default-image

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 91 χρόνια, ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ετήσιας εμποροπανηγύρεως» στη συμπρωτεύουσα ανήκει στον καθηγητή Ζωολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και βουλευτή Νικόλαο Γερμανό.

Τελικά στις 30 Απριλίου του 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη έκανε αποδεκτό το αίτημα. Τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ έγιναν τελικά στις 3 Οκτωβρίου του 1926, σε χώρο 38 στρεμμάτων, τον οποίο παραχώρησε ο Στρατός.

Εκεί έλαβαν χώρα οι 14 από τις 15 προπολεμικές εκθέσεις.

Βίος και πολιτεία της Κατερίνας Γώγου

Σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου του 1993, αφήνει την τελευταία της πνοή η μεγάλη ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου. Η Γώγου γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα και ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο σε ηλικία μόλις πέντε ετών, παίζοντας σε παιδικές παραστάσεις. Σπούδασε στη Σχολή Μουζενίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1961 με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και το έργο "Ο Κύριος πέντε τοις εκατό".

Στον κινηματογράφο, η Γώγου πρωταγωνίστησε σε συνολικά τρεις ταινίες: Το "Βαρύ πεπόνι", την "Παραγγελιά", και το "Όστρια, το τέλος του παιχνιδιού". Έπαιξε ωστόσο σε δεύτερους ρόλους στις ταινίες "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο", "Δεσποινίς διευθυντής", "Γάμος αλά ελληνικά", "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα" και "Μια τρελή-τρελή οικογένεια". Η Κατερίνα απαρνήθηκε τον εμπορικό κινηματογράφο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Παρ' όλα αυτά, το 1977 τιμήθηκε με βραβείο α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στο "Βαρύ πεπόνι".

Επίσης τιμήθηκε με το βραβείο β' γυναικείου ρόλου, το 1984, για τη συμμετοχή της στην ταινία "Όστρια ή το τέλος του παιχνιδιού". Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1978 και είχε τον τίτλο "Τρία κλικ αριστερά". Ακολούθησαν το "Ιδιώνυμο", το "Ξύλινο παλτό", οι "Απόντες", ο "Μήνας των παγωμένων σταφυλιών" και ο "Νόστος". Μετά το θάνατό της εκδόθηκαν δύο ακόμη συλλογές: "Με λένε Οδύσσεια" (2002) και "Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε: Ποιήματα 1978-2002" (2013).

Η αναρχική της ιδεολογία, η αγάπη της για το περιθώριο και πάνω απ' όλα η βαθιά ανθρωπιστική της συνείδηση διαπερνούν όλη της την ποιητική παραγωγή.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις καταχρήσεις, καθώς έπινε αλκοόλ, ενώ έκανε και χρήση ναρκωτικών. Τελικά, στις 3 Οκτωβρίου του 1993 η Κατερίνα βάζει τέλος στη ζωή της. Ήταν 53 ετών. Άφησε πίσω της μια κόρη, τη Μυρτώ, η οποία "έφυγε" το Σεπτέμβριο του 2015, στα 48 της χρόνια.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News