default-image

Αντιδράσεις για την κοπή του γέρικου πεύκου στο Μασταμπά!

Κρήτη
Αντιδράσεις για την κοπή του γέρικου πεύκου στο Μασταμπά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά το πεύκο δε σώθηκε! Το δεύτερο από τα δύο πεύκα της Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου Ε', στο Μασταμπά, χθες το πρωί κόπηκε από τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή!

Η εικόνα σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια! Το neakriti.gr, δημοσιεύει φωτογραφίες πριν και μετά από το ίδιο σημείο. Πάντως, είχε εκφραστεί η βούληση από πλευράς του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου Χάρη Μαμουλάκη, ότι θα αναζητείτο τεχνική λύση αντιστήριξης.

Η απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική στην εξεύρεση μιας κάποιας λύσης για τη διατήρηση του πεύκου. Έτσι, το «εντέλλεσθε» του Μαμουλάκη, που είχε παγώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κοπή του δέντρου, έπαψε να ισχύει και χθες το πρωί συνεργείο του Δήμου έκλεισε το δρόμο και άρχισε να κόβει το γέρικο πεύκο.

Αρχές Αυγούστου η στήλη είχε αναδείξει την ιστορία των δίδυμων πεύκων στην Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου Ε' στο Μασταμπά, που ο Δήμος Ηρακλείου είχε προχωρήσει στην κοπή τού ενός, κατ' εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της συνεδρίασης της 24ης Ιουλίου 2017.

Η κοπή του δεύτερου πεύκου ματαιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και τη διάσταση πλέον που είχε λάβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα της κοπής του πρώτου. Έτσι, όπως έγραψε η στήλη μας στις 22 Αυγούστου, ο αντιδήμαρχος είχε ζητήσει με έγγραφό του από την Τεχνική Υπηρεσία μια τεχνική λύση. Η απάντηση ήταν αρνητική την περασμένη μόλις Παρασκευή, και χθες το πρωί έγινε η κοπή του δέντρου.

Η απάντηση

Μάλιστα, υπό την πίεση των αντιδράσεων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη απάντηση προς τους κατοίκους και τους φίλους του πεύκου στην περιοχή: «Με αφορμή τις αντιδράσεις σχετικά με την παρέμβαση της Υπηρεσίας Πρασίνου σε δέντρο (πεύκο) στο Μασταμπά, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' 26, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

1) Η Υπηρεσία Πρασίνου εξάντλησε κάθε δυνατό και επιστημονικά τεκμηριωμένο περιθώριο διάσωσης του συγκεκριμένου δέντρου και εκτέλεσε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (558/2017), η οποία ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης του γεωτεχνικού προσωπικού του Τμήματος Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου. Η εισήγηση καθιστούσε ξεκάθαρο ότι το εν λόγω πεύκο έπρεπε να κοπεί για την αποφυγή πτώσης του λόγω της μεγάλης και καθημερινά αυξανόμενης κλίσης του.

2) Διαπιστώθηκε από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ότι η στήριξη με τεχνικά μέσα ήταν αδύνατη και κάθε προτεινόμενη λύση δε διασφάλιζε ούτε κατ' ελάχιστον την ακεραιότητα των διερχόμενων πεζών και οδηγών.

3) Με προσωπική ευθύνη και εντολή του αντιδημάρχου Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου Χάρη Μαμουλάκη εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια στην προσπάθεια εξεύρεσης της κατάλληλης τεχνικής λύσης, η οποία δυστυχώς δεν υπήρξε.

Μετά από τα παραπάνω και με πρωταρχικό μέλημα την αποφυγή ατυχήματος ή και δυστυχήματος - θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε τις πτώσεις δύο πολύ μεγάλων κλάδων πεύκων στις οδούς Λευθεραίου και Στυλιανού Γεωργίου, καθώς και την πτώση ολόκληρου πεύκου στην οδό Στυλιανού Γεωργίου - προχωρήσαμε στην κοπή του πεύκου.

Η ασφάλεια των πολιτών, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιβάλλεται να είναι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή και στόχος μας πλέον είναι να αναπληρώσουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων της».

Λ.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News