default-image

Στην Κρήτη τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης

Κρήτη
Στην Κρήτη τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συνέδριο θέσεων και αρχών το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου και με προσυνέδρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (ανάμεσά τους και το Ηράκλειο), που αποτελούν, αν μη τι άλλο, κίνηση-απάντηση και στα κυβερνητικά περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στο νησί μας, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούν σε νέα δυναμική πολιτική εκκίνηση, με βασικό άξονα το περαιτέρω άνοιγμα και την εξόρμηση στην κοινωνία.

Μια καλή αρχή έγινε ήδη στην κατεύθυνση αυτή με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ και τη μεγάλη κινητοποίηση στελεχών που "όργωσαν" πραγματικά τη βόρεια Ελλάδα.

"Σκυτάλη" στις εξορμήσεις και στις συζητήσεις-επαφές της "γαλάζιας" παράταξης απευθείας με την κοινωνία θα πάρουν τώρα τα 7 προσυνέδρια, που θα προηγηθούν του συνεδρίου, με το Ηράκλειο να φιλοξενεί το 4ο στη σειρά προσυνέδριο.

Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις "έσκασαν" κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο της Ν.Δ. θα γίνει «στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία, με διευρυμένη συμμετοχή πολιτών και χρήση πολλών τεχνολογικών καινοτομιών».

Αναφέρθηκε στις θεματικές των προσυνεδρίων και τόνισε ότι στόχος είναι «να ανοίξουμε, για άλλη μια φορά, τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Για να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε και σχέδιο, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να το υλοποιήσει».

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για να ανεβάσει κι άλλο στροφές η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλάζοντας την πολιτική εστίασή της από τον αντιπολιτευτικό λόγο και τη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση στο περαιτέρω άνοιγμα και στην εις βάθος συζήτηση με την ελληνική κοινωνία.

Ο σχεδιασμός των προσυνεδρίων καταρτίστηκε με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη γεωγραφική κάλυψη.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνουν δύο προσυνέδρια στην περιοχή της Αθήνας, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα, 1 στο Ηράκλειο Κρήτης, 1 στην Πάτρα και 1 στα Ιωάννινα.

Ο στόχος είναι κάθε προσυνέδριο να καλύπτει μια διαφορετική θεματική ενότητα, ενώ στο πλαίσιο του κάθε προσυνεδρίου θα γίνονται διαφορετικές θεματικές συζητήσεις, ίσως 3-4.

Καινοτομίες

Στα προσυνέδρια αναμένεται να παρευρεθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, με βάση κάποιες καινοτομίες που θα δούμε στα προσυνέδρια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δε θα εκφωνεί τη γνωστή κλασική ομιλία των αρχηγών των κομμάτων από το βήμα, αλλά θα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναπτύσσοντας δικές του σκέψεις για τα θέματα κάθε προσυνεδρίου.

Ομιλητές στις θεματικές ενότητες δε θα είναι μόνο "γαλάζια" στελέχη, αλλά πρόσωπα της αγοράς, της επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Στόχος της Ν.Δ. είναι ήδη από τα προσυνέδρια να παραχθούν θέσεις και προτάσεις, οι οποίες θα κατευθυνθούν υπό μορφή εισηγήσεων στο συνέδριο αρχών του Δεκεμβρίου, ενώ εντατικά εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση και η Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος, υπό τη γενική εποπτεία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Τα 7 προσυνέδρια

Το 1ο προσυνέδριο θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στη Νίκαια και θα έχει τίτλο "Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους".

Το 2ο θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα και θα έχει τίτλο "Για τους νέους".

Το 3ο προσυνέδριο θα γίνει στα Ιωάννινα και θα έχει τίτλο "Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη".

Το 4ο προσυνέδριο θα γίνει στο Ηράκλειο και θα έχει τίτλο "Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας".

Το 5ο προσυνέδριο θα γίνει στη Λάρισα και θα έχει τίτλο "Για τους αγρότες και την ανάπτυξη στην περιφέρεια".

Το 6ο προσυνέδριο θα γίνει στην ανατολική Αττική και θα έχει τίτλο "Για την καθημερινότητα των Ελλήνων, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους".

Το 7ο προσυνέδριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα έχει τίτλο "Για ένα νέο πατριωτισμό".

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα διοργανωθούν, πέραν των προσυνεδρίων, και ειδικές εκδηλώσεις για θέματα που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News