default-image

Πενήντα τρία κεράκια για την όμορφη Μόνικα

Πενήντα τρία κεράκια για την όμορφη Μόνικα

Τα 53 της χρόνια συμπληρώνει σήμερα η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο Μόνικα Μπελούτσι.

Η Μόνικα Άννα Μαρία Μπελούτσι, όπως είναι το πλήρες της όνομα, γεννήθηκε στη Σίτα Ντι Καστέλο, στην Ούμπρια της Ιταλίας, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964. Πατέρας της ήταν ο Λουίτζι Μπελούτσι, ιδιοκτήτης εταιρείας με φορτηγά, και μητέρα της η Μαρία Γκουστινέλι, η οποία ήταν ζωγράφος.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μόντελινγκ στα 16 της χρόνια, ενόσω ήταν μαθήτρια Λυκείου. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, ωστόσο παράλληλα εξασκούσε το επάγγελμα του μοντέλου για να τα βγάζει πέρα οικονομικά. Ο πολυτελής τρόπος ζωής της, όμως, την ανάγκασε να παρατήσει τις σπουδές της. Η Μόνικα Μπελούτσι μιλά, εκτός από Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Φαρσί.

Το 1994 παντρεύτηκε το φωτογράφο Κλαούντιο Κάρλος Μπάσο. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με το Γάλλο ηθοποιό Βενσάν Κασέλ, με τον οποίο έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες ("Μη αναστρέψιμος"). Η Μπελούτσι έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία "Μαλένα", το 2000. Το 2013 χώρισε με τον Κασέλ, μετά από 14 χρόνια γάμου. Μαζί του απέκτησε δύο κόρες: την Ντέβα (2004) και τη Λεόνι (2010).

"Μαγικός αυλός" του Μότσαρτ

Σαν σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1791, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη η θρυλική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, "Ο μαγικός αυλός".

Η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876 ιδρύεται από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η υπόθεση "ΑΣΠΙΔΑ"

Πριν από ακριβώς 51 χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1966, δημοσιεύεται το βούλευμα για την περίφημη υπόθεση "ΑΣΠΙΔΑ". Συνολικά 28 αξιωματικοί παραπέμπονται σε δίκη, με τις κατηγορίες της ένωσης προς στάση και της συνωμοσίας προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας. Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα, προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία για τους πολιτικούς Ανδρέα Παπανδρέου, Παύλο Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Στυλιανό Χούτα.

Ο θάνατος του Τσαρλ Φράνσις Ρίχτερ

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου του 1985, όταν άφηνε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος γεωφυσικός και σεισμολόγος Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ. Ο Ρίχτερ γεννήθηκε στο Χάμιλτον του Οχάιο των ΗΠΑ το 1900. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πήρε το διδακτορικό του από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Έγινε διάσημος κυρίως από την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμικών δονήσεων, την οποία δημιούργησε ο ίδιος, και στην οποία "χάρισε" το όνομά του.

Από εργοστάσιο... κέντρο τέχνης

Εξάλλου, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1987 το παλιό εργοστάσιο "Γκάζι", στην Αθήνα, μετατρέπεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, μετά από πρωτοβουλία του - τότε - δημάρχου, Μιλτιάδη Έβερτ.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News