default-image

Βρόμικο νερό τρέχει από τις βρύσες σπιτιών στο Ηράκλειο

Κρήτη
Βρόμικο νερό τρέχει από τις βρύσες σπιτιών στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νερό θολό, που μπορεί να αποδειχτεί έως και επικίνδυνο για την υγεία τους, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στο φαγητό τους και να κάνουν μπάνιο τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους οι κάτοικοι της παραθαλάσσιας περιοχής Παλαιόκαστρο του Δήμου Μαλεβιζίου, με τη λύση να δίνεται σε περίπου 20 ημέρες.

Η εικόνα του νερού της περιοχής προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα για το κατά πόσο είναι υγιεινή η χρήση του τόσο για την ύδρευση, όσο και για οποιαδήποτε άλλη χρήση στα νοικοκυριά.

Δεδομένη είναι η ταλαιπωρία και ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, ένας εκ των οποίων σχολιάζει: «Μην μπερδεύεστε... Δεν είναι ρετσίνα, λευκό κρασί ή κάτι τέτοιο... Είναι το νερό μας εδώ στο Παλιόκαστρο: Αυτό που πλενόμαστε το πρωί, που βάζουμε στο φαγητό μας και που κάνουμε μπάνιο εμείς και τα παιδιά μας. […] Υ.Γ. Δεν είναι πρώτη φορά...»

Για το ζήτημα έχει κινητοποιηθεί και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλαιόκαστρου του Δήμου, ο οποίος με επιστολή του προς το Δήμαρχο Μαλεβιζίου, κ. Κωνσταντίνο Μαμουλάκη, τον ενημερώνει για το ζήτημα, το οποίο και οφείλεται στην παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης του συγκεκριμένου οικισμού, μεταφέροντας κοκκινόχωμα στα σπίτια των κατοίκων.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, κ. Φίλλιπο Σαββάκη, ο οποίος έχει ήδη ασχοληθεί πολλαπλώς με το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας μάλιστα ως βασικό στόχο της Υπηρεσίας του την αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, το οποίο και δημιουργεί το πρόβλημα.

Άμεση λύση στο ζήτημα θα δοθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την αγορά φίλτρου το οποίο θα καθαρίζει το νερό.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή αναμένεται να λήξει η προθεσμία για το διαγωνισμό, με την όλη διαδικασία να διαρκεί, περίπου 20 ημέρες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σαββάκης, δίνοντας έτσι - όπως υποστηρίζει - τη λύση, σε πρώτη φάση στο πρόβλημα. Ενώ, σε δεύτερη φάση, η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου επιθυμεί την ολική αντικατάσταση του δικτύου.  

Μάλιστα, η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου είχε ήδη προσπαθήσει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Παλαιοκάστρου, έργο το οποίο δεν εγκρίθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σαββάκης, το ζήτημα παρακολουθείται από την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να ενταχθεί σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης, διευκρίνισε ότι η ποιότητα του νερού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τη βρύση του κάθε νοικοκυριού, αλλά και από το πόσο χρονικό διάστημα παραμένει αχρησιμοποίητο το δίκτυο του νοικοκυριού.

Ρεπορτάζ: Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News