Ειδήσεις

Εικόνες και video από τη βιβλική καταστροφή στη Σαμοθράκη

Δρόμοι κόπηκαν, περιουσίες χάθηκαν, ζώα πέθαναν και η Σαμοθράκη βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή

"Πνίγηκε" η Σαμοθράκη και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.  Το ερώτημα τώρα είναι πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Το νησί βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή μετά το μπουρίνι που σάρωσε τα πάντα το βράδυ της Δευτέρας.

Η εικόνα στο νησί έχει ως εξής: Δρόμοι κόπηκαν, περιουσίες χάθηκαν, ζώα πέθαναν, ενώ τόσο το Κέντρο Υγείας του νησιού όσο και το Δημαρχείο τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

"Πρωτοφανές φαινόμενο"

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο "για πρωτοφανές φαινόμενο και καταστροφή", ενώ νωρίτερα στο star.gr μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν οι καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να δοθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις.

Αυτοψία στο νησί, πραγματοποίησε και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που έφτασε εσπευσμένα για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το ιστορικό της καταστροφής

Ήταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας όταν άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Οι τοπικές αρχές αντιλήφθηκαν γρήγορα τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέδωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο πεζών όσο και οχημάτων. Όπως είπε και ο δήμαρχος του νησιού, "ήδη από το βράδυ μιλούσαμε για μεγάλες καταστροφές".  

Το πρωί της Τρίτης έγινε σαφές τι είχε συμβεί. Δρόμοι κόπηκαν από χείμμαρους, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και καταστράφηκαν καταστήματα. Από τις λάσπες πολλά κτίρια του νησιού, όπως το δημαρχείο αλλά και το Κέντρο Υγείας στην Καμαριώτισσα δεν λειτουργούν.

Ήταν δε τέτοιος ο όγκος του νερού που έπεφτε για ώρες ώστε «χάλασε ο μετρητής στον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό στις 2.39 τα ξημερώματα και σταμάτησε στα 313 χιλιοστά βροχής», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ακόμη ότι το "δημαρχείο δεν υφίσταται" αφού ένας χείμαρρος το "διέσχισε" παρασέρνοντας τοίχους αλλά και μέρος της σκεπής.

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή», είπε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, περιγράφοντας τη θεομηνία.

Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να έχουν υποστεί οι περιοχές Παλαιάπολη - Χώρα - Αλώνια - Καμαριώτισσα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα η επιθεώρηση και καταγραφή δεν γίνεται κανονικά λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο. Εξαιτίας τους έχουν απομονωθεί οι οικισμοί Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, Θέρμα, Καρυώτες.

Έχει καταστραφεί πλήρως το δίκτυο υδροδότησης της Σαμοθράκης και επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις τηλεπικοινωνίες.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια