default-image

Όλα έτοιμα για τη γορτή του Ημιμαραθωνίου Κρήτης

Σπορ
Όλα έτοιμα για τη γορτή του Ημιμαραθωνίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη γιορτή του μαζικού αθλητισμού , τον 3ο Ημιμαραθώνιο Κρήτης που θα γίνει την Κυριακή στο Αρκαλοχώρι με τη συμμετοχή περισσότερων των  4000ων συμμετεχόντων με διοργανωτές τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας και την Περιφέρεια Κρήτης.  Αθλητές και πολίτες κάθε ηλικίας θα τρέξουν στον ημιμαραθώνιο των 21ων χιλιομέτρων, στα 10ή 5χιλιόμετρα ενώ υπάρχει και ο αγώνας των 1000μ. για τα παιδιά. Παράλληλα με την αγωνιστική δράση έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο την στήριξη των ιδρυμάτων: «Όραμα Ελπίδας», «Ηλιαχτίδα» και «Καρδιά του Παιδιού».

«Οι προετοιμασίες του αγώνα έχουν ολοκληρωθεί . Μοναδικός μας στόχος τώρα είναι να υποδεχτούμε τους 1500 αθλητές- τριες εκτός Κρήτης, από 35 χώρες και τους αθλήτες- τριες από όλη την Κρήτη ώστε να προβάλουμε την Κρητική φιλοξενία. Τον αγώνα θα τιμήσουν με την παρουσία τους πολλοί καλοί αθλητές και σίγουρα ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι την Κυριακή ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος αλλά χωρίς βροχή. Ιδανικός για τρέξιμο…», τόνισε στην Συνέντευξη Τύπου του αγώνα ο πρόεδρος του διοργανωτή Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Γιώργος Αλεβιζάκης  που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία ιδρύματα που στηρίζει η διοργάνωση και στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι από το «Όραμα Ελπίδας» θα βρίσκονται εκτός από αύριο Σάββατο (11:00-17:00) που θα μοιράζονται τα πακέτα συμμετοχής στην Πλατεία Ελευθερίας και την Κυριακή στο Αρκαλοχώρι για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού τον οστών!

Στην  εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στάθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης που θα λάβει μέρος στα 5 χιλιόμετρα: «Και μόνο που υπάρχουν 4000 άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν μέρος στον αγώνα αυτό, στην ενδοχώρα είναι πολύ σημαντικό για τους διοργανωτές που τους αξίζουν συγχαρητήρια. Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και δεν ξέρω αν μας έβαλε να τρέχουμε η κρίση ή αν αντιμετωπίζουμε την κρίση εμείς με τρέξιμο…».

Ο Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης  αναφέρθηκε στην αποκέντρωση αθλητικών γεγονότων που επιχειρεί η Περιφέρεια. «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες και οι διαδικασίες ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Η Περιφέρεια βοηθάει στην αποκέντρωση, δίνοντας χαρά και ζωντάνια στα χωριά μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλουν τα μέγιστα στη διάδοση και ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού αφού συμπεριλαμβάνουν αγώνες για όλους και για κάθε ηλικία. Είναι ένα γεγονός με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις και προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να συνδυάσουν μία εκδρομή την Κυριακή, ώστε να βρεθούν στο Αρκαλοχώρι, να χειροκροτήσουν τους δρομείς αλλά και να ενισχύσουν την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών μυελού των οστών».   

Στην προβολή της ενδοχώρας στάθηκε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης: «Με πρωτοβουλία του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας γίνεται για 3η φορά ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης με τη συμμετοχή πάνω από 4000ων ανθρώπων και είναι χαρά μας που θα τους φιλοξενήσουμε στην ενδοχώρα του Νομού. Είναι σημαντικό που με την στήριξη της Περιφέρειας γίνονται τόσο σημαντικά γεγονότα  στην ενδοχώρα  και  μπορούμε να προβάλουμε τις εναλλακτικές ομορφιές της. Μαζί με την διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου υπάρχουν και σημαντικά κοινωνικά  μηνύματα».

Τέλος η δερματολόγος Καλλιόπη Καραμανωλάκη είπε: «Επειδή καθημερινά αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας μας, στηρίζουμε με τις μικρές μας δυνάμεις τις αξίες παραδειγματισμού της προσπάθειας του 3ου Ημιμαραθωνίου Κρήτης. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να συμμετάσχει τρέχοντας για την υγείας του, προσπαθώντας να ξεπεράσει κυρίως τον εαυτό του».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει ιατρική κάλυψη και καρδιολογικός έλεγχος για όσους το επιθυμούν από την "Οasis Med One Day Clinic".

Έντονη και η κοινωνική δράση

 Κατά τη διάρκεια του Ημιμαραθωνίου Κρήτης υπάρχουν παράλληλες δράσεις με έντονα κοινωνικό περιεχόμενο. Όλο το διάστημα που έχει προηγηθεί  αλλά και την ημέρα των αγώνων θα υπάρχει ενημέρωση από το «Όραμα Ελπίδας» για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών με μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. «Ο αριθμός εθελοντών δοτών στη χώρα μας είναι πολύ μικρός και η πλειοψηφία των μοσχευμάτων μας για τους ασθενείς μας προέρχεται από το εξωτερικό κάτι που κάποιες φορές συνεπάγεται απειλητικές καθυστερήσεις και  για τη ζωή κάποιου και φυσικά υψηλό κόστος για τα ταμεία. Αν στη χώρα μας είχαμε περισσότερους από 150.000 δότες, τότε πολύ γρήγορα θα βρίσκαμε ένα συμβατό μόσχευμα στη χώρα μας», τονίζει η κοινωνική λειτουργός της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας» κ. Παναγιώτα Καραφυλίδου και συνεχίζει:

 «Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απλά ο εθελοντής, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, συμπληρώνει μία αίτηση, με ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και δίνει δείγμα στοματικού επιχρίσματος και εμείς το καταχωρούμε στο εθνικό και παγκόσμιο αρχείο. Έτσι ο εθελοντής παραμένει εγγεγραμμένος στο αρχείο ενώ θα κληθεί να δώσει μόσχευμα σε περίπτωση που υπάρχει συμβατότητα με ασθενή. Ο εθελοντής μπορεί να  δώσει μία ελπίδα ζωής και ο τρόπος είναι απλός σαν αιμοδοσία, σαν δωρεά αιμοπεταλίων. Μέσα σε τρεις ώρες μπορείς να δώσεις μόσχευα σε ένα συνάνθρωπο». Το  «Όραμα Ελπίδας» συμπορεύεται με τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης τα τελευταία τρία χρόνια.

Η διοργάνωση στηρίζει και το ίδρυμα «Ηλιαχτίδα», το οποίο εκπροσώπησε η πρόεδρος του κ. Μαρία Ευστρατίου. «Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και στους διοργανωτές για τη σπουδαία εκδήλωση. Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι είναι κοντά στην κοινωνία . Το άγχος και η αγωνία για  την εξεύρεση πόρων στην Ηλιαχτίδα αποτελεί καθημερινότητα. Τέτοιες κινήσεις συμβάλουν καθοριστικά στην κάλυψη προβλημάτων και αναγκών των καρκινοπαθών παιδιών και των οικογενειών τους απ΄ όλη την Κρήτη».

Οι δηλώσεις των αθλητών

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το αγωνιστικό μέρος του Ημιμαραθωνίου Κρήτης καθώς στους αγώνες θα λάβουν μέρος γνωστά ονόματα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων όπως ο Κώστας Γκελαούζος, ο Γιάννης Ζερβάκης, ο Νικόλαος Φράγκου, ο Χρήστος Καλλίας, η Ράνια Ρεμπούλη και η Γιώτα Βλαχάκη. Τον αγώνα υποστηρίζει με την παρουσία της και φέτος η Ολυμπιονίκης του βάδην Αναστασία Τζουμελέκα.

«Μπορεί να γνωρίζω έναν χρόνο τους διοργανωτές όμως είναι σαν να τους ξέρω χρόνια. Έχω αγαπήσει το μέρος και ήρθα και φέτος για να στηρίξω τον αγώνα. Τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και θέρμη. Είναι φανταστικό που θα είναι στον αγώνα 4000 άνθρωποι ενώ συνδέουν τον Ημιμαραθώνιο και με ένα κοινωνικό μήνυμα. Εγώ επειδή είμαι εθελόντρια δότρια, καλώ τον κόσμο να δώσει δείγμα. Λίγο σάλιο ενός εθελοντή  μπορεί να  σώσει ένα παιδάκι γιατί θα πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να είναι το δικό του παιδί, το ανιψάκι του, ο άνθρωπος του…», τόνισε η Αναστασία Τζουμελέκα.

Ο νικητής του περυσινού Ημιμαραθωνίου Κρήτης και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, Γιάννης Ζερβάκης επεσήμανε: «Να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο καλή επιτυχία και εύχομαι αυτός ο αγώνας να γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Είναι δύσκολο να τρέξεις 21 χιλιόμετρα όμως με σωστή κατανομή δυνάμεων μπορεί να γίνει. Ενόψει βέβαια του Μαραθωνίου της Αθήνας είμαστε στη μέση της προπόνησης μας και δεν είμαστε 100% έτοιμοι για μεγάλες επιδόσεις όμως θα δώσουμε τον καλύτερα εαυτό μας».

Να απολαύσουν τον αγώνα, ευχήθηκε στον κόσμο και ο Νικόλαος Φράγκου. «Καλή επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι να γίνει ένας όμορφος αγώνας και να τον απολαύσουν οι συμμετέχοντες. Εγώ έρχομαι για πρώτη φορά στην Κρήτη και θα λάβω μέρος στα 10 χιλιόμετρα. Θέλω να καλέσω τον κόσμο να στηρίξει το «Όραμα Ελπίδας», να δώσουμε όλοι ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Ρεπορτάζ: Μαρία Πετρούτσου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News