Ειδήσεις

Ποιοι θα πληρώσουν τη… «λυπητερή» του 2018;

Να πληρώσουν διπλά και τριπλά τη "λυπητερή" θα κληθούν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι το 2018, που χαρακτηρίζεται ως «έτος φόρων και περικοπών».

Μετά το "κραχ" που σημειώθηκε στα έσοδα λόγω της υστέρησης 1,76 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, οι κυβερνώντες μας έβαλαν νέους φόρους 2,4 δισ., τα οποία θα αναγκαστεί να καλύψει - ποιος άλλος; - ο Έλληνας πολίτης.

Συγκεκριμένα, για το 2018 προβλέπεται θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 6,536 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο προβλέπει ότι θα εξοικονομηθούν 320.000.000 ευρώ το 2018 χάρη στην επισκόπηση δαπανών των υπουργείων και εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 20,2% φέτος και στο 19% την προσεχή χρονιά.

Ο "κορμός" των πρόσθετων παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ το 2018 για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην Υγεία και στις συντάξεις, τη φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), την καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και της φοροαπαλλαγής των δικαστικών, αλλά και τη θέσπιση ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου και η επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, μολονότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα αυτά.

Το χρέος αυξάνεται

Όλη αυτή η νέα φοροκαταιγίδα - λες και δε μας έφταναν όλες αυτές που μας έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια - οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά την αύξηση των φορολογικών βαρών και τη βίαιη περικοπή δαπανών, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αντιθέτως διογκώνεται διαρκώς, φτάνοντας φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο, τα 318,7 δισ. ευρώ, έναντι 314,897 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το 2018 προβλέπεται νέο άλμα στα 327,9 δισ. ευρώ, με τη δικαιολογία ότι το χρέος θα αυξηθεί επειδή τα έσοδα από νέες εκδόσεις ομολόγων και από τα 5,5 δισ. ευρώ της δανειακής δόσης που αναμένεται να εκταμιευτεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα διατηρηθούν ως ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος θα εμφανιστεί μειωμένο χάρη στην προσδοκώμενη ανάπτυξη (υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι σχετικές προβλέψεις του προσχεδίου θα επιβεβαιωθούν): από 179% του ΑΕΠ πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθεί στο 176,8% φέτος και στο 175,6% την επόμενη χρονιά. Τα έξοδα του ελληνικού Δημοσίου για τόκους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος στα 5,65 δισ. ευρώ και το 2018 θα αυξηθούν ελαφρώς στα 5,7 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει και νέες εξόδους στις αγορές με καινούργια ομόλογα, αλλά και ανταλλαγές ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο του PSI, με νέα ομόλογα.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες του προβλέπεται να παραμείνουν κολλημένες φέτος και το 2018 στα 6,75 δισ. ευρώ (5,75 δισ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 1 δισ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα από αμιγώς εθνικούς πόρους). Το θέμα όμως είναι ότι ο βαριά φορολογούμενος Έλληνας δεν αντέχει άλλο να πληρώνει ξανά και ξανά «αδικαιολόγητους», όπως λένε οι πολίτες, φόρους.

«Έχουμε φτάσει στο "αμήν" πια», λένε οι Ηρακλειώτες, στο άκουσμα της νέας φορολογικής επιδρομής που αναμένεται σηκώνουν τα χέρια ψηλά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι άλλους φόρους πια...».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια