default-image

Πιθανή επίσκεψη Τσίπρα στην ακριτική Γαύδο

Κρήτη
Πιθανή επίσκεψη Τσίπρα στην ακριτική Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη του στη Γαύδο, ως αντιπολίτευση τότε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να επισκεφτεί το ακριτικό νησί προσκεκλημένος του δήμου Γαύδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τον Χανιώτη υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, είναι πιθανό να βρεθούν στη Γαύδο στα μέσα Οκτωβρίου.

Η ενδεχόμενη κάθοδος του πρωθυπουργού συμβολίζει τη διαφορετική οριοθέτηση της υπόθεσης της ελληνικής ΑΟΖ με δεδομένο ότι η Γαύδος προσθέτει διακόσια μίλια επιπλέον.

Σύμφωνα και με τον ερευνητή Νίκο Λυγερό, με τα διακόσια ναυτικά μίλια η ΑΟΖ δίνει τη δυνατότητα μετασχηματισμού των ακριτικών νησιών όπως η Γαύδος σε ελκυστές.

Παράλληλα, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το νησί σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με φόντο τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο νότιο τμήμα του νησιού.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος ήδη σχεδιάζει τη μετάβαση του στο νησί για να επιθεωρήσει έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Ο ίδιος σε πρόσφατη επίσκεψη του στα Χανιά είχε δηλώσει για το δήμο Γαύδου, ότι ήταν πρώτος στην απορρόφηση κονδυλίων για τα σχέδια οικιστικών αναπλάσεων.

Επιπλέον πολλά είναι τα προβλήματα που ζητούν λύσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που ο τουρισμός στο νησί φθίνει και η ώρα που οι λιγοστοί κάτοικοι θα τα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο έντονα, πλησιάζει.

Σε κάθε περίπτωση, η Γαύδος θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα και λόγο της κάλυψης των αναγκών της σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες -100% θυγατρική της ΔΕΗ- έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμίσει το σύστημα του ακριτικού νησιού.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Ηλία Μοναχολιά ήδη στη Γαύδο έχει αποκατασταθεί η παλιά φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Επιπρόσθετα έχει εγκατασταθεί μια νέα αποθήκη μπαταριών ικανή να καλύψει το 10% της ζήτησης ενέργειας, με συνολικό κόστος περίπου ίσο με το κόστος καυσίμων του θερμικού εργοστασίου.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News