default-image

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αναλφάβητα παιδιά παρότι πηγαίνουν σχολείο

Κόσμος
ΗΠΑ: Εκατομμύρια αναλφάβητα παιδιά παρότι πηγαίνουν σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις χώρες με μικρό ή μεσαίο ΑΕΠ εκατομμύρια παιδιά δεν γνωρίζουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις ακόμη και αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια στο σχολείο, αποκάλυψε χθες Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτή η κρίση στη σχολική εκπαίδευση οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνει», παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα. «Οι νεαροί μαθητές που ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της φτώχειας, του φύλου τους ή μιας αναπηρίας εισέρχονται στην ενήλικη ζωή χωρίς να έχουν πάρει παρά βασικά εφόδια», προσθέτει.

Όταν ζητήθηκε από μαθητές της Τρίτης Δημοτικού στην Κένυα, την Τανζανία ή την Ουγκάντα να διαβάσουν στα αγγλικά ή τα σουαχίλι μια απλή φράση του τύπου: «το όνομα του σκύλου είναι Φίντο», τα τρία τέταρτα δεν την κατανόησαν.

«Στην ινδική ύπαιθρο σχεδόν τα τρία τέταρτα των μαθητών της Τρίτης Δημοτικού δεν κατάφεραν να κάνουν μια αφαίρεση διψήφιων αριθμών, όπως 46-17», σύμφωνα με άλλο παράδειγμα. «Και στην Πέμπτη Δημοτικού οι μισοί εξακολουθούσαν να μην μπορούν να το κάνουν».

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι παρά τη βελτίωση στις ικανότητες των Βραζιλιάνων ηλικίας 15 ετών, με τον τρέχοντα ρυθμό θα χρειαστούν 75 χρόνια για να φτάσουν στο μέσο όρο των ικανοτήτων στα μαθηματικά των μαθητών των πλούσιων χωρών. Και θα χρειαστούν 263 χρόνια για να φτάσουν τον μέσο όρο στην ανάγνωση.

«Αυτή η κρίση στη σχολική εκπαίδευση είναι ηθικής και οικονομικής φύσης», σχολίασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η σωστή σχολική εκπαίδευση συνδέεται με την «προοπτική εργασίας».

Η έκθεση προσθέτει ότι, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις για την ανάγνωση, τα μαθηματικά και τη γραφή, οι βαθμοί ενός μέσου μαθητή σε μια φτωχή χώρα είναι χαμηλότεροι από το 95% των βαθμών των μαθητών μιας πλούσιας χώρας.

Επίσης το επίπεδο των μαθητών με εξαιρετικές επιδόσεις που ζουν σε χώρες με μεσαίο ΑΕΠ, ισοδυναμεί μόλις με το κατώτατο επίπεδο των μαθητών μιας πιο πλούσιας χώρας.

Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι μπορεί να συντελεστεί σημαντική πρόοδος, αν «η σχολική εκπαίδευση αναχθεί σε προτεραιότητα για τους ηγέτες».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News