default-image

Τι είπε ο Νταισεμπλουμ και εκνεύρισε τον Μητσοτάκη;

Οικονομία
Τι είπε ο Νταισεμπλουμ και εκνεύρισε τον Μητσοτάκη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τοποθέτηση του Γερούν Νταισεμπλουμ ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια για τη ΝΔ, καθώς στην Πειραιώς υπάρχει πια εμπεδωμένη η άποψη ότι ένα κομμάτι Ευρωπαίων αξιωματούχων στον οποίο περιλαμβάνεται και η Κομισιόν βολεύονται και εξυπηρετούνται από την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Και αυτό γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει δείξει πως μπορεί να περνά τα πιο σκληρά νομοσχέδια και τις πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις χωρίς να κουνιέται φύλλο. Την ίδια ώρα στο πίσω μέρος των σκέψεων των Ευρωπαίων υπάρχει πάντα ο φόβος της πολιτικής αστάθειας καθώς θυμούνται τι έγινε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το θέμα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ και των όποιων συνεπειών μπορεί να έχουν στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας συζητήθηκε στον πρωινό καφέ της Πειραιώς χθες το πρωί και αποφασίστηκε ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει και στον κατάλληλο χώρο και χρόνο να εκδηλώσει την δυσαρέσκειά του και να στείλει το μήνυμα που πρέπει στην άλλη πλευρά.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Harvard Business School of Greece με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Γιενς Πλέτνερ, του Γερμανού οικονομολόγου Ντανιέλ Γκρος και του Ιταλού πρώην εκτελεστικού διευθυντή της ΕΚΤ και νυν επικεφαλής της Societe Generale Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι ήταν μια καλή ευκαιρία και έτσι αποφασίστηκε εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεχόταν ερώτηση γι' αυτό, να απαντήσει.

Έτσι λοιπόν η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη χθες στην συγκεκριμένη εκδήλωση και η ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της ομιλίας του αποτέλεσε το κατάλληλο σκηνικό.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα.

Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα» ήταν η προσεκτική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν και ως «ελεγχόμενη έκρηξη» με δεδομένη την ιδιαίτερη ενόχληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την συνέντευξη Ντάισελμπλουμ.

Άλλωστε πριν από αυτή είχαν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δηκτικές για τον κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτή του Μάκη Βορίδη ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του «και εγώ αν ήμουν ο Ντάισελμπλουμ, με το ΣΥΡΙΖΑ θα ήμουν, πού θα έβρισκα πιο πειθήνιο πρωθυπουργό από τον Τσίπρα».

Πεπεισμένος ότι ένα κομμάτι Ευρωπαίων «τα έχει βρει» με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ο όποιος σε συζητήσεις χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ «εισπήδηση στη εσωτερική πολιτική λειτουργία της Ελλάδος».

Αν και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη, στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι την δήλωση Ντάισελμπλουμ θα την εκμεταλλευτούν στην κυβέρνηση αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Γι αυτό και η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι εκλογές δεν σημαίνουν αστάθεια, αλλά πιο γρήγορη ανάπτυξη και επενδύσεις καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και φιλοευρωπαϊκή και προσηλωμένη στις επενδύσεις. Συνεπώς η Ευρώπη δεν έχει να φοβάται τίποτα από μια πολιτική αλλαγή.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News