default-image

Νέα εποχή για την επιστήμη με συνεργασία – «δυναμίτη»

Κρήτη
Νέα εποχή για την επιστήμη με συνεργασία – «δυναμίτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ακαδημαϊκές δυνάμεις τους ενώνουν για πρώτη φορά τα τρία κορυφαία Ιδρύματα στο χώρο της καινοτομίας του νησιού μας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο, ώστε να ανοίξουν νέους δρόμους στην εκπαίδευση και την υγεία.

Το πρωτοπόρο εγχείρημα με διεθνή αντίκτυπο αφορά σε ένα νέο δι-ιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Βιοϊατρικής Μηχανικής", το οποίο όχι μόνο θα μετεκπαιδεύσει νέους επιστήμονες, αλλά θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στον εν λόγω τομέα στη χώρα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυναμική της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αυτό καθώς το πρόγραμμα θα έχει ανοικτές τις πύλες του στον κόσμο, τόσο σε επίπεδο αποφοίτων όσο και διδασκόντων, αποτελώντας ένα ισχυρό δέλεαρ για την επιστροφή Ελλήνων νέων επιστημόνων από το εξωτερικό, αλλά και για την αξιοποίηση του Ελληνισμού της διασποράς.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή των αναγκαίων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, της πρακτικής εξειδίκευσης και των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων σε αποφοίτους που αναζητούν καριέρα ως βιοϊατρικοί μηχανικοί στα νοσοκομεία, στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης ή σε σχετικό τομέα στον ακαδημαϊκό κόσμο.

Έτσι, δε θα χρειάζεται για την εκπαίδευσή τους η "εισαγωγή" γνώσης από το εξωτερικό, αλλά το ακριβώς αντίθετο, θα γίνεται "εξαγωγή" και μάλιστα με τρόπο δυναμικό, αφού ανάμεσα στις φιλοδοξίες των τριών Ιδρυμάτων είναι να στελεχωθεί το μεταπτυχιακό με διδάσκοντες παγκοσμίου φήμης, αξιοποιώντας τις κορυφαίες μορφές, ανάμεσά τους και πολλούς νομπελίστες που έχουν μετάσχει στις περίφημες πια σεμιναριακές διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που διεξάγονται κάθε χρόνο στο ΙΤΕ.

Ένα τόσο σημαντικό μεταπτυχιακό είναι φυσικό ότι θα αποτελέσει μαγνήτη για την προσέλκυση φοιτητών υψηλού επιπέδου απ' όλο τον κόσμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο κύρος στην έρευνα και την καινοτομία και κατά συνέπεια ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη φήμη της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τρία Ιδρύματα κατά την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος, «στη νέα εποχή της Ιατρικής, οι ποσοτικές μέθοδοι της μηχανικής και της επιστήμης των συστημάτων διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διάγνωση, στη θεραπεία και στο σχεδιασμό ιατρικών συστημάτων. Το πρόγραμμα Βιοϊατρικής Μηχανικής θα διαμορφώσει και θα προωθήσει την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω της καινοτόμου έρευνας και εκπαίδευσης, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των μεθόδων μηχανικής στον κύριο κορμό της υγειονομικής περίθαλψης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παροχές υγείας στο νησί μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα όχι απλά θα εμπλουτιστούν με τις καινοτόμες εφαρμογές που "γεννιούνται" στα ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού μας, αλλά θα μπορούν να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που θα έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες, στην Κρήτη.

Η δεύτερη επίσης σημαντική διάσταση του δι-ιδρυματικού αυτού μεταπτυχιακού είναι μια κομβική στιγμή για τα τρία Ιδρύματα, τα οποία για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους με ειλικρίνεια και αρμονική συνεργασία, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα εποχή στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνουν και ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν μόνο στο ερευνητικό επίπεδο και κυρίως σε διμερή βάση, όλοι μαζί για ένα σκοπό: το καλό της Κρήτης.

Έχει ήδη συσταθεί η οργανωτική επιτροπή, που θα "τρέξει" το πρόγραμμα, και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για το μεγάλο στόχο, να γίνουν δεκτοί οι πρώτοι φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό που απομένει είναι η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Όπως έγινε γνωστό από την κοινή ανακοίνωση του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, επίσημη γλώσσα εκπαίδευσης του προγράμματος θα είναι η Αγγλική.

Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε Έλληνες και αλλοδαπούς πτυχιούχους σχολών μηχανικών (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χημικοί μηχανικοί), ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, βιολόγων, φυσικών, χημικών, Επιστήμης Πληροφορικής, Επιστήμης Υλικών και άλλων συναφών ειδικοτήτων.

Το πρόγραμμα είναι διετές, πλήρους απασχόλησης και θα περιλαμβάνει στο πρώτο έτος την παρακολούθηση βασικών και προαιρετικών μαθημάτων, που παρέχονται σε 6 ενότητες, μαζί με δύο περιόδους άσκησης δύο μηνών η καθεμία σε επιλεγμένα εργαστήρια, και στο δεύτερο έτος την ολοκλήρωση ενός 12μηνου πρακτικού έργου, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα συνδεδεμένα εργαστήρια.

Σε όλη τη διάρκεια της διετίας προβλέπονται, επίσης, σεμινάρια σε θέματα αιχμής από εξωτερικούς ομιλητές διεθνούς κύρους από το χώρο της έρευνας, της υγείας και της βιομηχανίας.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News