default-image

Αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ζητά η Fraport για τα αεροδρόμια

Κρήτη
Αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ζητά η Fraport για τα αεροδρόμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημιώσεις ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ ζητά η Fraport από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω των φθορών που υπέστησαν τα κτήρια των 14 αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο των Χανίων, το διάστημα μεταξύ της υποβολής της προσφοράς και της παραχώρησής τους στην εταιρεία.

Μάλιστα η Fraport Greece έχει ήδη υποβάλλει τις αναλυτικές καταστάσεις με τις φθορές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η διαδικασία ενδέχεται να προσθέσει ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της παραχωρησιούχου και του ελληνικού Δημοσίου από γεγονότα, όπως η άρνηση της κυβέρνησης να αναστείλει τα δημόσια έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης που θα πλήξει την κίνηση του αεροδρομίου κατά τον χειμώνα, αλλά και δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών επί του θέματος των έργων σε υψηλούς τόνους.

Ο σχετικός όρος αναδιαμορφώθηκε από τους τότε συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία υποψηφίους και τους νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του διαγωνισμού.

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι με αναλυτική γνώση των σχετικών λεπτομερειών, οι φθορές αυτές αφορούν κτίρια, διαδρόμους και άλλες σταθερές εγκαταστάσεις και δεν περιλαμβάνουν αναλώσιμα όπως ηλεκτρικούς λαμπτήρες και πυροσβεστήρες όπως κάποιοι εικοτολογούν.

«Η υποβολή αυτών των καταστάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί και συμφωνηθεί το ύψος τυχόν υποαξιών που σημειώθηκαν κατά τα δυόμισι περίπου χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και της παραλαβής των αεροδρομίων, είναι μια διαδικασία που όλοι όσοι συμμετέχουν στη συμβατική σχέση γνώριζαν και περίμεναν».

«Είναι σαν να συμφωνείς σήμερα σε μια τιμή να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και όταν το παραλάβεις σε δύο χρόνια να διαπιστώσεις πως έχει υποτιμηθεί καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα σέρβις και επισκευές», προσθέτουν. Το ζήτημα διέρρευσε και σε γερμανικά media όπως τo Der Spiegel, το όποιο μάλιστα εκτιμά πως το ύψος της αποκατάστασης που ενδέχεται να αξιώσει η Fraport, που κατέβαλε 1,23 δισ. ευρώ για την παραχώρηση, προσεγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Την εκτίμηση αυτή πάντως χαρακτηρίζουν υπερβολική κύκλοι της ελληνικής αγοράς αερομεταφορών, με τη Fraport Greece αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, να σχολιάσει αλλά και να διαψεύσει την πληροφορία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News