default-image

Λιγοστεύουν τα εμβόλια ιλαράς - Χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά

Κρήτη
Λιγοστεύουν τα εμβόλια ιλαράς - Χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι περισσότερο από έντονη είναι το τελευταίο διάστημα και στην Κρήτη η ζήτηση εμβολίων ιλαράς, με δεδομένα τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομεία και έχουν προκαλέσει φόβο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους.

Προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως τόνισαν οι φαρμακοποιοί, εξηγώντας ότι, αν υπάρξει γενίκευση αυτής της ζήτησης, δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξει έλλειψη, την ώρα που οι γιατροί εξηγούν ότι υπάρχει λόγος επαγρύπνησης αλλά όχι ανησυχίας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν δύο περιστατικά παιδιών με ιλαρά, με συμπτώματα επίμονου πυρετού και έντονων εξανθημάτων, εκ των οποίων το ένα χρειάστηκε νοσηλεία.

Το άγχος και ο φόβος που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα από τα απανωτά κρούσματα παιδιών με βαριά συμπτώματα που κατέληξαν στο νοσοκομείο ενεργοποίησαν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πολύ δε περισσότερο γονείς που διαπίστωσαν ότι δεν το έχουν κάνει στα παιδιά τους. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως λένε οι φαρμακοποιοί, τα εμβόλια εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης να βαδίζουν ολοένα και περισσότερο σε φάση έλλειψης, κάτι που έσπευσαν να περιορίσουν, εξηγώντας, όπως και οι γιατροί, ότι πέρα από μια επαγρύπνηση που πρέπει να έχει ο κόσμος, δε χρειάζεται πανικός.

Τα κρούσματα ιλαράς σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τα 300, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου πρόσφατα έφτασαν δύο παιδιά με ιλαρά που παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα. Το ένα μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου τα συμπτώματα αυτά να υποχωρήσουν και το παιδί να φύγει με ασφάλεια από το νοσοκομείο για το σπίτι του.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που δε θα αφήνει αδιάφορους τους γονείς σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά, όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανόλης Γαλανάκης, ο οποίος ωστόσο συνέστησε να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον, όχι όμως ο φόβος που έχει κυριεύσει μερίδα του πληθυσμού τις τελευταίες ημέρες, που εκδηλώνεται με πανικό και ουρές στα φαρμακεία για την αγορά του εμβολίου.

196 κρούσματα στην Ελλάδα

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών), που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

350.000 παιδιά ανεμβολίαστα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως 4 ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση - ή και καμία - του εμβολίου για την ιλαρά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών Αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News