεσα τόσο οι ίδιοι οι καλλιεργητές όσο και άλλοι πολίτες σε περίπτωση που πουλούν τα προϊόντα τους. Και αυτό γιατί το νερό που ποτίζει τα χωράφια όχι απλά δεν είναι καθαρό αλλά είναι βρώμικο , εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία».  

Μάλιστα ο κ. Καρακωνσταντάκης προχώρησε σε καταγγελία για την εικόνα που επικρατεί στο λιμεναρχείο Ηρακλείου λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι ήδη κλιμάκιο θα κατευθυνθεί στο σημείο για να προχωρήσει σε αυτοψία ενώ επικοινώνησε και με τη ΔΕΥΑΗ που εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει διαρροή από αγωγό του βιολογικού καθαρισμού.

«Ενημερώσαμε το  λιμεναρχείο, καταγγέλλοντας  το φαινόμενο και μας είπαν ότι θα σταλεί κλιμάκιο για έλεγχο και μιλήσαμε και με τη ΔΕΥΑΗ και μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή του αγωγού του βιολογικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρακωνσταντάκης.

Οι κάτοικοι πάντως αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά υφίσταται τα τελευταία 24ώρα , γεγονός που δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι πρόκειται για μία καλά συντονισμένη ενέργεια επιτήδειων στην προσπάθεια του να ξεφορτωθούν λύματα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια