default-image

Λαγουβάρδος: Κινδυνεύει να γίνει έρημος η Μεσαρά

Κρήτη
Λαγουβάρδος: Κινδυνεύει να γίνει έρημος η Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κρήτη η κλιματική αλλαγή προχώρησε ο Κρητικός μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος στη Βραδιά Ερευνητή που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο.

Για μία ακόμα φορά ο κ. Λαγουβάρδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κλιματική αλλαγή που απειλεί την Κρήτη με τη διάβρωση των ακτών, τον κίνδυνο ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς.

Πιο συγκεκριμένα για την κλιματική αλλαγή σε επίπεδο Κρήτης με την επαπειλούμενη διάβρωση των ακτών και την απειλή ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς σε περίπτωση που ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρήσει στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα το αρδευτικό νερό να γίνει αλμυρό, είναι ζητήματα που είναι υπαρκτά και η ενδελεχής μελέτη της κλιματικής αλλαγής είναι το βασικό εφόδιο για αναστροφή των καταστροφικών αλλαγών.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των χιονοπτώσεων στην Κρήτη, στο μικροκλίμα στις πόλεις και στους αφόρητους καύσωνες.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, οι ευεργετικές για την Κρήτη χιονοπτώσεις με την αργή απορροή των υδάτων τους θα μπουν στο επίκεντρο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ακόμη δεν έχει πλήρεις υποδομές καταγραφής που θα βοηθούν τους επιστήμονες στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο με την ομάδα Meteo διοργάνωσαν στο Ρέθυμνο, όπως και για 1.500.000 επισκέπτες σε 300 Ευρωπαϊκές πόλεις τη βραδιά ερευνητή.

Μετεωρολογικοί σταθμοί που θα καταμετρούν το ύψος της χιονόπτωσης εγκαταστάθηκαν σε Λευκά Όρη και Ψηλορείτη, τις νοτιότερες περιοχές χιονόστρωσης στην Ευρώπη με σκοπό να ερευνηθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, με αυτοκινούμενους μετεωρολογικούς σταθμούς θα μελετούν το μικροκλίμα στα αστικά κέντρα στο επίπεδο που ζει και δρα ο άνθρωπος και που έχει σημαντική διαφορά από τα μέρη που είναι τοποθετημένοι οι σταθεροί μετεωρολογικοί σταθμοί. Θα αποτυπωθεί η ευεργετική επίδραση των χώρων πρασίνου, στον αντίποδα της τσιμεντοποίησης και με στοιχεία πλέον θα ενθαρρυνθούν οι δημότες για τόνωση των ιδιωτικών χώρων πρασίνου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News