default-image

Μετά την απελεύθερωση Λεμπιδάκη, σειρά έχουν οι... κακοποιοί

Μετά την απελεύθερωση Λεμπιδάκη, σειρά έχουν οι... κακοποιοί

Ένα 24ώρο μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, το ενδιαφέρον αρχίζει πλέον να εστιάζεται στην εξάρθρωση της σπείρας  των κακοποιών  που για 6 μήνες κρατούσαν καλά κρυμμένο τον 53χρονο επιχειρηματία.

Και ενώ τα βλέμματα στρέφονται και στην αυριανή κάθοδο του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα  με τους δύο άνδρες να ξετυλίγουν το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης , οι έρευνες συνεχίζονται από την αστυνομία με εντατικούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία από την αστυνομία οι συλλήψεις που έχουν γίνει είναι εφτά και πρόκειται για 6 άνδρες και 1 γυναίκα (ανήλικη, που συνδέεται συγγενικά με έναν εκ των συλληφθέντων). Για τους συλληφθέντες ήδη σχηματίζεται δικογραφία ενώ οι ίδιοι θα οδηγηθούν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στον εισαγγελέα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΩΣ ΞΗΜΕΡΩΣΕ Η ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Επίσης έγιναν 8 προσαγωγές ενώ 4 ακόμη άτομα που προσήχθησαν ,αφέθηκαν τελικά ελεύθερα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται την ίδια ώρα και στα κρησφύγετα των δραστών . Είτε πρόκειται για εκείνο στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη γέφυρα της Ζουρίδας, έξω από την πόλη του Ρεθύμνου,  όπου εντοπίστηκε ο επιχειρηματίας, είτε και σε άλλες περιοχές τόσο σε Ρέθυμνο όσο και Χανιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ ΤΟΥ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην απαγωγή Λεμπιδάκη, έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την ΕΛ.ΑΣ για άλλου είδους αδικήματα.

Καθοριστικές οι καταθέσεις του επιχειρηματία

Καθοριστικές αναμένονται να είναι και οι καταθέσεις που θα δώσει προσεχώς ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ενώ συγκλονιστικά και ανατριχιαστικά ήταν όλα ανέφερε στην πρώτη του κατάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε στους αστυνομικούς ότι δεν είδε ποτέ τα πρόσωπα των δραστών, καθώς πάντα φορούσαν κουκούλες. Σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία, όποτε οι δράστες του απηύθυναν το λόγο τού μιλούσαν «κοφτά», και εκστομίζοντας απειλές για τη ζωή του. Εξάλλου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης φέρεται να είπε στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι απαγωγείς του τον είχαν συνεχώς αλυσοδεμένο είτε από το χέρι, είτε από το πόδι, σαν να ήταν ζώο.

Είναι φανερό, με λίγα λόγια, ότι στην περίπτωση του 53χρονου Κρητικού δεν αναπτύχθηκε - όπως συνηθίζεται σε πολλές περιπτώσεις απαγωγών - σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του ίδιου και των απαγωγέων του, σε καμία φάση της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποκάλυψε, πάντως, στους αστυνομικούς ότι το τελευταίο μήνυμα το οποίο βιντεοσκοπήθηκε από τους δράστες και εστάλη στην οικογένειά του εγγράφηκε στο τελευταίο κρησφύγετο των απαγωγέων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον 53χρονο, ένα άτομο το οποίο φορούσε κουκούλα τού υπαγόρευε το τι να λέει μπροστά στην κάμερα. Έτσι, μπορεί ο 53χρονος να αδυνατεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των δραστών, ωστόσο θεωρείται πιθανό να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τις φωνές κάποιων εκ των απαγωγέων του...

Στη μάντρα από τις 10 Αυγούστου

Εξάλλου, η μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη γέφυρα Ζουρίδας, στο Ρέθυμνο, ήταν - όπως όλα δείχνουν - το έκτο και τελευταίο από τα κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να κρατούν όμηρο τον Λεμπιδάκη. Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε αντιληφθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ομηρίας του είχε αλλάξει κρησφύγετο συνολικά πέντε φορές. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν είχε, όπως είναι λογικό, αντίληψη ούτε του χρόνου, ούτε του χώρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άπαντα τα υπόλοιπα πέντε κρησφύγετα που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες βρίσκονταν στην περιοχή της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Εκτός, λοιπόν, από τη μάντρα ανταλλακτικών, στο Ρέθυμνο, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πέντε ακόμη κρησφύγετα: Τα τρία εξ αυτών βρίσκονταν στα νότια του νομού Ρεθύμνου (το ένα στο Ροδάκινο), ενώ τα δύο στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο έκτο - και τελευταίο - κρησφύγετο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κρατείτο από τις 10 του περασμένου Αυγούστου!

Η αρχή του τέλους της απαγωγής

Η αρχή του τέλους για τους δράστες της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα απαγωγής έγινε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σε αστυνομικό μπλόκο που είχε στηθεί τότε στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν τυχαία έλεγχο σε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα. Παρά το ότι κανείς εκ των επιβαινόντων δε βρέθηκε να έχει στην κατοχή του κάτι επιλήψιμο, οι αστυνομικοί προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι κανείς εκ των τριών δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν πετάξει από το παράθυρο του αμαξιού τα κινητά τους τηλέφωνα. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν στη συνέχεια τις συσκευές και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της υπόθεσης. Με βάση τα εν λόγω ευρήματα, οι Αρχές προχώρησαν μερικές ημέρες μετά σε μια ακόμη επιχείρηση στην περιοχή των Σφακίων. Ειδικότερα, με πρόσχημα έρευνες για παράτυπους μετανάστες, η ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλε σε σπίτι, όπου ωστόσο η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει κάτι σχετικό με την απαγωγή Λεμπιδάκη.

Η παρουσίαση της υπόθεσης

Η αναλυτική παρουσίαση της πολύκροτης υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. θα γίνει αύριο, στις 11 το πρωί, στα Χανιά, όπου βρίσκεται η έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Η παρουσίαση θα γίνει από το γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, καθώς και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Κώστα Τσουβαλά. Το "παρών" θα δώσουν φυσικά και επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Φωτογραφία : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News