Ειδήσεις

Τρεις διάσημοι Έλληνες τραγουδιστές έχουν γενέθλια!

Η 29η Σεπτεμβρίου αποτελεί τη γενέθλια ημέρα για κάποιους από τους πιο γνωστούς Έλληνες ερμηνευτές-μουσικούς.

Διάσημα μουσικά... γενέθλια

Η 29η Σεπτεμβρίου αποτελεί τη γενέθλια ημέρα για κάποιους από τους πιο γνωστούς Έλληνες ερμηνευτές-μουσικούς. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1949 γεννιέται στον Πειραιά ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 67 του χρόνια. Την ίδια ημερομηνία, το 1957, γεννιέται στη Συκιά της Χαλκιδικής ο Σωκράτης Μάλαμας. Τέλος, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1973 έρχεται στη ζωή, στην Αθήνα, ο Φοίβος Δεληβοριάς. 

Η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας

Σαν σήμερα, το 480 π.Χ., λαμβάνει χώρα στη Σαλαμίνα η περίφημη ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, η οποία έληξε με θρίαμβο των πρώτων.

Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες κατέλαβαν την Αθήνα, η οποία είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της: Οι Αθηναίοι είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, το οποίο έλεγε ότι μόνο τα «ξύλινα τείχη» μπορούν να τους σώσουν από τους κατακτητές.

Ως ξύλινα τείχη θεωρήθηκαν τα καράβια, κι έτσι οι Αθηναίοι κατέφυγαν σ' αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στη θάλασσα τους αντιπάλους τους. Στο πολεμικό συμβούλιο που έγινε στη Σαλαμίνα, οι Σπαρτιάτες πρότειναν να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ οι Αθηναίοι επέμειναν να γίνει στα στενό της Σαλαμίνας.

Η ένταση κατά τη διάρκεια του πολεμικού συμβουλίου χτύπησε "κόκκινο", καθώς - όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος - ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, αφού αυτή είχε κυριευτεί από τους Πέρσες.

Ο Θεμιστοκλής τού απάντησε ωστόσο ότι ««εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι». Επίσης, έχει μείνει στην ιστορία το περιστατικό με πρωταγωνιστή το Λακεδαιμόνιο Ευρυβιάδη ο οποίος πήγε να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή, ωστόσο ο τελευταίος, ατάραχος, είπε στο Σπαρτιάτη στρατηγό τη διάσημη ρήση «Πάταξον μεν, άκουσον δε».

Τελικά, οι Έλληνες κατατροπώνουν τους Πέρσες: Σύμφωνα με τον Διόδωρο το Σικελιώτη, οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία, ενώ οι Έλληνες μόνο 40.

Μετά την ήττα, ο Ξέρξης, ο οποίος παρακολούθησε τη ναυμαχία από το όρος Αιγάλεω, κατέφυγε ντροπιασμένος στον Ελλήσποντο, αφήνοντας ωστόσο στον ελλαδικό χώρο τον Πέρση στρατηγό Μαρδόνιο για να συνεχίσει την προσπάθεια κατάκτησης της Ελλάδας. 

Η ναζιστική θηριωδία στο Μπάμπι Γιαρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Σεπτεμβρίου του 1941 όταν ναζί στρατιώτες εκτελούν στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ της Ουκρανίας συνολικά 30.000 Εβραίους - και όχι μόνο - της Σοβιετικής Ένωσης. Η εξολόθρευση έγινε κατόπιν διαταγής του Χίμλερ. Ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστάκοβιτς έμελλε να τους αφιερώσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, η οποία είναι γνωστή και ως "Μπάμπι Γιαρ". 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια