default-image

Οι απώλειες από ΦΠΑ κοστίζουν 100€ το χρόνο στους Ευρωπαίους

Οικονομία
Οι απώλειες από ΦΠΑ κοστίζουν 100€ το χρόνο στους Ευρωπαίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απώλεια 151 δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ΦΠΑ σε διάστημα ενός έτους εντόπισε η σχετική ετήσια έκθεση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρόκειται να προτείνει στις 4 Οκτωβρίου ένα νέο καθεστώς ΦΠΑ προκειμένου να αποφεύγεται φοροδιαφυγή και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης του φόρου.

Βασικότερη πηγή εσόδων των ευρωπαϊκών χωρών, ο ΦΠΑ απέφερε στα ταμεία τους πέρυσι 1,035 τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει αποφέρει 1,187 τρισεκατομμύριο.

Ένα μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ,  εξαφανίστηκε εξαιτίας της ενιαίας αγοράς και του τρόπου συλλογής του που προάγει την απάτη. Η απάτη τύπου «καρουζέλ» στερεί περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ταμεία των ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε έναν από τους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, τα οποία καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι. Πρόκειται για χρήματα που έχουν κλαπεί από τους φορολογούμενος και χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, ακόμη και από τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Η απουσία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη φορολογική απάτη, με το οργανωμένο έγκλημα να κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τη Europol.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα η απάτη μοιάζει να έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ. Στην Ιταλία 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΦΠΑ έλειπαν από τα κρατικά ταμεία το 2015, δηλαδή το ένα τέταρτο του ποσού που θα έπρεπε να έχει συγκεντρωθεί. Το ίδιο συνέβη και στην Πολωνία, ενώ στη Ρουμανία το 37% των εσόδων από το ΦΠΑ εξαφανίζεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το οριστικό καθεστώς του ΦΠΑ, το οποίο θα επιτρέψει ο φόρος να καταβάλλεται από τον πωλητή στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Το νέο αυτό καθεστώς πρόκειται να αντικαταστήσει ένα «προσωρινό» καθεστώς που τέθηκε σε εφαρμογή πριν 25 χρόνια, το 1993. Αν και βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, το νέο καθεστώς πρόκειται να απλοποιήσει τις διαδικασίες κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News