Ειδήσεις

Παίζουν τα ρέστα τους... οι αυθαιρετούχοι

Οι αυθαιρετούχοι τώρα... παίζουν τα ρέστα τους, διεκδικώντας έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες περαιτέρω βελτιωτικές προσθήκες

Η παρτίδα εν πολλοίς έχει πλέον παιχτεί. Το νομοσχέδιο της νέας ρύθμισης για τα αυθαίρετα, με καθυστέρηση ενός σχεδόν έτους και αφού δοκιμάστηκαν τα νεύρα, η υπομονή και οι αντοχές των αυθαιρετούχων εδώ στον τόπο μας, κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή και προσεχώς θα γίνει νόμος του κράτους.

Οι τοπικοί Σύλλογοι των οικιστών εκτός σχεδίου, οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές θα προσπαθήσουν τώρα να... παίξουν τα ρέστα τους, διεκδικώντας έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες περαιτέρω βελτιωτικές προσθήκες-τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο που με τα όποια αρνητικά του, σε γενικές γραμμές, κρίνεται από τους οικιστές του Ηρακλείου καλύτερο και πιο ευνοϊκό από το προηγούμενο. Νομοσχέδιο που έχει υιοθετήσει κάποιες από τις θέσεις και τα αιτήματα των οικιστών του Ηρακλείου, αν και δε δίνει λύση στο διαχρονικό "αγκάθι" της μεταβίβασης των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων...

Στην κατεύθυνση αυτή, το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαδικασία της ακρόασης των φορέων στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα παρευρεθούν εκπρόσωποι φορέων από Ηράκλειο και Μαλεβίζι.

Ευρεία σύσκεψη σήμερα

Της παρουσίας των τοπικών οργάνων των αυθαιρετούχων στη Βουλή θα προηγηθεί ευρεία σύσκεψη σήμερα Παρασκευή, που διοργανώνεται στα γραφεία της Περιφέρειας με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη.

Η σύσκεψη για το νέο νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων συγκαλείται στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Ηράκλειο.

Στη συνεδρίαση, που συγκαλεί ο Νίκος Ηγουμενίδης, έχουν κληθεί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες, που συμμετείχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στη διαμόρφωση, επεξεργασία και διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει μια αναλυτική "ακτινογραφία" του νομοσχεδίου: να επισημανθούν τα θετικά, τα αρνητικά και τα όποια κενά και να κατατεθούν από φορείς, αλλά και μεμονωμένους πολίτες συγκεκριμένες προτάσεις επί των άρθρων, προκειμένου να μεταφερθούν στη Βουλή κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων, την ερχόμενη Δευτέρα...

Στην ακρόαση των φορέων, τη Δευτέρα, έχουν προσκληθεί από το Ηράκλειο οι Σύλλογοι Οικιστών εκτός σχεδίου πόλης Ηρακλείου και Γαζίου, καθώς και το Συντονιστικό Οργάνων των Οικιστών των Δυτικών Προαστίων, ο Σύλλογος Πολυτέκνων και εκπρόσωποι των υπηρεσιών Πολεοδομίας των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Τη σχετική πρόταση για την παρουσία των τοπικών φορέων στη διαδικασία της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είχε καταθέσει ο Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής είχε προχωρήσει σε παρέμβαση και στη Βουλή, όπου μάλιστα περιέγραψε αναλυτικά τη διάσταση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Ηρακλείου και του Γαζίου.

«Ηράκλειο, 200.000 πληθυσμός. Το 60% του συνόλου των κτισμάτων, το 70-80% των κτισμάτων εκτός των τειχών - ευτυχώς έχουμε αρκετές μηχανές αναζήτησης και μπορεί κάποιος να δει το αποτύπωμα του Ηρακλείου - είναι αυθαίρετα κτίσματα. Μεγάλες λεωφόροι του Ηρακλείου, που διασχίζουν την πόλη των 200.000 ανθρώπων, είναι εκτός σχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηγουμενίδης.

Ναι μεν αλλά...

Ενόψει των διαδικασιών ψήφισης του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ένα ανάμικτο κλίμα. Στις τάξεις των οικιστών υπάρχει μεν ανακούφιση για το γεγονός ότι επιτέλους βρήκε το δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο που εκκρεμούσε από πέρυσι! Υπάρχει ανακούφιση για το γεγονός ότι εμπεριέχει πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, επιτρέποντας σε πολλούς αυθαιρετούχους, που είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους, γλιτώνοντας πλέον τη μέγγενη των προστίμων και της δέσμευσης ΑΦΜ.

Την ίδια ώρα όμως, το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την "καυτή πατάτα" της μεταβίβασης των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων, διατηρώντας τη διαχρονική "ομηρία" πολλών χιλιάδων οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου...

Θυμίζουμε ότι η γενικότερη φιλοσοφία είναι μείωση των παραβόλων και των προστίμων για τα αυθαίρετα, υπό προϋποθέσεις, και αύξηση των δόσεων.

Ειδικότερα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται:

α) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως την 8η/12/2017.

β) κατά 10%, εφόσον υπαχθεί από την 9η/12/2017 έως την 8η/6/2018.

γ) κατά 10% στις περιπτώσεις που υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Αποπληρωμή σε 80 δόσεις

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για εφάπαξ καταβολή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% του προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, η έκπτωση θα είναι 10%. Την ίδια ώρα βέβαια, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κ.λπ., καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια