Ειδήσεις

Πλακιωτάκης: Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες ο Σπίρτζης

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ Χρήστου Σπίρτζη στην Ιεράπετρα, και τη λήξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στο Ηράκλειο, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ Γιάννης Πλακιωτάκης ζητά από τον υπουργό Υποδομών να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες του Ν. Λασιθίου για τα όσα είπε περί «ραχούλας» και  του ζητά να δώσει σαφείς απαντήσεις αν προτίθεται να περιλάβει και το τμήμα του Ν. Λασιθίου μέχρι τη Σητεία στο πρόγραμμα κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ.

«Ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης εξαιρώντας όμως τον Νομό Λασιθίου από τον όποιο σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη απόφαση σας αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος του Νομού Λασιθίου και θα καταδικάσει την τοπική οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση και μαρασμό.  

Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την απαράδεκτη πρακτική απαξίωσης που ακολουθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και εσείς προσωπικά σε σχέση με τα έργα ανάπτυξης για τον Νομό Λασιθίου», αναφέρει στην ερώτηση του ο κ Γιάννης Παλκιωτάκης.

«Η τοπική κοινωνία του Νομού Λασιθίου βοά εναντίον σας, κ Σπίρτζη,  εξαιτίας των δηλώσεων σας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, όπου ανακοινώσατε ότι εξαιτίας της συρρίκνωσης του ΠΔΕ, η οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να συνοδευτεί από αποδεκτή μελέτη βιωσιμότητας. Βάσει αυτού, αποφασίσατε να μην προχωρήσετε σε σποραδικές επεμβάσεις που όπως αναφέρετε δεν δίνουν συνολική απάντηση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της Κρήτης.

Αντιθέτως λοιπόν, διεξάγετε συζητήσεις με την ΕΤΕπ και ιδιώτες για την χρηματοδότηση ενός μεγάλου τμήματος και όχι ολόκληρου του έργου το οποίο σε πρώτη φάση είναι η κατασκευή του άξονα Χανιά-Ηράκλειο και υπό προϋποθέσεις να συνεχιστεί ο άξονας μέχρι τον Άγιο Νικόλαο εξαιρώντας εντελώς το οδικό τμήμα μέχρι τη Σητεία .

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση», προσθέτει ο κ Πλακιωτάκης συμπληρώνοντας.

«Η άνευ προηγουμένου απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζετε την χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, σημαντικότατου και ζωφόρου έργου για ολόκληρο το νησί, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Νομό Λασιθίου γεννά αναπάντητα ερωτήματα.

Η δήλωση σας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης όπου ειρωνικά και υποτιμητικά για την περιοχή και για τους πολίτες του Νομού Λασιθίου αναφερθήκατε για τον αυτοκινητόδρομο Σητείας με την απαξιωτική ρήση «ότι αφήνετε το δρόμο Σητεία-Κάτω Ραχούλα» το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι εκτός από αμαθής είστε και εμπαθής. Για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη του περήφανου λαού του Νομού Λασιθίου θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε δημόσια συγνώμη για την άστοχη και ατυχή δήλωση σας».  

Το Λασίθι πρωτοπορεί

Πριν καταλήξει στα ερωτήματα του ο κ Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι, «στο νομό Λασιθίου που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη κατασκευής και σύνδεσης με τον  νέο οδικό άξονα η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται λόγους βιωσιμότητας  και να τον εξαιρεί «ελαφρά την καρδία».

Η κατασκευή και σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τον Νομό μας και με τον αυτοκινητόδρομο Χανιά - Σητεία κρίνεται απαραίτητη για τον Νομό Λασιθίου, έναν Νομό που πρωτοπορεί και μεγαλουργεί στον Τουρισμό καθώς και στην αγροτική παραγωγή και πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά όπως και οι υπόλοιποι Νομοί της Κρήτης.

 Ερωτάται ο Υπουργός:

1.  Προτίθεται το Υπουργείο να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό για την χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ώστε να συμπεριληφθεί το Λασίθι μέχρι και τη Σητεία;

2.  Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην προώθηση και την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών ώστε να συμπεριληφθούν στην χάραξη και την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και οι εξαιρεθείσες περιοχές του Νομού Λασιθίου;»

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια