Ειδήσεις

Μετά τον παιδικό, «λουκέτο» και στα ΕΛΤΑ του Μοχού

Σε αναβρασμό και αγωνία βρίσκεται η κοινωνία του Μοχού δήμου Χερσονήσου. Μετά το «λουκέτο» που μπήκε στον παιδικό σταθμό της περιοχής, τώρα έρχεται η σειρά για το κλείσιμο του Ταχυδρομείου Μοχού

Σε αναβρασμό και αγωνία βρίσκεται η κοινωνία του Μοχού δήμου Χερσονήσου. Μετά το «λουκέτο» που μπήκε στον παιδικό σταθμό της περιοχής, τώρα έρχεται η σειρά για το κλείσιμο του Ταχυδρομείου Μοχού ή καλύτερα Λαγκάδας. Μια υπηρεσία που λειτουργούσε και εξυπηρετούσε τους δημότες του οικισμού και των γύρω χωριών εδώ και δεκαετίες, η οποία όμως από 'δω και στο εξής θα αποτελεί παρελθόν.

Αρχικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις προθέσεις των αρμοδίων που πήραν την απόφασή αυτή είναι το ταχυδρομείο να υπολειτουργεί δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, με τους κατοίκους όμως να εκφράζουν το φόβο ότι η υπηρεσία οδεύει σταδιακά στο να βάλει λουκέτο. Το γεγονός αυτό, κατά την άποψή τους, μεθοδεύεται περίτεχνα ακριβώς με το ίδιο τρόπο με τον οποίο έκλεισαν και άλλες υπηρεσίες με έδρα το Μοχό, όπως συνέβη πρόσφατα και με τον παιδικό σταθμό.

Στις σκέψεις μάλιστα των αρμοδίων που παίρνουν τις αποφάσεις, σύμφωνα με τα όσα έχουν πληροφορηθεί οι δημότες και μας μεταφέρουν, φαίνεται να είναι η ιδέα ο ταχυδρόμος να παίρνει το σάκο με την αλληλογραφία από τα Μάλια και να τον κάνει διανομή στο Μοχό και στα γύρω χωριά Γωνιές, Αβδού, Ποταμιές, Κερά, Κράσι κ.λπ.

Αλλαγές που όμως, όπως λένε απογοητευμένοι οι κάτοικοι, θα επιφέρουν απίστευτη ταλαιπωρία και καθυστέρηση στη διανομή των γραμμάτων, στην πληρωμή των λογαριασμών και των συντάξεων, αφού οι κάτοικοι του Μοχού και των γύρω χωριών είτε θα αναγκάζονται να περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές τις δύο-τρεις μέρες που θα υπολειτουργεί το Ταχυδρομείο του Μοχού και θα συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, όπως είναι αναμενόμενο, είτε να επιβαρύνουν γνωστούς, συγγενείς και φίλους, ζητώντας να τους μεταφέρουν μέχρι τα Μάλια, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξη ή να πληρώσουν ένα λογαριασμό.

Αν συνεχίσει όμως να λειτουργεί κανονικά το Ταχυδρομείο Μοχού - πράγμα που αποτελεί και αίτημα των κατοίκων - όλα αυτά θα γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία.

Μόνο ένας υπάλληλος

Αγανακτισμένοι, οι κάτοικοι που βλέπουν την περιοχή τους να μαραζώνει από άποψη υπηρεσιών, και πρώτος απ' όλους ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μοχού και πρώην εκπαιδευτικός Γιάννης Τροχαλάκης, που υπογράφει την παρακάτω επιστολή, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους αρμόδιους ζητώντας να σταματήσει η υποβάθμιση του Μοχού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τροχαλάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του: «Για τον παιδικό σταθμό Μοχού, η κοινωνία μας ακόμη, και ούτε στο μέλλον θα μπορέσει να το συνειδητοποιήσει, ξέροντας τις μεθοδεύσεις των αρμοδίων του Δήμου, με αποτέλεσμα οι γονείς να απογοητεύονται κάθε χρόνο, μέχρι που απελπισμένοι πλέον έγραψαν τα παιδιά τους φέτος σε άλλους παιδικούς, με αναμενόμενο αποτέλεσμα το κλείσιμό του. Για να μη φτάσουμε λοιπόν στο ίδιο αποτέλεσμα για το ταχυδρομείο, προειδοποιούμε τους αρμόδιους των ΕΛ.ΤΑ. ότι ο δίκαιος αγώνας μας θα είναι χωρίς τέλος μέχρι τη δικαίωσή μας.

Ενημερώνουμε, δε, τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το ταχυδρομείο μας στεγάζεται σε κοινοτικό χώρο, τον οποίο απ' ό,τι ξέρουμε ο Δήμος μας θα τον ανακαινίσει πλήρως. Ενοίκιο δεν καταβάλλεται. Η λειτουργία του είναι εξαιρετική, χάρη στην προσπάθεια του ενός και μοναδικού υπαλλήλου, ο οποίος ακούραστα εξυπηρετεί, εκτός από το Μοχό, και άλλα πέντε γύρω χωριά του πρώην δήμου Λαγκάδας.

Τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα και τις αρχές του επόμενου, βλέποντας τους πολυάριθμους συνταξιούχους και προπαντός τους υπερήλικες για να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξή τους να στριμώχνονται μέσα και έξω από το ταχυδρομείο, διερωτώμαστε όλοι μας: "Πού και πώς θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι;"», αναφέρει ο κ. Τροχαλάκης.

«Λάθος απόφαση»

Προτού οι αρμόδιοι πάρουν τη «λανθασμένη», όπως λένε, απόφαση να κλείσουν το ταχυδρομείο, οι κάτοικοι ζητούν να μάθουν ποια θα είναι τα οφέλη από το να μπει "λουκέτο" στο ταχυδρομείο, με τον κ. Τροχαλάκη στην επιστολή του να επισημαίνει: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δε θα βρείτε ούτε ένα όφελος που να δικαιολογεί την απόφαση αυτή. Απεναντίας, μόνο ταλαιπωρία και περιττά έξοδα θα επιφέρετε στους σχεδόν 2.000 δημότες της περιοχής μας».

Ωστόσο, οι κάτοικοι «ελπίζουμε στη δυναμική παρέμβαση του δημάρχου μας, με αισιοδοξία» και «με ανυπομονησία και ελπίδα περιμένουμε την αναθεώρηση της απόφασής σας», όπως καταλήγει στην επιστολή του ο κάτοικος, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μοχού και πρώην εκπαιδευτικός Γιάννης Τροχαλάκης, αναμένοντας από το δήμαρχο και τις αρμόδιες Αρχές να δουν με σοβαρότητα το θέμα.

Τι λέει ο δήμαρχος

«Θα δούμε πώς θα κινηθούμε»

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, αν και δεν είχε πληροφορηθεί επίσημα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση των ΕΛ.ΤΑ., προκειμένου να μας ενημερώσει για τον προγραμματισμό της και θα δούμε πώς θα κινηθούμε». Ο ίδιος κατέληξε ότι «σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση πλέον, που λειτουργεί με δικά της οικονομοτεχνικά κριτήρια».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια