default-image

Με επιτυχία στέφθηκε το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας

Κρήτη
Με επιτυχία στέφθηκε το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ιεράπετρας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Τουρισμού, συνεχίζοντας το θεσμό, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016.

Αργά το βράδυ, της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, που εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε παρουσία, πλήθους κόσμου, η τελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ, μπροστά στο εντυπωσιακά φωταγωγημένο φρούριο Καλές, σήμα κατατεθέν της Ιεράπετρας.

Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκαν 13 επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της Ιεράπετρας, που αγαπούν με πάθος την ευρύτερη περιοχή, στους οποίους απονεμήθηκαν αναμνηστικά βραβεία.

«Όλες οι εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο από όσο περιμέναμε. Στο Κουτσουνάρι, στο Μακρύ Γιαλό, στο Μύρτο και στο Φρούριο Καλές, η συμμετοχή του κόσμου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τιμήσαμε στο Φρούριο Καλές την Τετάρτη, 13 επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, με τα βραβεία φιλίας του Δήμου μας. Ένας Γερμανός εξ αυτών έρχεται στην Ιεράπετρα 36 συναπτά έτη. Ένας άλλος επίσης Γερμανός, έρχεται τα τελευταία 13 χρόνια, δύο φορές κάθε χρόνο.

Τέτοιες περιπτώσεις επισκεπτών μας βραβεύσαμε και ακούσαμε πολύ καλά λόγια για τον τόπο μας», σχολίασε μετά το τέλος της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρωτογενή Τομέα κ Αργύρης Πανταζής.

«Σαν γυναίκα που έχει και τη Γαλλική υπηκοότητα, κλήθηκα να τιμήσω επαναλαμβανόμενους Γάλλους επισκέπτες. Μου μίλησαν για το απίστευτο κλίμα της Ιεράπετρας, για τις ομορφιές της το καθαρό περιβάλλον και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Μου είπαν ότι δεν τη χορταίνουν την Ιεράπετρα και έρχονται κάθε χρόνο, γιατί δεν είναι ακόμη τουριστικά κορεσμένη περιοχή. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά περιθώρια να πάμε πολύ καλύτερα σαν τουριστικός προορισμός τα επόμενα χρόνια», μας είπε η δημοτική σύμβουλος κ Ελένη Βλάσση.

Μεταξύ των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρηματιών που βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου κ. Νίκος Αγιαννιωτάκης, που έχει εδώ και πολλά χρόνια συνεργασία με Γερμανούς τουρίστες.

«Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που κάνουν τις διακοπές τους στην Ιεράπετρα. Μας μιλούν με θαυμασμό για την περιοχή μας και μας υπόσχονται ότι θα ξανάρθουν. Η σαιζόν θα κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου με θετικό πρόσημο για όλα τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας», πρόσθεσε ο κ Αγιαννιωτάκης.

«Γνωρίζουμε πια, τι πρέπει να κάνουμε για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας τουριστικά. Η Επιτροπή Τουρισμού, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και τα επόμενα χρόνια θα πάμε ακόμα καλύτερα, αρκεί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις που θα πάνε παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος μας», πρόσθεσε η κ Λένα Σωμαράκη, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις, του 2ου Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Οι εκδηλώσεις είχαν στόχο στην ανάδειξη και την προβολή του τουρισμού, της τοπικής κουλτούρας, του πολιτισμού και της μοναδικής κρητικής φιλοξενίας.

Δύο πυλώνες ανάπτυξης

Η Ιεράπετρα οφείλει την ανάπτυξη της στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, καθώς συγκαταλέγεται στις πιο παραγωγικότερες περιοχές της χώρας. Πηγές του πλούτου της, είναι ο τουρισμός, αλλά και η παραγωγή κηπευτικών, λουλουδιών και ελαιόλαδου. Αποτελεί κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού, καθώς είναι εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ευρώπης. 

Μέχρι το 1965 ήταν μία φτωχή επαρχιακή πόλη στηριγμένη στην παραδοσιακή αγροτοκτηνοτροφική οικονομία. Η Ιεράπετρα άρχισε να αναπτύσσεται όταν την περίοδο εκείνη, ο νεαρός Ολλανδός γεωπόνος Παύλος Κούπερς, άρχισε να κατασκευάζει τα πρώτα θερμοκήπια δυτικά της πόλης.

Την ίδια δεκαετία 1965-1975 ενώ υπήρχαν κάποια μικρά ξενοδοχεία στην πόλη, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται και τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα και τα Φέρμα. Από τότε άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο η τοπική οικονομία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News