Ειδήσεις

Δύο οι «πονοκέφαλοι» για τα αυθαίρετα

Ο γνωστός "γόρδιος δεσμός" με τη μεταβίβαση των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων, που δε φαίνεται δυστυχώς να λύνεται ούτε τώρα, αλλά και η μη απόδοση των εσόδων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων πίσω στις τοπικές κοινωνίες, είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα στα οποία στέκονται με έμφαση οι οικιστές και οι αυτοδιοικητικοί τοπικοί φορείς, με φόντο την επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

Τα δύο αυτά ζητήματα, οι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες και η απόδοση των εσόδων από τα πρόστιμα, κυριάρχησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Παρασκευή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη.

Η σύσκεψη αναφορικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πολλούς φορείς.

Σύσκεψη

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, εκπρόσωποι των Δήμων Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ο συνεργάτης του Νίκου Ηγουμενίδη επί θεμάτων δομημένου περιβάλλοντος Αντώνης Μαυρογιάννης, ενώ ανάμεσα στους φορείς που έδωσαν το "παρών" είναι το ΤΕΕ-ΤΑΚ, ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων (Εκτός Σχεδίου) Ηρακλείου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Κρήτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών Αγίου Ιωάννη Γόρτυνας, καθώς και πλήθος κόσμου, που κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου.

Η σύσκεψη, όπως έχουμε γράψει, είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει και της "απόβασης" των τοπικών συλλόγων των ιδιοκτητών αυθαιρέτων τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Μεθαύριο Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο τα όσα προβλέπει το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Στην ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του Νίκου Ηγουμενίδη, που έγινε αποδεκτό, θα δώσουν το "παρών" οι τρεις σύλλογοι οικιστών του Ηρακλείου και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κρήτης.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από πολλά χείλη πως αρκετές από τις διατάξεις και προβλέψεις του νομοσχεδίου κινούνται σε σχετικά σωστή κατεύθυνση. Σε γενικές γραμμές η νέα νομοθετική ρύθμιση κρίνεται καλύτερη, ευνοϊκότερη και πιο δελεαστική για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ώστε να σπεύσουν να υπαχθούν στο καθεστώς τακτοποίησης.

Ωστόσο υπάρχουν, όπως υπογραμμίστηκε, δύο βασικά "αγκάθια". Το ένα αφορά στο ότι δεν αντιμετωπίζεται ούτε τώρα το διαχρονικό πρόβλημα των εξ αδιαιρέτου. Μιλάμε φυσικά για τη δυνατότητα μεταβίβασης των εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων η οποία δε δίνεται ούτε με τη νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες, τόσο στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου-Γαζίου όσο και στα νότια παράλια του νομού, να παραμένουν σε "ομηρία"...

Το έτερο "αγκάθι" έχει να κάνει με την αξιοποίηση των εσόδων που εισπράττει το κράτος από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Οι εκπρόσωποι των οικιστών αλλά και οι παρευρισκόμενοι αιρετοί εξέφρασαν τη δυσφορία και απορία τους για το γεγονός ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα δεν επιστρέφουν πίσω στις περιοχές και στις τοπικές κοινωνίες.

Εδώ μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτός Σχεδίου Οικιστών του Ηρακλείου, Μιχάλης Βλαχάκης, έριξε στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση προβλέπει ένα καταμερισμό των εσόδων, με το 60% των χρημάτων που εισπράττει το κράτος να αποδίδεται στις υπό ανάπλαση περιοχές και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στο "πράσινο ταμείο".

Τοποθέτηση Ηγουμενίδη

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε αρχικά όλους τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στην κατεύθυνση της άρσης της αυθαίρετης δόμησης, δεσμευόμενος να καταθέσει στη Βουλή και να μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο όλες τις σχετικές παρατηρήσεις.

«Η παρουσία σας εκφράζει την ένταση του προβλήματος των αυθαίρετων κτισμάτων. Αντανακλά το ενδιαφέρον για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση, και συζητείται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής», σημείωσε εισαγωγικά ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το μήνυμα που στέλνεται και πρέπει να σταλεί και από τη σημερινή σύσκεψη προς την κοινωνία, προς τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, είναι ότι τώρα είναι η ώρα, πραγματικά, να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους».

Σχετικά με το θέμα των εξ αδιαιρέτου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι το ζήτημα ρυθμίζεται μεν σε όσους έχουν προχωρήσει σε σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας και ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων, σημειώνοντας ότι «για όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει σύσταση, εξετάζονται τα συνταγματικά περιθώρια και η νομιμότητα της διάταξης, ώστε να δούμε αν πράγματι μπορούμε και νομοθετικά να προχωρήσουμε. Έχω γίνει δέκτης σκέψεων και προτάσεων (εδώ είναι εκπρόσωπος από το Σύλλογο των Συμβολαιογράφων, με νομικές γνώσεις), που θα σας παρακαλούσα να τις εκφράσετε και εδώ στη σύσκεψη».

Ανάμεσα στις προτάσεις που προσωπικά ο ίδιος έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων τις εξής:

- Αύξηση στο 33% του ποσού προς τους Δήμους και με σαφή και καθορισμένο στόχο οι Δήμοι να κάνουν τις αυθαιρετουπόλεις πόλεις.

- Ειδική μέριμνα για ορεινές περιοχές ή νησιά με λίγους κατοίκους, κάτω από 500 κατοίκους.

- Ενιαίο συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, από τα οποία, έτσι και αλλιώς, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μηδενική.

- Αύξηση των δόσεων από 80 σε 120.

- Αύξηση πέραν του έτους του χρονικού περιθωρίου ένταξης στη ρύθμιση χωρίς επιβάρυνση, και με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας (όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια