default-image

Κενά κι αναπληρωτές βγάζουν στο δρόμο τους καθηγητές

Κρήτη
Κενά κι αναπληρωτές βγάζουν στο δρόμο τους καθηγητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για Μόνιμους και Μαζικούς διορισμούς, για την εξίσωση των δικαιωμάτων Μόνιμων και Αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής η κινητοποίηση του ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Στο σχετικό δελτίο αναφέρεται:

Δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στις 29 Σεπτέμβρη στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για Μόνιμους και Μαζικούς διορισμούς, για την εξίσωση των δικαιωμάτων Μόνιμων και Αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια πρώτη πανελλαδική και συντονισμένη απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που τσακίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στο όνομα της «εξοικονόμησης» και στην εκπαίδευση, που τρέχει μαραθώνιο για να πιάσει του αντιλαϊκούς στόχους του 3ου Μνημονίου.

            Οι ελλείψεις και τα χιλιάδες κενά, που επιδιώκει να κρύψει κάτω από το χαλί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, το κλείσιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων ακόμα και δασκάλων σε πρωινά τμήματα, οι ελλείψεις σε τμήματα ένταξης και υποδοχής, η μη λειτουργία της παράλληλης στήριξης, επιβάλλουν τη μαζική και οργανωμένη αντίδραση των σωματείων από κοινού με γονείς και μαθητές. Δεν είναι όλα καλά στα σχολεία παρά την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση. Δεν είναι όλα καλά, όταν ακόμα και σήμερα τα σχολεία και οι Σύλλογοι Διδασκόντων προσπαθούν να φτιάξουν πρόγραμμα.

            Δεν πάει άλλο με την πολιτική της χρόνιας αδιοριστίας, με την μετατροπή της ζωής των εκπαιδευτικών σε λάστιχο, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων και στην εκπαίδευση. Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν οι χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί που έχει ανάγκη η εκπαίδευση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που γυρίζουν κάθε χρόνο όλη τη χώρα, που ανακυκλώνονται κάθε χρόνο ανάμεσα στη δουλειά και την ανεργία. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δεν διαπραγματευόμαστε τη δουλειά, τη ζωή μας, τη μόρφωση των μαθητών μας. Κανένας να μην πέσει στην παγίδα των δήθεν κριτηρίων με βάση τα οποία πρέπει γίνουν διορισμοί. Τα όποια κριτήρια όσο θα παραμένει η πολιτική της αδιοριστίας οδηγούν σε απολύσεις και ανακύκλωση της ανεργίας. Οι πλειοψηφίες στα Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καταψήφισαν τις κινητοποιήσεις ακριβώς γιατί διαφωνούν με αυτά τα αιτήματα.  Δε θα δεχτούμε καμία παραλλαγή της τροπολογίας Φίλη, που ακυρώσαμε μέσα από τους μαζικούς αγώνες μας.  

            Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Η κυβέρνηση με «όπλο» την τροπολογία - Γεροβασίλη, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα, επιδιώκει με «το πιστόλι στον κρόταφο» να προχωρήσει την αντιδραστική αξιολόγηση στο Δημόσιο. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!

Μαζί με όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους δίνουμε τη μάχη για το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών σχεδιασμών, που αφορούν και τους εκπαιδευτικούς. Ο Υπουργούς Παιδείας εκβιάζει λέγοντας ότι «οι μόνιμοι διορισμοί προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση». Έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.  

            Τις επόμενες μέρες ανοίγει η συζήτηση για το κλείσιμο της 3η αξιολόγησης, θα ξεκινήσει η ψήφιση των 100και βάλε προαπαιτούμενων, θα έρθει για ψήφιση ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός.  Τώρα είναι ώρα να πάρουν επάνω τους οι ΕΛΜΕ και οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ την υπόθεση οργάνωσης του αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Τώρα είναι ώρα να ξεπεράσουμε τη στάση των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, που δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική.

u  Παρασκευή 29/09 κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στις 14:00

u  Συμμετέχουμε με κάθε τρόπο στις πολύμορφες κινητοποιήσεις των σωματείων του Δημοσίου ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση την Τρίτη 2 Οκτώβρη.

u  Οργανώνουμε την επιτυχία των Γενικών Συνελεύσεων ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΩΝ που ξεκινάνε τις επόμενες ημέρες.

u  Μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για αντεπίθεση και σύγκρουση με τα μέτρα και τις πολιτικές που βασανίζουν το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηράκλειο, 26 Σεπτέμβρη 2017

Δεκάδες τα κενά στα Χανιά

Στα 100 τα κενά εκπαιδευτικών (Γενικής Παιδείας, Ειδικής Αγωγής Τεχνικές ειδικότητες ) στο νομό Χανίων βάσει των στοιχείων της ΕΛΜΕ.

Εντονότερο το πρόβλημα σε Χώρα Σφακίων και Παλαιόχωρα, στο ΕΠΑΛ Κισάμου ενώ το ΕΕΕΕΚ Κισάμου, δεν έχει ούτε Διευθυντή ούτε ένα μόνιμο εκπαιδευτικό, παρά μόνο αναπληρωτές που πασχίζουν να το λειτουργήσουν.

Επισημαίνουν οι καθηγητές των Χανίων ενδεικτικά:

Τα σχολεία διανύουν ήδη την τρίτη εβδομάδα λειτουργίας και οι αρμόδιοι (Υπουργείο, ΔΔΕ Χανίων) προσπαθούν να μας πείσουν ότι η "κανονικότητα" επέστρεψε στα σχολεία. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Τα κενά εκπαιδευτικών (Γενικής Παιδείας, Ειδικής Αγωγής Τεχνικές ειδικότητες ) φτάνουν περίπου τα 100, που σημαίνει εκατοντάδες χαμένες ώρες για τους μαθητές. Ενώ τα κενά είναι γνωστά το Υπουργείο προχωρά σε προσλήψεις ελάχιστων αναπληρωτών χωρίς να καλύπτει στην πραγματικότητα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Όλα αυτά σημαίνουν εκατοντάδες χαμένες ώρες για τους μαθητές. Είναι ενδεικτικό ότι στα σχολεία της επαρχίας λειτουργούν με ελάχιστους εκπαιδευτικούς(Χώρα Σφακίων , Παλαιόχωρα κλπ) ενώ ακόμα και τώρα μαθήματα τα οποία θα εξετασθούν πανελλαδικά δεν υπάρχουν καθηγητές για να τα διδάξουν (ΕΠΑΛ Κισάμου). Την ώρα που πανηγυρίζουν το ΕΕΕΕΚ Κισάμου, δεν έχει ούτε Διευθυντή ούτε ένα μόνιμο εκπαιδευτικό, παρά μόνο αναπληρωτές συναδέλφους που μόλις διορίστηκαν πασχίζουν να το λειτουργήσουν. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, η απουσία μόνιμων εκπαιδευτικών αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας, η μη έγκριση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ δημιουργεί συνθήκες υποχρεωτικής μετακίνησης μαθητών από την επαρχία στο κέντρο του νομού. Στο ΓΕΛ Σφακίων δεν λειτουργεί η θετική κατεύθυνση διότι οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο τους για τα σχολεία στην πόλη των Χανίων.

Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μία συστηματική προσπάθεια συνολικής αναδιάταξης της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι από πέρσι ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων προχωρά στην κατάργηση του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης από το 2ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Βενιζέλου, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι δεν εγκρίθηκαν ή δεν υπήρχαν στις επιλογές των μαθητών με το νέο σύστημα εγγραφών άλλες 5 ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ Ε. Βενιζέλου, Κισάμου Βρυσών, κα, ενώ με την τωρινή υπογραφή του Υφυπουργού Παιδείας δεν εγκρίθηκαν άλλες 5 ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ του νομού.

Είναι φανερό σε όλους ότι οι εξελίξεις στην Τεχνική εκπαίδευση αλλάζουν το χάρτη στο νομό αφού δημιουργούνται συνθήκες συρρίκνωσης των επαρχιακών σχολείων και συγκέντρωσης του μαθητικού δυναμικού στο κέντρο. Εξαφανίζονται ολόκληρες ειδικότητες από τα επαρχιακά ΕΠΑΛ, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες για την στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών πχ ΕΠΑΛ

Βρυσών στην ευρύτερη περιοχή. Οδηγούν σε συρρίκνωση τα δημόσια σχολεία με άμεσες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των μαθητών αλλά και συνολικά στις τοπικές κοινωνίες.

Τελικά ποιο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο υπηρετεί το υπουργείο; Με ποια εκπαιδευτικά κριτήρια κλείνουν ειδικότητες και τομείς; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ειδικότητα του τουρισμού απουσιάζει από τα περισσότερα ΕΠΑΛ ενώ την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές σχολές πουλούν πανάκριβα «πιστοποιητικά» εκπαίδευσης στον Τομέα του Τουρισμού;

Οι συνθήκες στα σχολεία

Είναι γνωστή η κατάσταση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ότι τα σχολεία ειδικά του κέντρου λειτουργούν σε συνθήκες πραγματικής ασφυξίας. Εργαστήρια, βιβλιοθήκες, που μετατρέπονται σε μία νύχτα σε αίθουσες διδασκαλίας για να στεγάσουν τους μαθητές. Εργαστήρια στα ΕΠΑΛ που δεν χωρούν τους μαθητές για τα εργαστηριακά μαθήματα αναδεικνύουν με οξυμένο τρόπο την έλλειψη σχολικής στέγης αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αρμόδιων(Υπουργείο, ΟΤΑ κλπ) που άφησαν στη τύχη της τη δημόσια εκπαίδευση.

To Υπουργείο συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της αδιοριστίας, την καθιέρωση της ελαστικής εργασίας ως μοναδική μορφή εργασίας .Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ελάχιστες και στα Χανιά, πέρα και μακριά από τις ανάγκες των σχολείων , των μαθητών και των εκπαιδευτικών . Σε όλα αυτά να προσθέσουμε το πρόβλημα στέγασης και για τους εκπαιδευτικούς με τα ανύπαρκτα σπίτια και τα νοίκια στα ύψη , με σίτιση πανάκριβη βάζοντας το θέμα της επιβίωσης σε πρώτη προτεραιότητα.

Τα σχολεία λοιπόν δεν βρίσκονται στην κανονικότητα, αντίθετα οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν το δημόσιο σχολείο, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση, σε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Παλεύουμε για :

O διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των αναπληρωτών, της ελαστικής εργασίας και της εργασιακής περιπλάνησης.

O άμεση μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στα όρια του 2013 αλλά και γενικότερα μείωση του χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

O να μειωθεί το όριο των μαθητών στις τάξεις: 20 στη γενική παιδεία, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.

O Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ!

O Όχι στην κατάργηση επιλογής της β΄ ξένης γλώσσας.

O Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

O Καμία μετακίνηση μαθητών - εκπαιδευτικών.

O Στέγη, σίτιση, δωρεάν μετακίνηση για τους εκπαιδευτικούς.

Μόνιμους διορισμούς ζητά η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία ζητά η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, καταγγέλλοντας ότι η πολιτική του υπουργείου αποδεκατίζει τα σχολεία της επαρχίας όπως το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Γαράζου, το Γυμνάσιο Κράνας, το Γυμνάσιο Συβρίτου, με τους μαθητές να επιλέγουν τα σχολεία των αστικών κέντρων για τη φοίτηση τους.

Σε Δελτίο Τύπου της Ένωσης αναφέρεται:

''Το ΔΣ της ΕΛΜΕΡ συζήτησε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία του νομού λόγω των μετεγγραφών.

Τα επαρχιακά σχολεία συρρικνώνονται λόγω των αυξημένων μετεγγραφών μαθητών προς μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής ή σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική μείωση των τμημάτων των μικρών επαρχιακών σχολείων αλλά ακόμα και ο διαφαινόμενος κίνδυνος κλεισίματος που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν.

Ηθικός αυτουργός είναι το υπουργείο και η κυβέρνηση που με την πολιτική της αδιοριστίας αφήνει τα σχολεία αυτά χωρίς καθηγητές με αποτέλεσμα τα μαθήματα να αρχίζουν μετά από αρκετές εβδομάδες έως και μήνες από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Έτσι οι γονείς οδηγούνται σε απόγνωση και ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σχολείο τα παιδιά τους. Είναι η πολιτική της αδιοριστίας που έρχεται να βάλει λουκέτο στα μικρά επαρχιακά σχολεία και το υπουργείο το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Γαράζου, το Γυμνάσιο Κράνας, το Γυμνάσιο Συβρίτου και άλλα επαρχιακά σχολεία αποδεκατίζονται κάθε χρόνο από τις μετεγγραφές των μαθητών.

Το ντόμινο μετεγγραφών δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα και στα σχολεία της πόλης, όπου μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε κάποια σχολεία κινδυνεύουμε να έχουμε ακόμα και μείωση τμημάτων.

Ασφάλιση των μαθητών ζητά η ένωση Γονέων

Την ομαδική ασφάλιση των μαθητών στα Χανιά, ζητά από το Δήμο η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων.

Οι γονείς ζητούν την ασφάλιση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας, των διαλειμμάτων, κατά το χρόνο μετάβασης και επιστροφής από το σχολείο, αλλά και σε περίπτωση εκδρομής ή άλλης σχολικής δραστηριότητας.

Παράλληλα η ΕΛΜΕ Χανίων ζητά τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων Β/θμιας Εκπαίδευσης από τους Δήμους της περιφερειακής Ενότητας.

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ

Αξιότιμες/-οι κυρίες/-οι των αρμόδιων οργάνων των δήμων του νομού Χανίων,

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 11/9/2017 και αφού συνυπολογίσαμε:

1) την κτηριακή κατάσταση των σχολείων του νομού μας,

2) Την έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, με τις γνωστά αποτελέσματα σε Χίο και Μυτιλήνη και

3) Την ευθύνη που έχουμε για την ασφάλεια των μαθητών μας,

1) Τον άμεσο στατικό έλεγχο όλων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων του νομού ,

2) την έκδοση πορίσματος, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στην ΕΛΜΕ Χανίων και

3) Στην περίπτωση που έχετε ήδη πραγματοποιήσει τέτοιο έλεγχο, παρακαλούμε για την κοινοποίησή του προς την ΕΛΜΕ.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News