default-image

Βαρύ το κόστος θέρμανσης, κοντά στο 1 ευρώ το πετρέλαιο

Οικονομία
Βαρύ το κόστος θέρμανσης, κοντά στο 1 ευρώ το πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το επίδομα θέρμανσης να είναι και φέτος «κουτσουρεμένο» κατά 50%, βαρύ θα είναι και φέτος το κόστος για τα νοικοκυριά, καθώς εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί μια ανάσα από το 1 ευρώ.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και με βάση την τιμή διυλιστήριου της περασμένης Πέμπτης η φετινή τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 95 έως 99 λεπτά. Τον πεσμένο Οκτώβριο η λιανική τιμή ήταν στα 92 με 93 λεπτά το λίτρο.

Η τιμή που θα διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου μέχρι τότε και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με φόρους, ΕΝΦΙΑ και μέχρι τέλος του χρόνου, τέλη κυκλοφορίας, είναι εξαιρετικά βαρύ αν υπολογίσει κανείς ότι για να γεμίσει μια δεξαμενή πετρελαίου χρειάζονται κατ΄ελάχιστον 1.000 λίτρα. Δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν 990 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010 ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μ.τ.

Σχετικά με την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης η περικοπή του επιδόματος, που γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα ισχύσει τη νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017-30 Απριλίου 2018). Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News