Ειδήσεις

Κρητικιά «χαρίζει ζωή» σε ξεχασμένα υλικά - photos

Ένας τέτοιος άνθρωπος με μεγάλη φαντασία, καλλιτεχνική φλέβα, αλλά κυρίως αγάπη για τη φύση, είναι η Μαρία Καλογιαννάκη.

Η φύση δε σταματάει ποτέ να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Ειδικά για κάποιον που διαθέτει φαντασία και φυσικά πιάνουν τα χέρια του, το κάθε τι που βρίσκεται στη φύση μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει ένα μικρό θαύμα.

Ένας τέτοιος άνθρωπος με μεγάλη φαντασία, καλλιτεχνική φλέβα, αλλά κυρίως αγάπη για τη φύση, είναι η αυτοδίδακτη ζωγράφος από το Σκινιά του δήμου Μινώα Πεδιάδος Μαρία Καλογιαννάκη.

Από τότε που άρχισε να συνειδητοποιεί το δημιουργικό της ταλέντο, η φύση είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός και εμπνευστής για εκείνη.

?

Καθετί που φαντάζει άχρηστο σε κάποιους, για εκείνη μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο: να πάρει στα χέρια της, μέσα από τις χειροποίητες κατασκευές που φτιάχνει, άλλη, ιδιαίτερη μορφή, αποκτώντας και πάλι σημαντική αξία, πράγμα που κάθε άψυχο υλικό δε θα μπορούσε να αποκτήσει αν έμενε εκτεθειμένο να καταστραφεί στη φθορά του χρόνου.

?

Χρόνια τώρα, η Μαρία Καλογιαννάκη έχει βρει μια δημιουργική διέξοδο μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική και το "driftwood art". Κατασκευάζει σπάνιες και μοναδικής ομορφιάς χειροποίητες δημιουργίες και γλυπτά, με υλικά που προέρχονται από τη φύση, αντικείμενα άχρηστα για τους πολλούς, όπως ξύλα, βότσαλα, σίδερα, κ.λπ.

?

Τα έργα της μάλιστα έχουν κερδίσει τα βλέμματα τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, που στέκονται με ενθουσιασμό σε κάθε της έκθεση για να τα θαυμάσουν, αλλά και να τα αγοράσουν.

Πρώτα μητέρα, μετά καλλιτέχνις

Μέχρι πρότινος, όπως μας λέει, συστηνόταν ως μητέρα δύο αγοριών και ως σύζυγος. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί και τον τίτλο της καλλιτέχνιδος... Και μάλιστα, όπως λένε όσοι έχουν δει τα έργα της, της «πολύ καλής καλλιτέχνιδος».

«Από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ενώ όλοι οι άλλοι έβλεπαν τα υλικά που ξέβραζε η θάλασσα ως άχρηστα αντικείμενα, εμένα η φαντασία μου τα σμίλευε και τα μετέτρεπε σε έργα τέχνης!», μας λέει η Μαρία, περιγράφοντας πώς ξεκίνησε να φτιάχνει όλες αυτές τις μοναδικές, ξεχωριστές και πανέμορφες δημιουργίες. Με τα ξεχασμένα υλικά της θάλασσας ξεκίνησε να κάνει μικρές ξύλινες πολιτείες και καλοτάξιδα καράβια. Σήμερα φτιάχνει πίνακες, κορνίζες, φωτιστικά και ένα σωρό μοναδικού κάλλους διακοσμητικά αντικείμενα... Πράγματα που μόνο ένας άνθρωπος με φαντασία μπορεί να σκεφτεί.

«Τα χέρια μου όταν δουλεύω ακολουθούν πιστά τη φαντασία μου, γι' αυτό κανένα έργο δεν είναι το ίδιο. Όταν δημιουργώ αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε έναν άλλο κόσμο και όταν φτάνω στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής τους δεν πιστεύω καμιά φορά ότι τα υλικά αυτά μετατράπηκαν σε χρηστικά και διακοσμητικά έργα τέχνης».

Όπως μας είπε, δεν έχει σπουδάσει ζωγραφική ή κάτι παρεμφερές σε κάποια συγκεκριμένη σχολή. Ήταν ως φαίνεται ένα έμφυτο ταλέντο το οποίο διέθετε και ξαφνικά ξεπήδησε από μέσα της.

«Πάντα μου έλεγαν οι άλλοι "έχεις ταλέντο", αλλά δεν μπορούσα να το διαχειριστώ ως έννοια και να το προσδιορίσω. Γιατί ταλέντο για μένα είναι να οδηγεί το χέρι του ζωγράφου η καρδιά, η διάθεση της στιγμής και η φαντασία δίχως όρια. Ναι, στην τέχνη δεν πρέπει να έχεις όρια.

Ο καλλιτέχνης πρέπει να σπάει διαρκώς τις διαχωριστικές γραμμές που τον χωρίζουν από την πραγματικότητα, εισβάλλοντας στο χώρο του συναισθήματος και του ακραίου», μας λέει η Μαρία, επισημαίνοντας πως κάθε φορά τα έργα της εκτίθενται σε κάποιο χώρο. Κάθε φορά που ο κόσμος τα θαυμάζει, και τα επιλέγει για να κοσμήσουν το δικό του χώρο, νιώθει τέτοια χαρά και ικανοποίηση που δεν περιγράφεται με λόγια έτσι απλά. Όμως αυτό είναι που της δίνει δύναμη να συνεχίσει τη δημιουργία, για αυτό και ευχαριστεί από καρδιάς τον κόσμο που απολαμβάνει τα έργα της.

Το μήνυμα της Μαρίας

«Δώστε ζωή σε εκείνο που σας καθιστά δημιουργικούς»

Αρκετά σημαντικό είναι και το μήνυμα που, όπως αναφέρει, θα ήθελε να περάσει σε όσους και όσες διαβάζουν τη συνέντευξή της. Απαντώντας με ειλικρίνεια στο τι είναι αυτό το μήνυμα, μας είπε πως, «αν και έχει χιλιοειπωθεί από πολλούς - παρ' όλα αυτά όμως όταν το λέει μια γυναίκα που το έχει βιώσει έχει άλλη βαρύτητα» - θα ήθελε να μεταφέρει σε όλους το μήνυμα να μην αφήνουν τα όνειρά τους ψαλιδισμένα, αλλά να τα διαφυλάξουν και να τα κάνουν πραγματικότητα, δίνοντας «ζωή σε εκείνο που μας καθιστά δημιουργικούς...», όπως λέει.

«Εγώ πρώτα παντρεύτηκα, έκανα τα παιδιά μου και μετά έδωσα πνοή στα όνειρά μου. Έδωσα δύναμη στα χέρια μου να ακολουθήσουν την καρδιά μου». Η ίδια κλείνοντας επισημαίνει πως «δε σας κρύβω πόσο μεγάλη χαρά αισθάνομαι όταν μου μιλούν για τα έργα μου. Όταν λένε ότι διακρίνουν σε εκείνα "κάτι το ιδιαίτερο".

Και φυσικά όταν βλέπω να ταξιδεύουν και να φιλοξενούνται σε πολυσύχναστα μαγαζιά των νησιών μας έργα μου. Εκεί αναλογίζομαι τη "δική μου Ιθάκη"»!», λέει, ευχαριστώντας μας θερμά για την ευκαιρία που της δώσαμε να συστηθεί, αλλά και για την τόση αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια