Ειδήσεις

Ζωοτροφές από πεταμένο φαγήτο ξενοδοχείων, έφτασαν οι κάδοι

Γεγονός οι πρώτοι κάδοι συγκέντρωσης των υπολειμμάτων τροφίμων των ξενοδοχείων για τη μετατροπή τροφής σε ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα.

Αντί για να πετιούνται στα σκουπίδια και να καταλήγουν στη χωματερή, τα υπολείμματα τροφίμων από τις κουζίνες των ξενοδοχείων της Κρήτης μπορούν κάλλιστα να αξιοποιούνται, μετατρεπόμενα μέσα από επιστημονικές διαδικασίες επεξεργασίας, παστερίωσης κ.λπ. σε ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα...

Μια πρωτοποριακή όσο και εξαιρετικά ωφέλιμη ιδέα, που όχι μόνο δεν είναι μακρινή, αλλά ίσα-ίσα παίρνει πλέον "σάρκα και οστά" στην Κρήτη χάρη στην αγαστή συνεργασία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης και άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και των ξενοδόχων του τόπου μας.

Ήδη μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΣΔΑΚ, έφτασαν οι πρώτοι κάδοι συγκέντρωσης των υπολειμμάτων τροφίμων των ξενοδοχείων, με στόχο την επεξεργασία και τη μετατροπή τους σε ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα για το πρόγραμμα F4F - "Food for Feed"!

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η παράδοσή τους στις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και είναι τα ξενοδοχεία "Atlantis", "Galaxy" και "Olive Geen" (στο Ηράκλειο) και "Creta Maris" (στη Χερσόνησο, τη νέα τουριστική περίοδο), ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά και η διάθεσή τους στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του προγράμματος.

Η ανταπόκριση και η ζέση με την οποία οι ξενοδόχοι και ιδίως εκείνοι των μεγάλων μονάδων "αγκάλιασαν" την πρωτοποριακή ιδέα είναι κομβικής σημασίας, αφού χάρη στη συμμετοχή των μεγάλων μονάδων εξασφαλίζεται η αναγκαία ποσότητα των υπολειμμάτων τροφίμων που θα μετατρέπονται σε ζωοτροφή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον ΕΣΔΑΚ, το βάρος πέφτει στο να μετρηθεί η καθαρότητα των υπολειμμάτων, να γίνουν οι δοκιμές της διαδικασίας συγκέντρωσης, οι αναλύσεις των δειγμάτων και οι γενικότερες μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων.

Επόμενο στάδιο του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universitat Berlin - Κτηνιατρική Σχολή), είναι η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας τον Απρίλιο του 2018.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και περνάμε πλέον στο στάδιο των δοκιμών και των ποιοτικών αναλύσεων των στοιχείων των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων. Μας χαροποιεί παράλληλα το γεγονός ότι υπάρχει συμμετοχή μεγάλων μονάδων τόσο από τον αστικό ιστό, όσο και από τουριστικές περιοχές, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την πρώτη ύλη διαθέσιμη 12 μήνες το χρόνο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα και δημόσια να συγχαρώ όλα τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ και τους συνεργάτες του προγράμματος από τα αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την εξαιρετική δουλειά και το πολύ καλό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα

Ιδού ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο "Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels, Food Wastes into Animal Feed - Τροφή από τρόφιμα: Μια καινοτόμα διεργασία για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφίμων ξενοδοχειακών μονάδων σε ζωοτροφές".

Το πρόγραμμα "Τροφή από τρόφιμα - Food for Feed" έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 ευρώ και η επιδότηση από την Ε.Ε. 1.459.227,00 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια