default-image

Μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του 2017 δείχνει ο προϋπολογισμός

Οικονομία
Μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του 2017 δείχνει ο προϋπολογισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του 2017, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στο 2018, αναγνωρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018, που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή.

Ωστόσο, το προσχέδιο προβλέπει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος θα ξεπεραστεί κατά πολύ, καθώς αυτό θα φτάσει το 2,21% του ΑΕΠ, ενώ και το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος με μια μικρή υπέρβαση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στo 3,57% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η υπέρβαση αυτή του 2017 επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται, επίσης, ρυθμός ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018.

Το πρόβλημα με τα έσοδα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει και την αξιολόγηση, με την επιστροφή των δανειστών, προς το τέλος Οκτωβρίου, οφείλεται κυρίως στην υπεροφορολόγηση, η οποία οδήγησε σε μη πληρωμή του φόρου εισοδήματος καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων, προκειμένου να προχωρήσει η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα 49,8 δισ ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 1,86 δισ ή 3,6% έναντι του στόχου. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιστροφές φόρων (κατά 1,362 δισ ευρώ έναντι του στόχου) και στη μείωση κατά 945 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, οφείλεται στη μετακύληση της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2017, εκτιμώμενου ποσού 325 εκατ. ευρώ στον Ιανουάριο του 2018. Από την άλλη, υπάρχει υπέρβαση άλλων κατηγοριών εσόδων κατά 772 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα της απόκλισης διαμορφώνεται στα 1,86 δισ ευρώ.

Η απόκλιση αντισταθμίζεται εν μέρει από το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού. Αυτές είναι μειωμένες κατά 593 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,2 δισ ευρώ .

Κυρίως, όμως, αντισταθμίζεται από τα αυξημένα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ταμειακό ισοζύγιο των ΟΚΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 634 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 1,948 δισ ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις  του μεσοπρόθεσμου.

Το 2018, τα καθαρά έσοδα θα είναι και πάλι μειωμένα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 580 εκατ. ευρώ ή 1,1% και θα διαμορφωθούν στα 50,6 δισ ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως την επίπτωση της μείωσης των άμεσων φόρων του 2017.

Για το 2018, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

• Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα  ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

• Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

• Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στα επόμενα έτη, συνεχίζει το υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News