default-image

Σαν σήμερα, η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο (videos)

Σαν σήμερα, η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο (videos)

Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου του 1912, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου, η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά, ο Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όταν το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο κατά των Τούρκων, και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Αφορμή της πολεμικής σύρραξης υπήρξε η πολιτική των Νεότουρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Αυτοκρατορίας. Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο αντέδρασαν και συνήψαν συμμαχία, προκειμένου να πετύχουν το διαμοιρασμό των ευρωπαϊκών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1912, λοιπόν, η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο, προχωρώντας σε επιθετικές ενέργειες σε Μακεδονία και Ήπειρο.

Την ίδια ημέρα, ο βουλγαρικός στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη, ενώ τα σερβικά στρατεύματα κατευθύνθηκαν προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι.

Η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Οκτωβρίου του 1949, όταν συνέρχεται στο Μπουρέλι της Αλβανίας η περίφημη 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ. Τριάντα οκτώ ημέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, κατά τον οποίο ο Δημοκρατικός Στρατός ηττήθηκε, η 6η Ολομέλεια αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός.

Μεταξύ άλλων, αποφασίζεται η ίδρυση ενός νόμιμου "πλατιού" αριστερού δημοκρατικού κόμματος, καθώς και η έκδοση μιας νόμιμης αριστερής αθηναϊκής εφημερίδας.

Ο θάνατος του Θοδωρή Ιωάννου

Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1959, όταν πεθαίνει ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιώς, Θοδωρής Ιωάννου.

Ο άτυχος άσος είχε τραυματιστεί σοβαρά μια ημέρα νωρίτερα, έπειτα από σύγκρουση με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Μιχάλη Βουτσαρά, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το πρώτο τραγούδι των "Beatles"

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου του 1962, οι θρυλικοί "Beatles" κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι με τίτλο "Love me Do".

Το τέλος του Steve Jobs

Σαν σήμερα, πριν από 6 χρόνια, πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στο χώρο της Τεχνολογίας.

Ο λόγος για το συνιδρυτή της εταιρείας Apple, Στίβεν Πολ Τζομπς. Ο Τζομπς θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές της Πληροφορικής, καθώς πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος χρησιμοποιούσε τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ουσιαστικά ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ο Τζομπς υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, αλλά και πρόεδρος της Pixar.

Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 2011 στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έπειτα από άνιση "μάχη" που έδωσε με την επάρατη νόσο.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News