default-image

Ryanair: Το τέλος στις πτήσεις «κόβει» τα φτερά των Κρητικών

Κρήτη
Ryanair: Το τέλος στις πτήσεις «κόβει» τα φτερά των Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σα βόμβα έσκασε η είδηση της διακοπής των πτήσεων της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair από τον προσεχή Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Πλήγμα ανυπολόγιστο για τον τουρισμό των Χανίων, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, αποτελεί αυτή η απόφαση της εταιρείας να διακόψει τα αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάφο μαζί με 31 ακόμη δρομολόγια από άλλους προορισμούς.

18.000 πτήσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου αναστέλλονται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ryanair, η προσωρινή αναστολή 34 δρομολογίων αναμένεται να επηρεάσει συνολικά δύο εκατομμύρια επιβάτες.

Η επίσημη αιτιολογία της ακύρωσης από πλευράς της εταιρείας είναι ότι η μικρότερη ανάπτυξη του στόλου της κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αφήσει το περιθώριο στα πληρώματα να ξεκουραστούν. Επιπλέον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξαν 400.000 χιλιάδες λιγότερες κρατήσεις, γεγονός που την ανάγκασε να αναπροσαρμόσει τα σχέδια της.

Εκατοντάδες είναι οι Κρητικοί που είδαν τα σχέδια τους να ματαιώνονται, καθώς εισιτήρια που είχαν κλείσει αρκετό καιρό πριν, ακυρώθηκαν.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στα Χανιά…

«Σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη .Κανείς δεν ήθελε να συμβεί αυτό το πράγμα. Πιστεύω είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κάτσει η σκόνη λίγο και να δούμε τι θα γίνει» αναφέρει ο κ. Σταύρος Γιαννετάκης, μέλος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης.

«Σίγουρα η εταιρία έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να ταξιδέψουν φθηνά στο εξωτερικό και λειτούργησε και ο νόμος του ανταγωνισμού… μια πόρτα προς την Ευρώπη με πολύ λογικές τιμές», προσθέτει ο ίδιος.

Η απόφαση της Ryanair κόβει τα «φτερά» και εκατοντάδων φοιτητών που σπουδάζουν στα Χανιά και οι οποίοι χάνουν το προνόμιο να ταξιδεύουν φθηνά και συχνά στον τόπο τους.

Ο εκπρόσωπος της Ryanair ζήτησε συγνώμη από τους πελάτες της εταιρίας, λέγοντας ότι πλέον θα πετούν 25 λιγότερα αεροσκάφη από τον στόλο των 400, προκειμένου να «εξαλείψει κάθε κίνδυνο περαιτέρω ματαίωσης πτήσεων».

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ο.Ε.Β.Ε Χανίων

Οι πρώτες αντιδράσεις εκφράστηκαν ήδη από παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου Χανιά, με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων να ζητά την παρέμβαση του Υπουργών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ο.Ε.Β.Ε. Χανίων επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Μετά την ανακοίνωση της αναστολής των πτήσεων της Ryanair έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στους συναδέλφους επαγγελματίες και γενικότερα στους Χανιώτες. Η ιδιαιτερότητα του νησιού που εξαρτάται από τις μεταφορές (πλοία και αεροπλάνα ) επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία γενικότερα. Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες για το ποιος φταίει και γιατί έγινε και την σχέση των δύο εταιριών Fraport και Ryanair. Το γεγονός ότι οι μεταφορές από και προς τα Χανιά θα επηρεαστούν άμεσα και καίρια με συνέπεια στην επιχειρηματικότητα και στη ζωή των Χανιωτών είναι πραγματικότητα».

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων καλεί τους Χανιώτες Υπουργούς κ. Γιώργο Σταθάκη και κ. Παύλο Πολάκη , τους βουλευτές Χανίων κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη και κ. Βάλια Βαγιωνάκη, τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον Δήμαρχο Xανίων κ. Τάσο Βάμβουκα και τους υπόλοιπους δημάρχους να κινηθούν άμεσα για να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο άμεσο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News