Ειδήσεις

Αναβολή στην υπόθεση της Στέλλας, 6 χρόνια από το θάνατο της

Η υπόθεση αναβιώνει ξανά στις δικαστικές αίθουσες και η ΕΣΥ εκφράζει την αντίθεσή της για την καταδίκη 4 γιατρών.

Έξι χρόνια μετά το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή  έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο Ρέθυμνο, η υπόθεση αναβίωσε και σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης.

Ωστόσο η υποθεση πήρε και αν και  ξεκίνησε το πρωί να εκδικάζεται,  διακόπηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα ημερομηνία που θα οριστεί για να εκδικαστεί θα είναι  στις αρχές του επόμενου.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζει την αντίθεσή της σχετικά με την καταδίκη 4 γιατρών που φέρονται υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο της κοπέλας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών, η είδηση της καταδίκης των τεσσάρων συναδέλφων τους είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και τις κατηγορίες της θεωρούν «ανυπόστατες έως τραγελαφικές».

Όπως είχε καταθέσει ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών στο μάθημα Εντατικολογίας-Πνευμονολογίας και διευθυντές κλινικών νοσοκομείων, η αντίδραση που παρουσίασε η άτυχη Στέλλα ήταν εξαιρετικά σπάνια στη βιβλιογραφία και «ο θάνατός της ήταν στην ουσία προδιαγεγραμμένος».

Υπενθυμίζεται πως για την πολύκροτη υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί συνολικά έξι άτομα.

Πρόκειται για δύο νεαρούς φίλους της αδικοχαμένης μαθήτριας, καθώς και οι τέσσερις ειδικευόμενους - τότε - γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η Ακουμιανάκη.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζει λοιπόν με την ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους τέσσερις συναδέλφους τους:

«Ενόψει της εκδίκασης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στις 28 Σεπτέμβρη-εφόσον δεν υπάρξει αναβολή-της υπόθεσης σχετικά με τον τραγικό θάνατο της άτυχης 16χρονης Στέλλας στο Γ.Ν. Ρεθύμνου το 2011 και την καταδίκη 4 συνολικά ιατρών, εμείς σαν Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ. δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους αδίκως καταδικασθέντες συναδέλφους.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΦΥΓΕ Η ΜΟΛΙΣ 16 ΕΤΩΝ ΣΤΕΛΛΑ

Η απόφαση καταδίκης τους προ διετίας, συντάραξε τους εργαζόμενους γιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς όχι μόνο οι κατηγορίες που τους ασκήθηκαν υπήρξαν ιατρικώς ανυπόστατες έως και τραγελαφικές, αλλά οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και συναδέλφους, οι οποίοι -με βάση τη συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων-ουδέποτε εξέτασαν τη 16χρονη!

Το γεγονός ότι καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών στο μάθημα Εντατικολογίας-Πνευμονολογίας και διευθυντές κλινικών νοσοκομείων κατέθεσαν ότι η αντίδραση που παρουσίασε η άτυχη κοπέλα μετά τη λήψη αλκοόλ είναι εξαιρετικά σπάνια στη βιβλιογραφία, ότι οι ίδιοι δεν έχουν συναντήσει παρόμοιο περιστατικό ανάμεσα στα χιλιάδες που έχουν δει και πως ο θάνατός της ήταν στην ουσία προδιαγεγραμμένος, ακόμα και αν από την αρχή είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ουδόλως επηρέασε την απόφαση του δικαστηρίου.

Ούτε καν η κατάθεση της εφημερεύουσας ειδικευμένης ιατρού, η οποία δήλωσε ότι και η ίδια να ήταν παρούσα στο περιστατικό δεν θα είχε κάνει κάτι διαφορετικό.

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να κρίνονται συνάδελφοι ένοχοι, αφού ουδέποτε αποδείχθηκε ότι διαπράχθηκε ιατρικό σφάλμα. Επίσης ενδιαφερόμαστε πολύ να μάθουμε με ποιον τρόπο ένας γιατρός σε μέρα που δεν εφημερεύει, μπορεί να κάθεται στο εδώλιο και να καταδικάζεται για ιατρικό λάθος. Ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά να μάθουμε τη συλλογιστική της απόφασης.

Το περιστατικό με τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας συντάραξε όλους μας. Πόσα ανάλογα περιστατικά, όμως, σώζονται καθημερινά ή ακόμα καλύτερα προλαμβάνονται χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων στην Υγεία; Πόσες πρωτοβουλίες λαμβάνονται ακόμα και εθελοντικά από συναδέλφους για να αντιμετωπιστούν κοινωνικές παθογένειας και να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο σε ζητήματα όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους; Εν τέλει η απόφαση του δικαστηρίου δεν εντοπίζει κανένα πρόβλημα στις συνθήκες που αποδεδειγμένα εξέθεσαν θανατηφόρα σε κίνδυνο την άτυχη Στέλλα.

 Επειδή λοιπόν η παραπάνω απόφαση αφήνει βαθύτατα προσβεβλημένη την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα και καταδικάζει την ιατρική γνώση, την αλήθεια και τους αγώνες μας για να κρατήσουμε τα δημόσια νοσοκομεία όρθια.

Επειδή ο καθένας από εμάς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στη θέση των συναδέλφων  κακώς κείμενα και τα αναδυόμενα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, από τα κραυγαλέα φαινόμενα παραμέλησης ανηλίκων μέχρι την έξαρση του εφηβικού αλκοολισμού.

Επειδή Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται σε εποχή κρίσης η λειτουργία των νοσοκομείων (μαζί με το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων) δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας. Επειδή μετά την καταδίκη των συναδέλφων φαίνεται να έχει ανοίξει η όρεξη των δικαστικών για παραπομπές σε δίκη πληθώρας γιατρών που εργάζονται στο ΤΕΠ κυρίως στο Ρέθυμνο ,αλλά και στα Χανιά, οι οποίοι εν καιρώ κρίσης ξετινάζονται οικονομικά, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους. Επειδή η εν λόγω καταδικαστική απόφαση ποινικοποιεί. De facto την ιατρική πράξη και διαρρηγνύει αμφίδρομα την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού-ασθενούς, γεγονός το οποίο οδηγεί αναπόδραστα σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πανελλήνιο επίπεδο

Επειδή ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας τελεί υπό καθεστώς «παρανομίας» με την έννοια της υπέρβασης των ωραρίων των γιατρών πολύ πάνω από το όριο ασφαλούς εφημέρευσης, της απλήρωτης εργασίας και των άθλιων συνθηκών».

Σχόλια