Ειδήσεις

Ο Κρητικός που έχει κάνει το τατουάζ τέχνη (photos)

Ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας γοητεύονται από τα τατουάζ: Η δερματοστιξία, όπως είναι στην ελληνική γλώσσα ο αντίστοιχος όρος, έχει βγει από το... περιθώριο, με το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη, και τα τελευταία χρόνια κατακτά τις δυτικές κοινωνίες, μαζί και την ελληνική.

Έτσι, και στο Ηράκλειο, δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας και φύλου αποφασίζουν κάθε εβδομάδα να χαράξουν ανεξίτηλα το σώμα τους, την ώρα που η κοινωνία δείχνει να έχει... απενοχοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τατουάζ και τους λάτρεις του.

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον Ηρακλειώτη tattoo artist Αλέξανδρο Ραπτάκη, ο οποίος μας μίλησε για τους πρώτους που "τόλμησαν" να "χτυπήσουν" τατουάζ στην πόλη του Ηρακλείου, για το... μεγαλύτερο σε ηλικία πελάτη του, ενώ δίνει και τη δική του ερμηνεία για την έξαρση του τατουάζ στην Κρήτη, και όχι μόνο.

Αλέξανδρε, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη του τατουάζ;

«Την άνοιξη του 2012, σε ηλικία 26 ετών, βρέθηκα σε ένα στούντιο τατουάζ για να ζωγραφίσω μια τοιχογραφία. Οι τοιχογραφίες, μαζί με τη γραφιστική και τη φωτογραφία, ήταν εξάλλου μέχρι τότε οι κύριες ασχολίες μου. Εκεί, λοιπόν, στο στούντιο, γεννήθηκε μέσα μου πρώτη φορά η ανάγκη να ανακαλύψω αυτό το άγνωστο μέχρι τότε για μένα υλικό (δέρμα), αλλά και το μέσο (μηχάνημα τατουάζ). Από την πρώτη μου κιόλας επαφή ήξερα ότι το τατουάζ θα ήταν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολιόμουνα τα επόμενα χρόνια...».

Πώς προέκυψε αυτή η έξαρση στο "χτύπημα" τατουάζ;

«Η έξαρση παρατηρείται μετά την προβολή του τατουάζ στα social media, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και εδώ, στην Ελλάδα, στην τηλεόραση, ολοένα και περισσότερα δημόσια πρόσωπα (ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, σεφ κ.ά.) ξεκίνησαν να προβάλλουν τα τατουάζ που έχουν "χτυπήσει", με αποτέλεσμα ο κόσμος να εξοικειωθεί με την εικόνα αυτή. Έτσι, στο ευρύτερο κοινό, βλέποντας ο ένας τον άλλο, "έφευγε" - ακόμα και από τις μεγαλύτερες ηλικίες - η πεποίθηση πως το τατουάζ συνοδεύει απαραίτητα μια περιθωριακή ζωή και μπήκε σιγά-σιγά στη ζωή μας σαν τέχνη...».

Πάμε τώρα στα δικά μας. Ποια η σχέση των Ηρακλειωτών με το τατουάζ;

«Σίγουρα, όλο και περισσότερα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, τολμούν πλέον να κάνουν το πρώτο τους τατουάζ. Κάποιοι από αυτούς θα το κάνουν μετά από πολλή σκέψη, ενώ κάποιοι άλλοι θα το πράξουν τελείως αυθόρμητα. Οι ηλικίες των ατόμων που "χτυπάνε" τατουάζ κυμαίνονται από 16 έως και 67 ετών. Εξήντα επτά ετών είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερή μου πελάτισσα, η οποία επιβεβαίωσε το ρητό "η νεότητα δεν έχει ηλικία", κάνοντας το πρώτο της τατουάζ στα 66 και το δεύτερο στα 67 της χρόνια!».

Το Ηράκλειο και τα τατουάζ

Πόσα studio για τατουάζ υπάρχουν στο Ηράκλειο;

«Στο Ηράκλειο, με 180.000 κατοίκους, υπάρχουν τουλάχιστον 12 μαγαζιά για τατουάζ. Αυτό σαν γεγονός από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, καθώς έτσι διαδίδεται η τέχνη του τατουάζ. Σκεφτείτε ότι η Αθήνα, με 5 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει περίπου 140 μαγαζιά».

Πότε άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο στο Ηράκλειο;

«Το πρώτο μαγαζί το άνοιξε, αν δεν κάνω λάθος, το 1996 ο Darryl, ο οποίος ήταν Ιρλανδός ή Άγγλος. Το μαγαζί λεγόταν "Art Studio". Πάνω-κάτω, την ίδια περίοδο, ο Roel (ολλανδικής εθνικότητας) άνοιξε το "Raven". Ωστόσο, δεν ήταν αυτοί οι πρώτοι που έκαναν τατουάζ στο Ηράκλειο. Υπήρξαν, πριν, κι άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Πέτσος, που έκαναν τατουάζ στα σπίτια τους ή σε περισσότερο τουριστικές περιοχές της Κρήτης».

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο και το πιο ασυνήθιστο μέρος που "χτυπάνε" τατουάζ οι πελάτες;

«Πιστεύω εσωτερικά του καρπού και στον αυχένα είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία. Κι αυτό καθώς αποτελούν σημεία τα οποία καλύπτονται εύκολα και συνήθως χωρούν όμορφα ένα μικρό τατουάζ. Από την άλλη, πολύ δύσκολα θα ζητήσει κάποιος να κάνει τατουάζ στο πρόσωπο...».

Σε ποιο σημείο πονάει περισσότερο και σε ποιο λιγότερο;

«Περισσότερο πονάει στα σημεία όπου το δέρμα είναι λεπτότερο ή υπάρχει παραπάνω λίπος ή κόκκαλο από κάτω του... Εξάλλου, στα σημεία όπου έχουμε μεγάλους μυς, ο πόνος είναι μικρότερος. Ωστόσο, από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι ο πόνος είναι υποκειμενικός, καθώς ο κάθε άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται διαφορετικά και με βάση τα όσα έχει βιώσει στη ζωή του».

Πόσο κοστίζει ένα τατουάζ;

«Ένα τατουάζ μπορεί να κοστίζει από 40, 50, 100 ή 200 ευρώ, ενώ το κόστος του μπορεί να φτάσει μέχρι και αρκετές χιλιάδες ευρώ...».

Και πώς προκύπτει η τιμή ενός τατουάζ;

«Οι τιμές των τατουάζ έχουν να κάνουν με τρία βασικά δεδομένα: Το μέγεθος, τη δυσκολία και τον καλλιτέχνη. Το τατουάζ είναι κάτι που... δεν έχει γόμα! Αυτό το καθιστά, λοιπόν, μια τέχνη, στην οποία είναι αναγκαίες η ακρίβεια και η εξειδίκευση. Άρα, καλό θα είναι να επιλέγουμε τον καλλιτέχνη που θα μας κάνει το τατουάζ βάσει των ικανοτήτων του (εικαστικών και τεχνικών) και όχι βάσει τιμής».

Γιατί λένε ότι κάποιος που θα κάνει ένα τατουάζ, κατά πάσα πιθανότητα θα... "χτυπήσει" κι άλλο;

«Ισχύει αυτό. Όταν κάνεις το πρώτο, δύσκολα σταματάς σ' αυτό. Ωστόσο, δεν είναι κανόνας, καθώς πολλοί μένουν στο ένα τατουάζ. Συνήθως επιλέγουμε να κάνουμε κι άλλο τατουάζ, καθώς έχουμε καλύψει την άγνωστη - μέχρι τότε - εμπειρία τού να δέχεσαι ένα τατουάζ στο κορμί σου. Μετά την πρώτη φορά, ξεπερνάς το φόβο του πόνου, της μονιμότητας, αλλά και του πώς θα φαίνεται το τατουάζ πάνω στο σώμα σου».

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί ένας ανήλικος να "χτυπήσει" τατουάζ;

«Από όταν δε θα είναι πια ανήλικος... Αυτό συνιστώ εγώ προσωπικά. Αν πάλι βιάζεται να το κάνει, καλό είναι να έχει συμπληρώσει τα 16. Εγώ επιμένω πάντα αυτό να γίνεται με τη συνοδεία του κηδεμόνα του και όχι απλώς τη συγκατάθεσή του. Έτσι, νιώθουν καλύτερα και οι ίδιοι οι γονείς».

Τελικά, Αλέξανδρε, το τατουάζ είναι μόδα;

«Και τι δεν είναι μόδα; Μόδα θα είναι σε λίγο και η αφαίρεση των τατουάζ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι! Αν και πρόκειται για μια πολύ επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω τη λύση της κάλυψης των τατουάζ που δε μας αρέσουν, εάν δεν μπορούν φυσικά να διορθωθούν. Δεν είναι λίγοι οι οποίοι, λόγω μόδας, όπως λες κι εσύ, "χτύπησαν" πράγματα για τα οποία έχουν μετανιώσει».

«Μια τέχνη με ιστορία αιώνων στον κόσμο»

«Η λέξη "τατουάζ" προέρχεται από το αγγλικό "tattoo", το οποίο προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη "tatau", η οποία σημαίνει "ορθός" και "έντεχνος". Ωστόσο, πριν την καθιέρωση της πολυνησιακής λέξης, η πρακτική του τατουάζ περιγραφόταν στο δυτικό κόσμο με τον όρο "τσίμπημα" ή απλά "ζωγραφική".

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια "Βικιπαίδεια", ενώ τους περασμένους αιώνες αρκετοί λαοί σε διάφορες περιοχές της υφηλίου είχαν ενσωματώσει στην κουλτούρα τους την τέχνη του τατουάζ, η εμφάνισή του στη Γηραιά Ήπειρο ήρθε ουσιαστικά από τους ναυτικούς. Για του λόγου το αληθές, η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη "tattoo" εμφανίζεται στο ημερολόγιο του φυσιοδίφη Τζόζεφ Μπανκς, ο οποίος ταξίδευε στο ίδιο πλοίο με τον εξερευνητή Τζέιμς Κουκ.

"Τώρα θα κάνω αναφορά στον ανεξίτηλο τρόπο που σημαδεύουν τον εαυτό τους: Ο καθένας τους σημαδεύεται τόσο ανάλογα από το χιούμορ του ή τη διάθεσή του", γράφει ο Μπανκς. Τελικά, η λέξη "tattoo"... "εισάγεται" στην Ευρώπη από τον Κουκ το 1769, όταν επέστρεψε από το πρώτο του ταξίδι σε Αϊτή και Νέα Ζηλανδία».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια