default-image

Ξεκινούν νωρίτερα οι εξαγωγές κηπευτικών από την Ιεράπετρα

Κρήτη
Ξεκινούν νωρίτερα οι εξαγωγές κηπευτικών από την Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν να ανοίγουν οι εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη Ιεράπετρα, με βασικό αντικείμενο τα πρώιμα κηπευτικά.

Η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, ξεκίνησε λίγο νωρίτερα φέτος, με τους αγρότες να επισπεύδουν τις φυτεύσεις τους, για να εξασφαλίσουν πρωιμότερη παραγωγή, προκειμένου να εισπράξουν νωρίτερα χρήματα, για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

Αυτό είχε ως συνέπεια, να παρουσιαστεί νωρίτερα η ανάγκη εύρεσης περισσοτέρων εργατών γης, και για το λόγο αυτό διαπιστώθηκε μια ασυνήθιστη έλλειψη.

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν όλα τα δημοπρατήρια κηπευτικών, τα συσκευαστήρια, οι εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και οργανώνονται οι Ομάδες Παραγωγών και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής αγοράς.

«Πράγματι, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ιεράπετρα στον τομέα των κηπευτικών, ανοίγουν από τις αρχές Οκτωβρίου και αρχίζουν εφόσον υπάρχει ικανός όγκος προϊόντων, να κλείνουν προγράμματα για εξαγωγή στις Ευρωπαϊκές αγορές μετά τις 15 του ίδιου μήνα», μας είπε ο εξαγωγέας κ. Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

«Προς το παρόν, υπάρχει πρόβλημα με την εύρεση εξειδικευμένων εργατών, προκειμένου να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα. Εκτιμώ όμως ότι, σε μερικές εβδομάδες, θα επιστρέψουν εκείνοι που έχουν βρεί εποχική δουλειά στα ξενοδοχεία, αλλά και εκείνοι που για διάφορους λόγους είχαν επιστρέψει το καλοκαίρι στην πατρίδα τους», πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριαδάκης.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» στο Στόμιο, έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την έναρξη της νέας περιόδου. «Είναι αλήθεια ότι, οι καλλιέργειες ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα και ότι παρουσιάζεται μείωση των νόμιμων εργατών γης, από τον προηγούμενο μήνα.

Πιστεύω όμως ότι και φέτος, δεν θα έχουμε πρόβλημα στην κάλυψη των θέσεων του προσωπικού που απασχολούμε στο συσκευαστήριο μας.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας και αγρότες και εργάτες και έμποροι, έχουμε αποσυντονιστεί με τη σκληρή φορολογία που μας έχει επιβληθεί. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Αγγελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή».

Στην Οργάνωση Παραγωγών «Κάμιρος» η παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα δεν σταμάτησε τούτο το καλοκαίρι. «Εμείς το καλοκαίρι συνεχίσαμε να παράγουμε κηπευτικά και να τα στέλνουμε στην εσωτερική αγορά.

Η παραγωγή των νέων φυτεύσεων που έχουμε κάνει, θα αρχίσει μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Ξέρω ότι έχουν φύγει πολλοί ξένοι εργάτες, αλλά εμείς τα δυο τελευταία χρόνια στο συσκευαστήριο της Ομάδας Παραγωγών ''Κρητικό Περβόλι'', τα καταφέρνουμε να παίρνουμε μόνο ντόπιους εργάτες και εργάτριες. Πάμε καλά με αυτό το προσωπικό,  και έτσι θα συνεχίσουμε και στη νέα περίοδο», μας είπε ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κάμιρος» κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Με βασικό αντικείμενο την παραγωγή ντομάτας, η Ομάδα Παραγωγών « Νότος», ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή των τελευταίων χρόνων, ξεκίνησε τις φυτεύσεις τον περασμένο μήνα.

«Έχουμε ξεκινήσει τις φυτεύσεις διαφόρων ειδών ντομάτας από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν βοηθήσει ο καλός καιρός, θα αρχίσουμε τη συγκομιδή και την αποστολή προϊόντων, στη Βουλγαρία, την Πολωνία και την εσωτερική αγορά, στα τέλη Οκτωβρίου η στις αρχές Νοεμβρίου.

Διαπιστώνουμε κι εμείς, ότι έχουν μειωθεί τα εργατικά χέρια στην περιοχή μας, ειδικά σε ότι αφορά τους εργάτες γής, αλλά πιστεύω ότι στο συσκευαστήριο αν κρατήσουμε το βασικό πυρήνα του παλιού μας προσωπικού και κάνουμε μια μικρή ανανέωση όπου χρειάζεται, θα τα καταφέρουμε και φέτος», μας δηλώνει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Νωρίτερα και η συγκομιδή της ελιάς

Η αδυναμία των εργολάβων από το καλοκαίρι, να εκτελέσουν το πρόγραμμα δακοκτονίας στον κάμπο και σε ορισμένα από τα Δυτικά Χωριά της Ιεράπετρας, υποχρεώνει φέτος κάποια ελαιουργεία να ανοίξουν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί, για να προλάβουν τις ελιές τους πάνω στα δέντρα, πριν πέσουν στη γη λόγω της δακοπροσβολής, δηλώνουν ότι, θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

«Αφού η ελαιοποίηση των ελιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι της 15 Νοεμβρίου, οι παραγωγοί που έχουν λίγες ελιές φέτος, και ξέρουν ότι τα συνεργεία δεν τις ψέκασαν, για να τις σώσουν από τον δάκο, μας ζητούν από τώρα, να ανοίξουμε τα ελαιουργεία μας νωρίτερα, για να προλάβουν να μαζέψουν τον ελαιόκαρπο τους, πριν πέσει στη γη με τον αέρα.

Όσοι ψεκάζουν μόνοι τους, θα πρέπει να περιμένουν να περάσει ο χρόνος που τους έχουν πει οι γεωπόνοι τους από την τελευταία εφαρμογή, για να μην βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι.

Εμείς πάντως στις 15 Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να αλέσουμε τις πρώτες ελιές της χρονιάς», μας είπε ο νεαρός ελαιουργός κ. Μιχάλης Παπαδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News