Ειδήσεις

Κλειστό το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Από το 1ο ΕΠΑΛ  Ιεράπετρας ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης ο «χορός» των καταλήψεων της  νέας σχολικής χρονιάς στο Νομό Λασιθίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, μετά από ψηφοφορία που διενήργησαν, κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να καταλάβουν επ' αόριστον το σχολείο τους, προβάλλοντας  τα αιτήματα τους.

«Ζητούμε να ανοίξει το κυλικείο του σχολείου που παραμένει κλειστό από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις των καθηγητών με αναπληρωτές, να μας φέρουν τα βιβλία που μας λείπουν και να φροντίσουν να υπάρχει πάντα στις τουαλέτες χαρτί και υγρό σαπούνι», είπε μια μαθήτρια που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Όλα τα παιδιά που ήταν στο σχολείο το πρωί, ψήφισαν αυτό που νόμιζαν σωστό, υπέρ ή κατά της κατάληψης.

Η πλειοψηφία των παρόντων μαθητών τάχθηκε υπέρ της κατάληψης. Υπήρχαν όμως και μαθητές που δεν συμφωνούσαν με την κατάληψη.

«Συνήθως όταν κάνουν καταλήψεις οι μαθητές του ΕΠΑΛ, κρατούν το σχολείο κλειστό για μερικές μέρες. Δεν ξέρουμε αυτή τη φορά πόσο θα μείνει κλειστό το σχολείο μας» πρόσθεσε ένας άλλος μαθητής που θέλησε κι εκείνος να κρατήσει την ανωνυμία του.

Για το θέμα του κλειστού κυλικείου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ηλίας Νταραράς, απάντησε:

«Επειδή παραιτήθηκε ο προηγούμενος ενοικιαστής του κυλικείου, προχωρήσαμε στην προκήρυξη διαγωνισμού και έχουμε 4-5 νέους ενδιαφερόμενους. Η διαδικασία έχει προχωρήσει και εκτιμώ ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει αναλάβει ο νέος ενοικιαστής να λειτουργήσει κανονικά το κυλικείο», ενώ πρόσθεσε:

«Οι καθηγητές και τα βιβλία που μας λείπουν περιμένουμε να έρθουν τις επόμενες μέρες. Η διαδικασία  του διαγωνισμού της μίσθωσης του κυλικείου έχει προχωρήσει και οι προμήθειες των ατομικών ειδών υγιεινής, γίνονται όπως γίνονται στο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για ολόκληρο τα σχολικό παραλιακό συγκρότημα, είναι η έλλειψη φύλακα σε 24ωρη βάση. Τις νύχτες στο σχολείο μπαίνουν άγνωστοι και προκαλούν ζημιές η γράφουν με σπρέι συνθήματα στους τοίχους, με αποτέλεσμα να κάνουμε συνεχώς επιδιορθώσεις», υπογράμμισε η διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας κ. Αικατερίνη Τζιρή.

Τα κενά στο Νομό Λασιθίου

Από όλα τα ΕΠΑΛ του Νομού Λασιθίου λείπουν ακόμα αρκετοί καθηγητές, αλλά και βιβλία.

«Μας λείπουν 17 Φιλόλογοι, 7 Μαθηματικοί, 3 Φυσικοί , 2 Χημικοί,  2 Βιολόγοι, Θεολόγοι, και 13 καθηγητές Τεχνικών ειδικοτήτων. Εκτιμώ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, ότι, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, θα γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών.

Τα βιβλία καθυστέρησαν λίγο, γιατί έπρεπε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να δηλώσουν οι μαθητές τους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν ,  για να στείλουμε στο Υπουργείο τις λίστες, προκειμένου να μας έρθουν τα βιβλία τις επόμενες μέρες. Από την περασμένη  Δευτέρα  έχουμε στείλει στο Υπουργείο όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και περιμένουμε τώρα,  να μας έρθουν τα βιβλία για να τα μοιράσουμε στους μαθητές»,  μας είπε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ Βασίλης Αϊβαλιώτης.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα φέτος, κτηριακά και άλλα προβλήματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ιεράπετρας δεν έχουν αναφερθεί.

(φωτογραφία αρχείου)

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια