default-image

Η έκρηξη που σημάδεψε τις ζωές των Χανιωτών

Κρήτη
Η έκρηξη που σημάδεψε τις ζωές των Χανιωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

38 χρόνια μετά «ξαναζωντάνεψαν» οι μνήμες από την έκρηξη του πλοίου «Πανορμίτης», στο λιμάνι της Σούδας, τη μεγαλύτερη έκρηξη κατοικημένη περιοχή σε περίοδο ειρήνης.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το σκηνικό της καταστροφής στη Σούδα διαδραματίστηκε στις 8:30 το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1979. Το μότορσιπ «Πανορμίτης» βρισκόταν δεμένο στο κεντρικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας και την ηρεμία της καθημερινότητας συγκλόνισε μια τεράστια έκρηξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλη έκταση της περιοχής παρουσίαζε την εικόνα μιας βομβαρδισμένης πόλης, με τις υλικές καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες, ενώ ένας νεκρός και 138 τραυματίες συνέθεταν το τραγικό σκηνικό.

Από τους τραυματίες, οι τρεις υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό ενώ, ήταν ζήτημα καθαρής τύχης το ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δεδομένου ότι μία ώρα πριν είχε ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων του πλοίου της γραμμής Πειραιάς - Σούδα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή σε πολλά σημεία του βόρειου τμήματος των Χανίων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα για λογαριασμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Στα αμπάρια του είχε, επίσης, κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ηράκλειο.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα και το φορτίο του εκτοξεύθηκε παντού, καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα και άλλες υποδομές της περιοχής.

«Ξύπνησαν» σήμερα οι μνήμες

Σήμερα, «ξαναζωντάνεψαν» και πάλι οι μνήμες από την τεράστια καταστροφή που βίωσε η πόλη, έπειτα από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Μάλιστα, στην εν λόγω εκδήλωση, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο φωτογραφίες από τη στιγμή της έκρηξης.

«Εκείνο το πρωινό έμελλε να σημαδέψει τις ζωές όλων μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σούδας Κώστας Φωκάς.

Πηγή: onalert.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News